DünyaEkonomiGenelManşet

Bankalar krizi soğumuyor!

ABD’de SVP ile başlayan Avrupa’da Credit Suisse genişleyen kriz nedeniyle küresel piyasalar iyice ısındı

İsviçre’nin en büyük bankası UBS’in kriz yaşayan Credit Suisse’i satın alması da piyasaları soğutmadı

ABD, Avrupa, İngiltere, Kanada, İsviçre ve Japonya merkez bankaları dolar likiditesini artırma kararı aldı

PİYASALAR İYİCE ISINDI…

ABD’deki Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) çöküşünün küresel piyasalara etkisi sürüyor. SVB’nin çöküşünün ardından New York merkezli Signature Bank da iflas etti ve ABD’li düzenleyiciler her iki bankadaki tüm mevduatları garanti altına aldı. Tüm bu gelişmeler piyasalarda 2008 finans krizinin bir benzeri yaşanır mı endişesi başlatırken, piyasaları karıştıran en önemli haber İsviçre’den geldi. Adı sık sık kara para aklanmasıyla da anılan ülkenin dev bankalarından Credit Suisse’nin (CSGN) çökmesi, küresel piyasaların iyice ısınmasına neden oldu. “Sıradaki banka” olarak dikkatle takip edilen ABD’li First Republic’in kredi notunun çöp seviyesine indirilmesi ise piyasaları iyice gerdi. Korkulan şeyin ilgili bankaların sıkıntılı durumundan çok, bir dizi faktörün, başka kurumlar üzerinde yarattığı ve yaratacağı negatif etki olduğu vurgulanıyor.

UBS ADIMI ŞİMDİLİK YETERSİZ…

İsviçre’nin en büyük bankası UBS’in kriz yaşayan Credit Suisse’i satın alması da piyasaları soğutmadı. Anlaşma ile bankanın değeri 8 milyar dolardan 3 milyar 150 milyon dolara kadar geriledi. UBS hisseleri dün açılışta yüzde 8.8 düştü. Credit Suisse hisseleri ise yüzde 62 düşüşle anlaşma fiyatının altına indi. Bu düşüşler diğer bankalara da sıçradı. Avrupa’nın en büyük 600 şirketinin yer aldığı Stoxx 600’ün bankacılık endeksi yüzde 3.4 düşerek bu yılki kazancını sildi. Yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesiyle ABD’nin 10 yıllık tahvil getirisi Eylül’den beri en düşük seviyesine indi.

PİYASAYA DOLAR AKACAK…

Amerikan Merkez Bankası Fed ile İngiltere, Japonya, Kanada, Avrupa ve İsviçre Merkez Bankaları finans piyasalarına güven vermek amacıyla, Amerikan Doları akışını (likiditesini) artırma kararı aldı. FED’in swap hattı üzerinden sağlayacağı dolar likiditesi artırımı, dün itibarıyla işlemeye başladı. Söz konusu adım, ABD ve Avrupa’da finansal sistemdeki son gelişmelere ilişkin endişelerin derinleştiği şeklinde yorumlandı. Devreye sokulan sistemle, örneğin İngiliz bankaları, açık piyasa yerine direkt olarak İngiltere Merkez Bankası’na başvurarak, FED üzerinden borçlanabilecek. 2008 finans krizi ve Covid sırasında da uygulanan sistemin “Nisan sonuna dek” devrede kalacağı belirtiliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu