KıbrısManşet

Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlar açıklandı

Yaklaşık 6 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı az önce sona erdi

Yaklaşık 6 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı az önce sona erdi.

Bakanlar Kurulu Sözcüsü Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bugün özellikle tek gündemli bir toplantı yapıldığını, önümüzdeki günlerde ülkemize giriş ve çıkış koşulları hangi ülkelerden gelebileceği ve bunların istisnalarının karara bağlandığını dile getirdi.

Bakanlar Kurulu’nda alınan kararları açıklayan Özersay, şunları söyledi:

“- Bugün karara bağladığımız sistemi paylaşmak istiyorum. 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak sistem, olağan olarak ülkemize giriş hakkı bulunan herkesin, ister vatandaş olsun, olmasın fark etmeksizin bu ülkeye gelecek olan yolcularla ilgili 3 farklı kategori ülke yaratıldı.

– 1. Kategori Malta, Bulgaristan, Norveç, Türkiye, Yunanistan, İsrail, Danimarka’dan 1 Temmuz itibariyle ülkemize gelecek olan tüm yolcular, 72 saat içerisinde önceden yapılmış PCR testi varsa ülkeye giriş yapabilecekler. İster deniz yoluyla isterse hava yoluyla isterse kara yoluyla ülkeye gelecekse ülkeye gelmeden önce bu testi yapacak ve test sonucuyla ülkeye gelerek giriş yapabilecek.

– İsviçre, Çek Cumhuriyeti ve Polonya gibi ülkelerin yer aldığı 2. Kategoride çifte PCR testi dediğimiz yöntem uygulanacak. Yani uçağa ya da gemiye binmeden önce PCR testi yapılmış olacak, bir de ülkeye geldiği zaman kendisinden bir örnek alınacak ve ikinci PCR testi sonucu çıktığı zaman sonuç negatifse istediği kadar ülkede kalacak.

– 3. Kategori ülkeler ise yüksek risk kategorisi olan Amerika, Rusya, İngiltere gibi ülkelerden ülkemize gelecek olan yolcular gelmeden önce PCR yaptırmak zorunda olacak, geldiklerindeyse bedelini kendileri ödemek kaydıyla karantinaya girecekler. C kategorisi olan yüksek risk kategorisi altındaki ülkeler gelmeden önce PCR, geldiğindeyse 14 günlük karantina uygulaması olacak.

– Bu listeler haftada en az 1 kez Sağlık Bakanlığı tarafından güncellenecek. Belki bazı ülkelerin risk kategorisi düşecek, belki bazılarının yükselecek. DSÖ’nün verilerine göre bu liste güncellenecek.

– 1 Temmuz’dan itibaren Kıbrıslı Rumlar, KKTC’ye ilk kez geçiş yapacaklarında PCR testi sonucuyla KKTC’ye giriş yapabilecekler, daha sonraki geçişlerindeyse tesadüfi test uygulamasına geçilecek.

– Ülkemizden Güney Kıbrıs’a çalışmak için geçiş yapan vatandaşlarımız, Maronitler, Kuzey’de yaşayan Kıbrıslı Rumlar, Güney’de tedavi görenler, Pile’de yaşayan vatandaşlarımız ve Güney’de eğitim görenler 22 Haziran itibariyle ilk geçişlerinde PCR testi yaparak Güney’e geçiş yapabilecekler ve aynı gün içerisinde isterlerse ülkeye geri dönebilecekler. Daha sonra tesadüfi testler yapılacak. 22 Haziran tarihinin belirlenmesinin sebebi, 8 Haziran’da Güney Kıbrıs’ın yeni bir döneme girmiş olması ve bizim 14 gün boyunca bu yeni uygulamanın doğuracağı sonuçları beklemek amacıylaydı.

– 15 Haziran itibariyle Türkiye Cumhuriyeti’nden ülkemize gelecek olan öğrenciler karantinaya girip testleri yapacaklar ve testlerinin negatif olması halinde kampüs karantinasına girecekler. Taahhütname imzalayarak 14 günlük karantinayı kampüslerinde geçirecekler. Öğrencilerden karantina ücreti alınmayacak.

– Önümüzdeki hafta Pazartesi ve Salı günü İstanbul’dan 2 charter uçuş gerçekleştirilecek. Bu uçuşlar özellikle Türkiye’de tedavi gören ve deniz yoluyla ülkeye gelişleri sorunlu olan vatandaşlarımızın ülkeye geri dönüş yapmaları için öncelik sağlanacak. Bu kişiler de karantinaya alınacak.

– Bugüne kadar kendi içinde kapalı bir sistem olarak açılmıştık. Kendi içinde kapalı bir sistem olduğumuz için özellikle 1 Temmuz’dan sonra yurt dışından gelişlere karantinasız açılım olacağı için pandemi döneminde olduğu gibi yeniden kendimizi daha fazla korumamız gerekir. Risk durumu yüksek olduğu için buna göre hareket etmemiz gerekir. Çok daha fazla özen göstermeliyiz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu