EkonomiGenelKıbrısManşet

Balığa da uzaktan bakıyoruz

TL’nin döviz karşısındaki değer kaybı, girdi maliyetlerinin dövizle olduğu balıkçılık sektöründeki fiyatların önlenemez şekilde yükselmesine neden oluyor

TL’nin döviz karşısındaki değer kaybı, girdi maliyetlerinin dövizle olduğu balıkçılık sektöründeki fiyatların önlenemez şekilde yükselmesine neden oluyor

1 KİLO SOMON 295 TL

Ada ülkesi konumundaki KKTC’de balık fiyatları adeta cep yakıyor. 1 kilo Somonun bile 295 TL olduğu KKTC’de artık vatandaşlar fiyatlara baktığı zaman iç çekerek isyan ediyor. Sağlık uzmanları, balık yiyerek sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapsa da, hayat pahalılığı karşısında karnını zor doyurabilen vatandaş, balığa da sadece uzaktan bakabiliyor.

ÇİPURA ŞUBATTA 65 HAZİRAN’DA 140 TL OLDU

Gıynık Gazetesi, halkın bir zamanlar en çok rağbet gösterdiği balık fiyatlarını araştırdı. Buna göre, Ocak ayında 65 TL’den satılan çipuranın kilosu Haziran’da 140 TL’ye, somon balığı 185 TL’den 295 TL’ye, voppa 50 TL’den 75 TL’ye, kaya levreği 105 TL’den 180 TL’ye yükseldi. Barbun 150, Alabalık 140, Milegop ise 135 TL’den satılıyor.

BALIKÇILAR DA DERTLİ: İŞLER ÇOK DÜŞTÜ

Balıkçılar ise vatandaşın balık fiyatlarındaki artışa isyanında haklı olduğunu belirterek işlerin çok düştüğünü. Ancak, balıkçıların ihtiyaç duyduğu malzemelerin ülkeye döviz üzerinden geldiğini ve gümrüğün de fiyatları arttırdığını kaydetti.

EKONOMİSTLER: TC FAİZİ ARTIRMAZSA TL ERİYİP PAHALILIK VE DÖVİZ ARTACAK

Dövizde yaşanan hareketlilik fiyatların yine tavan yapmasına neden oldu. Birçok dünya ülkesi faiz yükseltip parasını korumaya alırken Türkiye’nin faiz düşürme politikası dövizin aşırı derece yükselmesine, TL’nin erimesine piyasadaki fiyatların da yükselmesinin başlıca nedeni olarak gösteriliyor.

Ada ülkesi konumundaki KKTC’de balık fiyatları adeta cep yakıyor. 1 kilo Somon bile 295 TL olduğu KKTC’de artık vatandaşlar fiyatlara baktığı zaman adeta “öfff” çekerek isyan ediyor.
Denizden çıkan balığın bile fiyatının neden yükseldiğine bir anlam veremeyen vatandaşlar hükümetten fiyat denetimlerinin sıklaştırılmasını talep ediyor. Vatandaşların fiyatların aşırı derecede artması ile birlikte temel tüketim maddeleri olan et ve balığın yanına yanaşamadıklarını belirterek, yetkililerden gözle görülür önlemler ve cezai müeyyideler uygulayışı görmek istediklerini belirtti.
Her geçen gün ceplerindeki paranın erdiğini ve marketin yanı sıra şimdi de kasap ve balıkçılara girmekten korkar olduklarını anlatan vatandaşlar, ülkedeki bu pahalılığın en kısa zamanda son bulması temennisinde bulundu.

SAĞLIK UZMANLARI: SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN BALIK TÜKETİMİ ŞART

Sağlık uzmanları, balık yiyerek sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapsa da, hayat pahalılığı karşısında vatandaş karnını zor doyurabiliyor ve balığa da sadece uzaktan bakabiliyor. Buna göre, Ocak ayında 65 TL’den satılan çipuranın kilosu Haziran’da 140 TL’ye, somon balığı 185 TL’den 295 TL’ye, voppa 50 TL’den 75 TL’ye, kaya levreği 105 TL’den 180 TL’ye yükseldi. Barbun 150, Alabalık 140, Milegop ise 135 TL’den satılıyor.

BALIKÇILAR: GÜMRÜK ÜCRETLERİ KALKARSA BALIK FİYATLARI DÜŞER

Balıkçılar ise vatandaşın balık fiyatlarındaki artışa isyanında haklı olduğunu belirtti ancak balıkçıların ihtiyaç duyduğu malzemelerin ülkeye döviz üzerinden geldiğini ve gümrüğün de fiyatları arttırdığını kaydetti. TL, Euro karşısında değer kaybettikçe balık fiyatlarının da arttığını ifade eden balıkçılar, dövizdeki yükselişten dolayı balıkların büyük bir çoğunluğunun Güney Kıbrıs’a gittiğini söyledi. Bu sorunun önüne geçilebilmesi için gümrük ücretlerinin kaldırılması gerektiğine işaret eden balıkçılar, balık üretiminin kolay bir şey olmadığına dikkat çekti. Balıkçıların teknelerinin, yemek ihtiyaçlarının, malzemelerine gelen zamların, mazot fiyatlarının artmasının balık fiyatlarını doğrudan etkilediğine vurgu yapan balıkçılar, TL’nin değer kaybetmesiyle balıkların Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında Güney Kıbrıs’a geçirildiğini dile getiren balıkçılar, kuzeyde kalan yerli balıkların da çok pahalı olduğunu anlattı.

EKONOMİSTLER: TC FAİZİ ÇIKARMAZSA PAHALILIK ARTACAK

Dövizde yaşanan hareketlilik fiyatların yine tavan yapmasına neden oldu. Birçok dünya ülkesi faiz yükseltip parasını korumaya alırken Türkiye’nin faiz düşürme politikası dövizin aşırı derece yükselmesine, TL’nin erimesine piyasadaki fiyatların da yükselmesinin başlıca nedeni olarak gösteriliyor.
Ekonomistler Türkiye Cumhuriyeti’nin uyguladığı para politikasının yanlış olduğunu bunun böyle devam etmesi durumunda dövizin daha da yükselmesiyle hayatın daha pahalı olacağını ifade etti. Vatandaşları önümüzdeki aylarda zor günlerin beklediğini kaydeden ekonomistler, TC Merkez Bankası’nın faiz artışı yaparak TL’nin değerini yükseltip dövizin düşüşe geçmesini sağlayabileceğine dikkat çekiyor.
Döviz dopingiyle iğneden ipliğe zam gören mal ve hizmetler arasında balık da var. Balık fiyatları o kadar çok yükseldi ki, geçim derdinde olan vatandaşlar için altın değerine yükseldi.

KKTC’DE ŞUBAT 2022 İLE HAZİRAN 2022 BALIK FİYATLARI

 

Balık türü                   Şubat 2022 (TL)         Haziran 2022 TL)

1 kilo somon                           199                             295

1 kilo Kalamar                                     189                            275

1 kilo çipura                            98                               140

1 kilo ahtabot                          220                             280

1 kilo sibya                             139                             145

1 kilo kalamar                         185                             275

1 kilo barbun                          190                             150

1 kilo levrek                            125                             150

1 kilo Mezgit filet                   90                              110

1 kilo Gümüş balığı                65                               95

1 kilo İstavrit                          –                                  80

1 kilo sarpa                             –                                  80

1 kilo voppa                           60                               75

1 kilo milegob                         –                                  135

1 kilo Barbun                          120                             150

Diğer Haberler

Başa dön tuşu