KıbrısManşetSağlıkSiyaset

Bakan Pilli: Biz halkımızın sağlığı için gereken ne ise yapacağız

Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, Levent Kutay’ın sunumuyla BRT HD’de yayınlanan 50+1 programına konuk olarak Covid-19 salgınında yaşanan son gelişmeleri açık sözlülükle değerlendirdi. Şeffaf bir şekilde ülkedeki son duruma ilişkin değerlendirme yapan Pilli, gerekirse halkın sağlığı için 21 gün boyunca sokağa çıkma yasağı uygulanabileceğini vurguladı

GIYNIK ÖZEL

Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, Levent Kutay’ın sunumuyla BRT HD’de yayınlanan 50+1 programına konuk olarak Covid-19 salgınında yaşanan son gelişmeleri açık sözlülükle değerlendirdi. Şeffaf bir şekilde ülkedeki son duruma ilişkin değerlendirme yapan Pilli, gerekirse halkın sağlığı için 21 gün boyunca sokağa çıkma yasağı uygulanabileceğini vurguladı.

“Covid-19 dünyada görüleli 1 yıl oldu. 1 yılda dünyada bu virüs kontrol altına alınamadı. İngiltere’de bu virüs mutasyona uğradı ve birçok ülke İngiltere’ye kapılarını kapattı. Covid-19 dünyada bitmedi, hatta mutasyona uğradı ve devam ediyor.  Temmuz’dan itibaren yerel vakalarda bir artış olduğunun farkındayız. 7/24 var gücümüzle çalışıyoruz. Her gün tedbirlerimizi artırmak için çalışıyoruz” diyen Bakan Pilli, “Bulaşı engellemek için radikal tedbirler almalıyız. İngiltere zamanında gerekli önlemleri almadığı için bugün tamamen kapandı. Güney’de aynı şekilde gereken zaman gerekli tedbirleri almadığı için bugün yüksek seviyede vakalar ve ölümlerle boğuşuyor” dedi.

Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli’nin açıklamalarından satır başları şu şekilde:

“GEREKİRSE 21 GÜN KAPANACAĞIZ”

“Biz salgını baş edemeyeceğimiz bir duruma getirmeyiz. Gerekirse 21 gün halkımızın sağlığı için kapanacağız. 25 Aralık’tan itibaren kapanma olabilir. Radikal bir tedbir alıp 21 gün sokağa çıkma yasağı getirip vakaları sıfırlayabiliriz. 24 Aralık’a kadar vaka sayısına göre radikal tedbirler için adım atacağız.”

“GÜNEY’LE İLGİLİ ÖNLEM ALACAĞIZ”

“Akdoğan, Türkmenköy ve Pile’deki vakalar Güney Kıbrıs kaynaklıdır. Oradaki bulaşın önlenebilmesi için de gerekli adımları atacağız. Güney’le ilgili de bugün önlem alacağız.”

“25’İNE KADAR GELİŞMELERİ İZLEYECEĞİZ”

“Eğer kapanma istemiyorsak herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır. Tüm hizmet sektörlerini testlere çağırdık. Testlere gidenler hiçbir önlem almıyor ve bir arada gidip sırada bekliyor. Gezip, tozup, yiyip, içip sonra da hiç vaka çıkmamasını beklemek hayaldir. Kuaförler ve güzellik merkezleri ara ara testlerini yapıp, müşterilerini kayıt altına almalıdırlar. Siz gerekli önlemleri almazsanız ve kapanmazsanız günün sonunda virüs sizi kapatır. 25’ine kadar sıkı tedbirler alıp, kendimizi korursak yılbaşını daha rahat geçiririz.”

“KİMSE BU ÜLKEYE KARANTİNASIZ GİRMEYECEK”

“Havalimanı’na laboratuvar kurarsak bize ne fayda sağlayacak. Bu saatten sonra hiç kimse bu ülkeye karantinasız girmeyecek. Bu saatten sonra ülkeye karantinasız giriş olmayacak. Bu saatten sonra ülkeye karantinasız giriş olursa vaka sayımız artacaktır ve mutasyon virüs de ülkeye girecektir.”

“BU SAVAŞA HERKES KATKI KOYMALI”

“Bu bir savaştır ve bu savaşta herkes katkı koymalıdır. Herkes elini taşın altına koymalıdır. Herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır. Her şeyi sağlık çalışanlarından beklemekle olmaz. Ben kapanmaktan yana değilim. Kimsenin ekmek parasıyla oynamak da istemiyorum. Eğlence sektörünü bugün toplantıya çağırdım. Görüşme gerçekleştirdik. 2 bin – 3 bin kişi işsiz kaldı farkındayız ama biz bu iş yerlerini kapatmasak bir şey değişmeyecek, insanlar zaten kendileri gitmeyecekler. Bu ülkede 1 kişi ölse kimse sokağa çıkmaz.”

“YILBAŞI İÇİN KİMSEYE SÖZ VERMEDİK”

“Bin 600 vaka içerisinde 2 kayıp olması çok büyük bir başarıdır. Herkes üzerine düşeni yapsa zaten kapanmaya gerek kalmaz. Herkes bana tepki gösteriyor ama kimse önlemlere uymuyor. Sağlıkla ekonominin bir arada gitmesini istiyoruz ama sağlığı daha ön planda tutmak zorundayız. Yılbaşı dolayısıyla 6 bin kişinin yurtdışından geleceği söyleniyor ama biz kimseye 6 bin kişi ülkeye gelebilir diye söz vermedik. Biz ülkedeki vakaların durumuna göre 24 Aralık’ta değerlendireceğimizi söyledik. Taramalarımız devam ediyor ama günden güne de vakalar artıyor. Önümüzdeki günlerde bu konu hakkında bir açıklama yapacağız. Şu anda kimseye söz vermedik. Herkese eşit davranmak zorundayız. Covid-19 geçiren bir kişi, negatif olduktan 14 gün sonra negatif PCR test ve antikor testiyle ülkemize karantinasız olarak giriş yapabilir.”

“ÖĞRENCİLERİ MAĞDUR ETMEK İSTEMEDİK”

“Güney’deki öğrenciler okullarına gitsin dedik ama işçiler gitmesin dedik. Orada bir eşitsizlik olabilir ama öğrencilerin eğitim hayatında bir sorun olmaması için biz 3-4 günlüğüne mağduriyet yaratmamak için bunu yaptık. Eğer kontrolümüz altında olsaydı biz çocukların gitmesine izin vermezdik ama bu çocukların sınıfta kalmasına engel olamayız.”

“MEYHANELER BİR GECEDE RESTORAN OLDU”

“Meyhanelerin hepsi bir gecede restoran oldu. Meyhanecilere, belediyeler bir gecede restoran izni verdi ve meyhaneler restoran izniyle çalışmaya devam etti. Siyaseti karıştırmadan, bu belanın hepimizin ortak düşmanı olduğunu bilerek hareket ediyoruz. “

“VİRÜS SÜREKLİ MUTASYONA UĞRUYOR”

“Bu virüs hayvandan insana bulaştığı için insan vücudunda yaşayabilmesi için mutasyona uğruyor. Bu mutasyon pozitif de olabilir negatif de. Belki mutasyona uğrayıp daha öldürücü olur, belki de mutasyona uğrayıp insan vücuduyla barışık hale gelir ve etkisini yitirir ama şu anda mutasyona uğrayarak daha bulaşıcı hale geldiğini biliyoruz.”

“ELEKTRİK SORUNU VARDI, ÇÖZÜLDÜ”

“Pandemi hastanemiz dört dörtlük şekilde hazırdır. Pandemi hastanesinin açılmaması sebebi bugün ortadan kalkıyor. Geçici elektrik bağlanmıştı hastaneye. Kalıcı elektrik bağlantısı bugün yapılıyor ve hastanemiz faaliyete geçecek. Biz orayı yavaş yavaş açacağız. Vakaların arttığı dönemde bir tarafı bozup başka tarafa geçmek aksaklıklar yaratabilir. Şu anda yüz yataklı hastanemiz ve 24 yoğun bakım ünitemiz hazırdır. Yarın hastaneyi peyder pey faaliyete geçireceğiz. Elimizde tüm malzemeler var. Türkiye’den sürekli malzeme temin ediyoruz. Biz şu an Türkiye Cumhuriyeti’nden tüm malzemeleri alabiliriz. Yarın 15 bin test kiti Türkiye’den ülkemize geliyor.”

“AB BİZİM İÇİN DE AŞI YOLLAYACAK”

Biz Güney’den aşı talep etmedik. Güney’e Avrupa Birliği’nden bir miktar aşı gelecek ve Kuzey Kıbrıs için de aşı gönderilecek. Avrupa Birliği bizim için de aşı gönderecek. Kuzey Kıbrıs olarak biz de Avrupa Birliği toprağındayız. Bu aşının ücretli ya da ücretsiz olacağı da belli değil. Avrupa Birliği bize de aşı gönderirse ve bunlar sizindir derse tabi ki alırız. Türkiye bizim her zaman yanımızdadır ve bize aşı konusunda da destek olacaktır. Türkiye’ye aşı henüz gelmedi. Klasik aşı ve modern DNA aşıları var. Bu aşılar önce bir kullanılsın ve yan etkileri de görülsün ona göre biz de hareket edeceğiz. Biz aşıya karşı değiliz. Aşı dünyada çok önemlidir. Dünyada aşılarla birçok hastalık yok edildi.

“DÖRT AŞAMALI AŞILAMA PLANI”

Güney Kıbrıs’a gelecek olan aşı pfizer biontech aşısıdır. Yani yeni nesil bir aşıdır ve -70 derecede korunan bir aşıdır. Bizim gerekli hazırlığımız var ve aşıları korumak için altyapımız da var. İlk olarak sağlık çalışanlarını, hemşireleri, kronik hastaları ve yaşlıları aşılayacağız. Dünyada da aşılama bu şekilde ilerliyor. Dört aşamalı bir aşılama planı var.

“PARA KAZANILIR AMA SEVDİKLERİMİZ GERİ GELMEZ”

Varsın yılbaşını herkes kendi evinde, ailesiyle geçirsin. Sırf yılbaşını açacağız diye belki başka bir yılbaşı göremeyeceksiniz ya da bir gece yılbaşı kutlamaları için her yeri açıp 2021’i komple kapalı geçirebiliriz. Bırakın şimdi kontrol altında tutalım ki ilerleyen günleri çok daha rahat geçirelim. Eğer yılbaşı gecesi her yeri açarsak, 7-8 gün sonra covid-19 patlaması yaşarız. Bu savaş uzun sürede kazanılır. Bir günde ekonomiyi kazanamazsınız. Yavaş yavaş bu basamakları çıkarsanız ilerde daha iyi günler elde edersiniz. Benim için her zaman sağlık önemlidir. Ben emekliliğe ayrılmadan bu ülkeye bir başarı bırakmak isterim. Bir insan bu dönemde parasını kaybedebilir ama karısını, çoluğunu, çocuğunu, ailesinden birini sevdiğini kaybederse geri getiremez. Para kazanılabilir ama sevdiklerimizi geri kazanamayız. Varsın bugün para kazanmayalım.

“CEZAEVİYLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YAPIYORUZ”

“Cezaeviyle ilgili gerekli araştırmayı yapıyoruz. Akşamüzeri cezaevindeki durumla ilgili gerekli açıklamayı yapacağız.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu