KıbrısManşet

Bakanlar Kurulu: 100 Milyon TL Hibe Serbest Bırakıldı

Bugün sabah saat 10.00’da Başbakan Ersan Saner başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı az önce sona erdi.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası kamuoyuna açıklamada bulunan Başbakan Ersan Saner, KKTC’nin ekonomik olarak kalkınmasına katkı koymak adına TC ile imzalanan Mali ve İktisadi İşbirliği Protokolü çerçevesinde yapılacak ihaleler ve hibelerle ilgili ayrıntılı görüşlerin paylaşıldığını ve ülkemizde yeni yapılacak olan ihalelerle ilgili olarak da bir takım kararların üretildiğini kaydetti.

Ülkemizde ekonomik kalkınma sağlanması ve reel sektöre katkı yapılabilmesi amaçlanarak, Türkiye Cumhuriyeti tarafından 100 milyon Türk Liralık kaynağın serbest bırakıldığı bilgisini veren Saner, bu bağlamda yapılacak maddi katkının dağılımını açıkladı:

100 MİLYON TÜRK LİRASI SERBEST BIRAKILDI

“KKTC Kara Yolları Master Plan’ının uygulanması, yol yapımı ve bakımı için 15 milyon TL, belediye ve köylere 30 milyon TL, Organize Sanayi Bölgeleri’nin eksikliklerinin giderilebilmesi için 9 milyon TL, eğitim ve öğrenim için 6 milyon TL, Polis Teşkilatı’na 5 milyon TL, DAÜ yatırım giderlerine kaynak olabilmesi için 6 milyon TL, proje destekli tarımsal aktivitelere 3 milyon TL, sanayici ve küçük esnaflara destek olması için kısmi hibe olarak 3 milyon TL, turizmin kalkınması için 3 milyon TL, Girne Öğretmenevi’nin bakım ve tadilatı için 3 milyon TL serbest bırakıldı. Bu safhada da hedefimiz, ihalelere teker teker çıkılarak ekonomiyi 2019 seviyesine taşımak ve o seviyeden daha ileriye gitmek için çalışmak olacaktır.

GAÜ HASTANESİ İÇİN İHALEYE ÇIKILACAK

“GAÜ Hastanesi için de Sağlık Bakanlığı ihaleye çıkabilmek adına Maliye Bakanlığı’ndan yetki talep etti. Gelecek hafta Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın ihaleye çıkmak için hazırlıkların tamamlanması için karar verildi.”

90 MİLYON TL’LİK HİBE DAĞILIMI

Ayrıca, destek olarak verilecek 90 milyon TL’lik hibenin dağılımını da açıklayan Başbakan Saner’in açıklaması şöyle:

“Sanayicilere fuar ve pazarlama için 3 milyon TL, turizm ve salgın için 95 notere, 160 acenteye 160 bin TL, zorda olan vatandaşlara 6 milyon TL, 6 bin 949 çiftçi, arıcı ve balıkçıya toplamda 10 milyon TL, elektrik altyapısı için 5 milyon TL kaynak ayrıldı.”

SALGIN DESTEĞİ İÇİN MÜRACAATA GEREK YOK

“Bunun yanında salgın desteği olarak işletme sahiplerine hibe verilecek meblağlar için müracaata gerek yok. Kayıtlar ilgili bakanlıklarda bulunduğundan, bakanlıklardan bilgileri alarak, kişilerin kendi hesaplarına ulaştırılacaktır. 8 bin 700 esnafa toplamda 15 milyon TL ayrıldı. Verilecek hibe için yatırım geliştirme sayfasından ulaşabilir. Müracaatlar, Başbakanlık sitesinden formların doldurulmasıyla birlikte yapılabilecektir. Almaya hak kazananlara hibe olarak verilecektir. Detaylar sitede verilmiştir.”

220 BİN KİŞİ TEK DOZ AŞI OLDU

“Kovid-19 dünyada olduğu gibi ülkemizde de yükseliştedir. Vatandaştan duyarlı olmalarını istiyorum. Virüs yok olmamak için mutasyona uğrayarak sıkıntı yaşatmaya devam etmektedir. 220 bin kişi tek doz aşı oldu. Esas hedef de 18 yaş üstü tüm bireylerin aşılanmasıdır. Aşılama, hastalığın direncini azaltırken, bulaşı önlemiyor. Bu konuda çok hassas davranmalıyız. Bu olmazsa yeniden kısıtlamalara ve kararlara neden olabilir. O yüzden maske, mesafe, hijyen kurallarına azami şekilde dikkat edilmesi gerek ve toplu alanlardan uzak durmak gerek. Güney Kıbrıs kırmızı renge dönmüştür. Sağlık Komitesi çalışmalarını sürdürmektedir. Eğer uygulamaları değiştirmek zorunda kalırsak da bunu yapacağız. Bugünlere kolay gelmedik ve bunun için toplumsal seferberliğe ihtiyacımız var. Bundan sonraki süreçte çok daha dikkatli olarak bu konulara önem verip herhangi sıkıntılı bir durum yaşamamak adına bu imkânları zorlamadan, kurallara uyarak hayatımıza devam etmeliyiz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu