EğitimKıbrısManşetSiyaset

Bakan Amcaoğlu: İsimlere takılıp ucube gibi bakmayın

Bakan Amcaoğlu, Türkiye Maarif Vakfı’nın ülkemizde eğitim faaliyeti yürütme talebiyle ilgili iddialara son noktayı koydu ve “Kimse özel okulların Milli Eğitim Bakanlığı’nın kontrol ve denetiminde olmadığını sanmasın” dedi

“EĞİTİMLE İLGİLİ YANLIŞ BİR ADIM ATILMASINA MÜSAADE ETMEYİZ”… Ülkedeki tüm özel eğitim kurumları için mevzuatların aynı olduğunu vurgulayan Bakan Amcaoğlu, “17/1986 Milli Eğitim Yasası’nın bize verdiği yetkiye dayanarak, eğitimin devamlılığını sağlamak için çalışıyoruz. Son 10 yılda sadece 1 okulun inşa edildiği ülkemizde, göreve geldiğim günden bu yana 14 tane yeni okulun temellerini atmış bir bakanım. Eğitimle ilgili yanlış bir adım atılmasına asla müsaade etmeyiz. Pandemi döneminde yüz yüze eğitimin devamı için çalışıyoruz. Eğitimin devamı içinde gerekli altyapıyı oluşturmak zorundasınız” şeklinde konuştu.

“ÖZEL OKULLAR DA EĞİTİM BAKANLIĞI’NIN DENETİMİ ALTINDADIR”… “Ülkemizde, 91’i okul öncesi ve anaokulu, 13’ü ilkokul, 11 tanesi ortaokul ve lise olmak üzere 115 özel eğitim kurumu faaliyet gösteriyor. Özel okullarda 10 bin 372 öğrenci eğitim görürken, bin 393 öğretmen ise görev yapıyor. Tümü de Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın belirlediği müfredata ve akademik takvime göre eğitim vermek zorundadır” diyen Olgun Amcaoğlu, “Hangi isim altında olursa olsun, bu ülkede eğitim şekillenmesini sağlayan tek yetkili kurum Milli eğitim Bakanlığı’dır. Sadece isimden kaynaklanan tereddütlerle, bizim kontrolümüzde bu memlekette eğitim altyapısına yapılmak istenen katkılara ucube gibi bakılmamalıdır” dedi.

MİSYONERLİK FAALİYETİ TARTIŞMALARI… 15 Temmuz darbe girişiminin ardından, dünyanın dört bir yanındaki Fethullah Gülen Cemaati’ne ait okulları devralan Türkiye Maarif Vakfı, 44 ülkede 398 eğitim kurumu ile faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye Maarif Vakfı’nın ülkemizde de faaliyet göstermek ve ülkemizde okul açmak istemesi farklı tepkilere ve eleştirilere neden oldu. Maarif Vakfı’nın ‘misyonerlik’ faaliyetleri yürütmek istediği, Eğitim Bakanlığı’nın devre dışı bırakılmak istendiği gibi iddialar gündeme gelirken, dün de Cumhuriyet Meclisi’nde özellikle ‘inanç turizmi’ adı altında dergah ve tarikat faaliyetlerine destek verileceği tartışmaları yaşandı.

GIYNIK Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, Türkiye Maarif Vakfı’nın ülkemizde eğitim faaliyeti yürütme talebiyle ilgili iddialara son noktayı koydu.
Türkiye Maarif Vakfı’nın ülkemizde faaliyet gösterme talebiyle ilgili sürecin 20 Haziran 2017 tarihinde başladığını kaydeden Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Olgun Amcaoğlu, Türkiye Maarif Vakfı yetkililerinin Şirketler Mukayyitliği’ne tescil için başvuru yaptığını belirterek akabinde, 21 Ağustos 2017’de dönemin Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un konuyu Bakanlar Kurulu gündemine getirdiğini ve Türkiye Maarif Vakfı Eğitim Kurumları’nın ülkemizde hayır kurumu olarak ilan edildiğini belirtti. Bakan Amcaoğlu, Türkiye Maarif Vakfı’nın ülkemizde faaliyet gösterebilmek amacıyla onay almasına ilişkin sürecin detaylarını aktardı.

“UYGUNLUK İÇİN İSİM DEĞİŞİKLİĞİ TALEP EDİLDİ”

17 Ocak 2020’de Eğitim Bakanlığı’na gönderilen yazı ile Bakanlıktan uygunluk mütalaası talebinde bulunulduğunu kaydeden Amcaoğlu, Bakanlığın 6 Şubat 2020’de talebe yanıt olarak yazdığı yazıda, Maarif isminin ülkemizde faaliyet gösteren Türk Maarif Koleji, Maarif Anaokulu gibi eğitim kurumlarıyla aynı ismi taşıması nedeniyle ismin uygun olmadığı fakat farklı bir isimle başvuru yapılması halinde hukuken bir sıkıntı olmadığının bildirildiğini ve isim değişikliği yapılması koşuluyla uygunluk verildiğini de ifade etti.

“GİRNE’YE BİN 500 ÖĞRENCİ KAPASİTELİ KAMPUS”

Türkiye Maarif Vakfı Yetkililerinin 6 Temmuz 2020’de farklı bir isimle Şirketler Mukayyitliği’ne başvuruda bulunduğunu belirten Olgun Amcaoğlu, Vakfın, Gazimağusa’da bir ilköğretim okulu inşa ettiğini, hatta okulun isminin de konduğunu fakat henüz orada bir eğitim faaliyeti başlamadığını dile getirdi. “Girne bölgesinde de bir eğitim kampüsü inşa etmek istiyorlar. Okul öncesinden başlayarak, Lise’ye kadar 1500 öğrenci kapasiteli bir eğitim kurumu inşa etmeyi planlıyorlar ve Lefkoşa’da da bir anaokulu inşa ederek işletmek istiyorlar” diyen Amcaoğlu, “İsim tescili alınmış olsa da, netice itibariyle bir eğitim kurumu kurulacaksa bunun tüm izinleri Eğitim Bakanlığı’nın uhdesindir” dedi.

“MÜFREDAT VE AKADEMİK TAKVİMİ BAKANLIK BELİRLER”

“Ülkemizde, 91’i okul öncesi ve anaokulu, 13’ü ilkokul, 11 tanesi ortaokul ve lise olmak üzere 115 özel eğitim kurumu faaliyet gösteriyor. Özel okullarda 10 bin 372 öğrenci eğitim görürken, bin 393 öğretmen ise görev yapıyor. Tümü de Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın belirlediği müfredata ve akademik takvime göre eğitim vermek zorundadır” diyen Olgun Amcaoğlu, “Şirketler Mukayyitliğinin tarafımızdan talep ettiği görüşte de aynı şekilde belirttiğimiz üzere, ‘17/1986 sayılı Milli Eğitim Yasası’nın mevzuatlarına uygun şekilde eğitim vermek koşuluyla, Türkiye Maarif Vakfı Uluslararası Eğitim Kurumları A.Ş.’nin bu ülkede kurulabileceğine ilişkin görüşümüzü bildirdik. Konu Bakanlar Kurulu’nda da görüşüldükten sonra onay verildi. Yani bu sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın uhdesinde olan bir konu değildi, Bakanlar Kurulu’nun da onayından geçti” açıklamasında bulundu.

“EĞİTİMLE İLGİLİ YANLIŞ BİR ADIM ATILMASINA MÜSAADE ETMEYİZ”

Ülkedeki tüm özel eğitim kurumları için mevzuatların aynı olduğunu vurgulayan Bakan Amcaoğlu, “17/1986 Milli Eğitim Yasası’nın bize verdiği yetkiye dayanarak, eğitimin devamlılığını sağlamak için çalışıyoruz. Son 10 yılda sadece 1 okulun inşa edildiği ülkemizde, göreve geldiğim günden bu yana 14 tane yeni okulun temellerini atmış bir bakanım. Ülkemizde özellikle pandemi döneminde öğrencilerin kalabalık olmayan sınıflarda yüz yüze eğitim görebilmesini sağlayacak altyapıyı geliştirmek bizim görevimizdir. Eğitimle ilgili yanlış bir adım atılmasına asla müsaade etmeyiz. Ülkemizde inşa edilecek okul ya da okulların faaliyete başlaması için kimden izin alacağı bellidir. Devletin kurumları ne yapacağını biliyorsa kimsenin bir endişe duymaması gerekiyor. Devlet okullarında eğitim gören 53 bin öğrencinin sıkıntıları ortada. Halen daha 40 kişilik sınıflarda öğrenciler eğitim görüyor. Pandemi döneminde yüz yüze eğitimin devamı için çalışıyoruz. Eğitimin devamı içinde gerekli altyapıyı oluşturmak zorundasınız” şeklinde konuştu.

“ÖZEL OKULLAR DA EĞİTİM BAKANLIĞI’NIN DENETİMİ ALTINDADIR”

“Hangi isim altında olursa olsun, bu ülkede eğitim şekillenmesini sağlayan tek yetkili kurum Milli eğitim Bakanlığı’dır. Sadece isimden kaynaklanan tereddütlerle, bizim kontrolümüzde bu memlekette eğitim altyapısına yapılmak istenen katkılara ucube gibi bakılmamalıdır. İsteyen çocuğunu özel okula gönderir, isteyen devlet okulunu, isteyen de vakıf okullarına gönderir. Herkesin kendi özgür iradesi vardır. Hangi çatı altında olursa olsun, bu ülkede müfredatta, akademik takvim de, denetim de bakanlığın kontrolü altındadır” açıklamasında bulunan Bakan Amcaoğlu, “Kimse özel okulların Milli Eğitim Bakanlığı’nın kontrol ve denetiminde olmadığını sanmasın. İşini yanlış yapanlar için denetim mekanizması çalışmaya devam ediyor” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu