DünyaEkonomiGenelManşet

Bankalara konut kredisi uyarısı

Avrupa Merkez Bankası “emlak piyasasının” bankalar için önemli tehlike kaynağı olduğu fikrinde

Avrupa Merkez Bankası “emlak piyasasının” bankalar için önemli tehlike kaynağı olduğu fikrinde

ECB, enflasyonunun konut fiyatları üzerindeki etkisinin yeni riskler yarattığına da işaret ediyor

GÜVENLİK AÇIĞI TEHLİKELİ BOYUTTA

Avrupa Merkez Bankası (ECB), emlak piyasasının Euro Bölgesi bankaları için önemli bir “güvenlik açığı” riski oluşturduğunu bildirdi. ECB tarafından yayımlanan bir denetim raporunda, ticari ve konut amaçlı gayrimenkullerin endişe kaynağı haline geldiği ifade edildi. Raporda, bankaların buna maruz kalmasının daha yakından incelenmesinin planlandığı aktarılırken “ECB Bankacılık Denetimi, bankaların ticari ve konut amaçlı gayrimenkul sektörlerine yönelik risklerini önemli bir güvenlik açığı olarak belirledi.” denildi.

BANKA KREDİLERİ ÜZERİNDE DE DURULDU

“Emlak riskini yakından takip etmek” başlığıyla yayınlanan raporda, emlak piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, banka kredileri üzerinde de duruldu. Raporda, bankaların ticari gayrimenkul risklerinin, Avrupa Merkez Bankası’nın direkt denetimi altındaki yaklaşık 115 bankanın kredilerinin yaklaşık yüzde 8’ini ve kurumsal kredilerinin de yüzde 20’sinden fazlasını oluşturduğu bildirildi. ECB’nin Temmuz ayı içinde politika faizini 50-75 baz puan arasında yükselteceğine işaret edilirken, bunun konut kredileri üzerinde baskıyı artıracağı ve bankaların risklerinin artacağı da kaydedildi.

ENFLASYONUN KONUT FİYATLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yapılan bir araştırmada, sahibi tarafından kullanılan konutların enflasyona dâhil edilmesinin Euro Bölgesi’ndeki enflasyon ölçümü üzerinde yukarı yönlü önemli bir etkisi olduğuna dikkat çekildi. Konuyla ilgili açıklamada, “Enflasyon değerlendirilirken artan konut fiyatları da dikkate alınmalı” denildi. Konuyla ilgili açıklamada, ECB’nin enflasyonu değerlendirirken konut fiyatlarındaki artışı da düşünmesi gerektiği üzerinde durulurken, konut fiyatlarında patlamanın para politikasını sıkılaştırmada çok geç kalmanın riskleri arasına eklendiği kaydedildi. Açıklamada, “Eğer konut sahibi olmanın maliyetindeki artışı enflasyon değerlendirmemize eklersek, ölçülen enflasyon üzerinde önemli bir etkisi olur. Özellikle de çekirdek enflasyon üzerinde” denildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu