KıbrısManşet

Bakanlar Kurulu kararları açıklandı

Bakanlar Kurulu’nun, Başbakan Ersin Tatar başkanlığında saat 12.00 sıralarında başlayan toplantı az önce sona erdi.

Gıynık Gazetesi – Meyil Avcan

Bakanlar Kurulu’nun, Başbakan Ersin Tatar başkanlığında saat 12.00 sıralarında başlayan toplantı az önce sona erdi.

Yaklaşık 5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi.

Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlar Bakanlar Kurulu Sözcüsü Kudret Özersay açıkladı.

Alınan kararlar şöyle:

“Bakanlar Kurulu, Türkiye ile KKTC arasında sağlık alanında yapılacak olan anlaşma detaylı olarak ele alınıp, değerlendirildi. Maddeler incelendikten sonra Ankara Büyükelçisi’ne gerekli talimat verildi ve süreç başladı. Yapılacak ve yürürlüğe girecekler şöyle;

1- TC bu anlaşma çerçevesinde ambulans, ventilatör, 20 bin test kiti, 2 PCR cihazı hibe edecek ve bu çerçevede yapılan testler bağlamında sayı da ciddi şekilde artırılabilecek. Yapılan testlerin süreleri de kısaltılmış olabilecek.

2- Bunun haricinde aynı zamanda alınan başka kararla 15 bin adet PCR test kiti satın alınması için gerekli yetki Sağlık Bakanlığı’na verildi.

3- YDÜ’nün dahil olduğu süreçte test yapma kapasitesi artırıldı. Gerek TC ile yürürlüğe giren süreçte gelecek yeni kitlerle gerekse bizim alacağımız kitlerle test kapasitesi çok fazla artacak. Bu yapılan test sonuçlarının daha kısa sürede sonuç vermesi için atılan bir adımdır. Bu da yolcuların test sonuçlarının daha erken çıkmasına ve bulaşı azaltabilecek bir tedbirdir.

4- Yine bu bağlamda 154 adet genetik uzmanının istihdamı konusunda yetki verildi.

5- Sağlık Bakanlığı test çalışmalarını hızlandırabilmek ve nitelikle kalitesini artırabilmek adına bu görevi yapanların vardiya usulü çalışacakları dikkate alınacak, 15 adet yeni genetik uzmanının istihdam edilmesi kararı var.

6- Salgın bağlamında alınan ve yürürlükte olan tedbirleri yasa altında alınan kararları da değerlendirerek, ilave için görüş alındı. Güney ile Kuzey arasındaki geçişlerde pratiklik ile TC üzerinden gelişler bağlamında başka hangi ilave tedbirler alınabileceği konusunda fikir egzersizi yapıldı ama Pazar akşamı alınan karar çerçevesinde bu konularda karar üretme yetkisi yasa çerçevesinde Sağlık Bakanlığı’ndadır. Bunu kendisi değerlendirecektir. Daha güvenilir mekanizma için kendileri sağlık uzmanları olarak karar üretecekler. Bize hükümet olarak alınacak kararların fiilen ve fiziken uygulanması için gerekenin yapılması düşer.

7- Bazı bakanlıkların daha önce alınan tedbir kararlarının uygulanmasında daha hızlı hareket edip, etkin sonuç alabilmeleri için personel kaydırması konusunda karar üretildi. Deniz limanında Girne’de seyahat çerçevesinde gelen yolcuların daha düzenli ve güvenilir sistemde ülkeye girişi için personel kaydırmaları yapılacaktır.

8- Daha önce açıklanan salgın döneminde alınan süpermarket, market, bakkal ve offlicence çalışma saatleri konusunda akşam 22.00’da kapatma zorunluluğu vardı. Bu konuda genel düzenleme yaptık. Çalışma ve Ekonomi Bakanlığı çalışmalarını sonlandıracak. Yeni sistem devreye girene dek bu sürede akşam 22.00’da kapatma zorunluluğunu yürürlükten kaldırdık.

9- Bunun haricinde polis örgütü sınav ve derece yükselme tüzüğünde bazı değişiklikler yapıldıktan sonra onay yönünde karar alındı. Poliste genel müdür düzeyinde değişiklik yapılacağı için bunun olmasını bekledik ve yeni genel müdür ile istişare edebilmek adına tüzüğü bekletmiştik. Yeni yönetimle istişare ederek, değişiklikler yaptık ve yürürlüğe koyma kararı aldık.

10- Daha önce duyurduğumuz bedelli askerlik imkanıyla bağlantılı yasada değişiklik yasa tasarısını da değerlendirerek karara bağladık ve meclise aktardık. Alınan 4 temel karar şöyle;

-1 Ocak 2016 öncesinde gerek yoklama, gerek firar durumunda olan yükümlülüklerini yerine getiremeyip, hak kaybına uğrayanların belli miktarda ödeme yapmaları koşuluyla hizmetlerini yerine getirecek bir tür af içeren madde ürettik.

-Daha önce yurtdışında eğitim ve çalışma maksadıyla bulunan özel statüden yararlanan kişilerin, 15 günlük askerlik hizmetlerini yerine getirdikten sonra geriye kalan 15 günlük hizmetlerini salgın nedeniyle 3 bin Stg ödeme yaparak, bir şekilde muaf olmaları ve görevlerini yerine getirmiş olacaklar.

-Yurtdışında çalışma çerçevesinde özel statüde belirli askerlik hakkı kazananların henüz hiçbir askerlik yükümlülüğü yerine getiremeyenlerin 6 bin Stg ödeyerek, mükellefiyetlerini yerine getirmelerine ilişkin düzenleme yapıldı.

-Yurtdışında doğan, büyüyen ve orada yaşayan KKTC vatandaşlarıyla ilgili bir özel düzenleme ürettik. Özel statü kapsamında bedelli hakkı olanların 31 Aralık 2022 tarihine kadar bin Stg ödemeleri durumunda, mükellefiyetlerini yerine getirmiş sayılacaklar.

-Bu düzenlemeler Bakanlar Kurulu kararıyla onaylanmış yasa değişiklik tasarısıdır. Bu Meclis’te görüşülüp onaylanıp, Cumhurbaşkanı’ndan da onay aldıktan sonra yürürlüğe girecektir. Hukuken bağlayıcılığı için bu prosedür şarttır.

11- Salgın nedeniyle çalışma izni süresi dolanların, çalışma izinlerinin uzatılmasına ilişkin tüzük değişikliğine karar verdik. Gerek turist vizesiyle, gerekse öğrenci vizeleriyle ilgili süreler uzatılmıştı. Şu an çalışma izni sürelerinde de tüzük değişikliğine gittik.

12- Motorlu Araç ve Yol Trafik Yasa Tasarısı da onaylandı ve Meclis’e sevk edildi. Onaylandıktan sonra muayene istasyonlarının kurulması ve hizmetin özelden alınmasıyla ilgili kapı açaçacak, çok daha hızlı ve kaliteli hizmet imkanı sunmak adına bir adım atıldı.

13- Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu tarafından alınan karar Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Elektrik borcunu ödeyemeyenlere salgın sürecinin uzaması nedeniyle borcunu ödeyemeyenlere yeni taksitli ödeme imkanı yaratan karara imza attık.

Bugünkü toplantıda başka kararlar da alındı. Yabancıların mal satın alımıyla ilgili, sözleşmeli olarak çalışan ve süreleri dolan kişiler için de karar alındı. Toplantının büyük kısmı dünyada ve ülkede devam eden salgınla ilgiliydi. Her ülke bazı riskler almaktadır. Marifet sağlık altyapımıza uygun risk alarak kararlar üretmektir.

Bulaşıcı Hastalıklar Yasası altında oluşacak kurul ve kurumların bunu takip ederek, doğru yürütülmesini sağlamak onların görevidir. Açılımda da kamu sağlığı göz önünde bulundurularak kararlar üretildi.

Kimse endişe etmesin. Görev başındayız. Ne yaptığımız biliyoruz. Kamuoyunun bize duyduğu güven çok önemlidir. Salgın bağlamında tek doğru olmadığı için çeşitli yöntemleri dikkate alarak, kararlar aldık.

Güney Kıbrıs’ta alınan kararları biz yakından takip ediyoruz. Kategorilerin benzer ve daha katı olanını yürürlüğe koyduk. Ülkemizin kendi şartlarını da dikkate alarak bir mekanizma tasarladık. Bundan sonra Bulaşıcı Hastalıklar Yasası altında sağlık uzmanlarıyla istişareli olarak alınacak kararlarla kimseyi tehlikeye atmayacağımızı halkımız bilsin.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu