KıbrısManşet

Bakanlar Kurulu kararları açıklandı

Bakanlar Kurulu sonrası alınan kararlar, Bakanlar Kurulu Sözcüsü Kudret Özersay tarafından açıklandı

KAYNAK: KIBRIS HABERCİ

Başbakan Ersin Tatar başkanlığında saat 15.00’da başlayan ve yaklaşık 5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi.

Bakanlar Kurulu Sözcüsü Özersay’ın açıklaması şöyle:

Yitirdiğimiz Süheyla Küçük hanımefendinin cenazesiyle ilgili karar alındı. Nereye defnedileceğiyle ilgili olarak değerlendirme yapıldı. Perşembe günü yapılacak defin töreninde, Süheyla Küçük devlet mezarlığı olarak belirlenen alan içerisine, anıt tepe bölgesine defnedilmesiyle ilgili karar üretildi. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Yardımcısı ailenin görevlendireceği kişinin gelip hazırlık yapması kararını aldı.

-Perşembe günü özel bir toplantı yapılacak. Sağlık Bakanlığı’nın getireceği öneri çerçevesinde 1 Temmuz’dan itibaren ülkemize hangi ülkelerden hangi koşullarda yolcu geleceği tartışılarak, karara bağlanacak. Bunu Perşembe günü kamuoyuyla paylaşacağız. Ülkeye geliş, gidiş tarihi, koşulları ve 1 Temmuz sonrası hangi ülkelerden karantina uygulamasının devam edeceğiyle ilgili yolcu gelişi kabul edeceğimiz giriş koşulları da o gün belli olacak ve kamuoyuyla paylaşılacak. 1 Temmuz’dan itibaren ülkeye gelebilecek olan turistlerle ilgili bir pazarlama çalışması yapılabilmesi için bu bir ihtiyaçtır. Dolayısıyla bunu Perşembe günü sonuçlandıracağız.

-15 Haziran-30 Eylül tarihlerinde KKTC üniversitelerinin dijital ve online eğitim yapabilmeleri için yetkilendirme kararı alındı. Yasalarımız çerçevesinde özel izin gerektiren bir durum olduğu için Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile konuşarak, bir karara vardık.

-Turist vizesiyle KKTC’de bulunanların daha önce 12 Haziran tarihine kadar bulunmalarına izin veren bir karar almıştık. Çünkü ülkemizden ayrılmaları mümkün değildi. Bugün yine 90 güne kadar herhangi bir ceza ödemeksizin turist vizesiyle ülkede bulunan yabancıların izinlendirilmeleriyle ilgili karar alındı.

-13 Mart 2020 tarihinden önce salgınla ilgili yaşanan sürecin öncesinde ülkedeki turizm acentelerinden paket tur satın alan vatandaşların, bunları kullanamayacakları için çeşitli seçenekler sunulmasına karar verildi. Satın aldıkları paket turları ya ileriki tarihte kullanabilecekler, ya başka tatil ile değişebilecekler veya tatil kuponu olarak kullanabilmeleriyle ilgili karar üretildi.

-Salgın sürecinde süresi biten sürüş ehliyetlerinin 15 Temmuz tarihine kadar ceza ödemeksizin uzatılabilmesine imkan veren karar üretildi.

-Daha önce karara bağlanan ancak netleşmeyen tedbir kararları çerçevesinde, şartlarda değişiklik olmazsa 1 Temmuz’dan itibaren düğünlerin yapılabileceğine ilişkin karar almıştık. Özellikle Haziran ayı içerisinde de daha önce planlanmış düğün ve benzeri etkinliklerin yapılması kararına varılmıştır.

-Tedbir aldığımız dönemde festival ve şenlikleri de yasaklamıştık. Artık yasak kalktı. Belediyeler Birliği’nin aldığı karar olmasına rağmen istek üzerine festival yapılması mümkün olabilecektir. Belediyelerin açık pazarlarında zaten satış yapabilmekte ve vatandaşlar gidebilmektedir. Bu yüzden festivallerin de başlamasında bir engel görmüyoruz.

-Bugün turizm sektörüyle ilgili bu sabah yapılan eylem ve görüşler çerçevesinde değerlendirme yapıldı. Toplu taşıma alanında hizmet veren vatandaşların ne şekilde desteklenebileceği konusu Bakanlar Kurulu’nda değerlendirildi. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, talepleri ortaya koydu. Bazı noktalarda fikir birlikteliği var. Toplu taşımada hizmet verenlerin desteklenmesi konusunda fikir birliğimiz var. Ulaştırma Bakanlığı ileriki günlerde detaylı bir açıklama yapıp, bu sektöre destek verecektir. Biz elimizden geldiğince destek olmaya çalışacağız.

-Tarım Bakanı Dursun Oğuz, bu Bakanlar Kurulu sonunda su projesiyle ilgili TC’den KKTC’ye boru hattıyla gelen suyla ilgili yaşanan sıkıntının önümüzdeki aylarda var olan su ihtiyacımız, kaynaklarımızı arıza nedeniyle tamir sürecinin ne kadar süreceğiyle ilgili sunum yaptı ve değerlendirmede bulunduk. TC yetkilileriyle de istişaremiz söz konusu olacaktır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu