EkonomiGenelKıbrısManşet

Bankalardan döviz senetlere hücum!

KKTC Merkez Bankası’nın dolar, Euro ve sterlin sinsinden açtığı senet ihalelerinde hedeflenen miktarlar aşıldı

2023’TE 12’NCİ İHALE

 KKTC Merkez Bankası dün sonuçlandırdığı Merkez Bankası Senedi ihalesinde bankalara Türk Lirası karşılığı 4,3 milyarı bulan miktarda dolar, Euro ve sterlin döviz senedi ihraç etti. Merkez Bankası’nın çeşitli döviz cinslerini içeren “Merkez Bankası Senedi” ihraç ihalesi, açılan bedellerin çok üzerinde sonuçlandırıldı. Önceki günkü ihale bu yıl açılan 12’inci senet ihalesi oldu.

YİNE HEDEFİN ÜZERİNE ÇIKILDI

 “Merkez Bankası Senetleri İhalelerine Katılım Esasları” çerçevesindeki ihalede 20 milyonluk ABD Doları (USD), 20 milyonluk Euro (EUR) ve 40 milyonluk İngiliz Sterlini (GBP) ihraç edilmesi hedeflenirken, gelen tekliflerin %100’ü kabul edildi ve 37 milyon dolarlık; 39 milyon 600 bin Euro’luk ve 66 milyon 500 bin sterlinlik senet ihraç edildi. Senetlere dolarda %2.25; Euro’da %1.50; sterlinde de %2.00 oranında faiz uygulanacağı bildirildi.

TL KARŞILIKLARI UÇTU

 Merkez’in, “Bankalara Satış” yöntemiyle açtığı ihale sonucunda bankalara ihraç edilen senetlerin Türk Lirası karşılığı uçtu. TCMB’nin önceki günkü döviz satış kurlarına göre dolar cinsinden senetler 964 milyon 889 bin TL’ye; Euro cinsinden senetler 1 milyar 124 milyon TL’ye; sterlin cinsinden senetler de 2 milyar 201 milyon TL’ye denk geliyor. İhalede ihraç edilen senetlerin toplam TL karşılığı ise 4 milyar 291 milyon düzeyinde hesaplandı.

MERKEZ BANKASI’NIN AÇIKLAMASI

 Konuyla ilgili olarak yapılan duyuruda, “KKTC Merkez Bankası Senetleri ihaleleri 03 Temmuz 2023 itibarıyla gerçekleştirilmiştir. İhaleler sonucunda gönderilen tekliflerin %100’ü karşılanmıştır. Bankaların tekliflerine ilişkin bedeller, 04 Temmuz 2023 valörü ile nezdimizdeki mevduat hesaplarından tahsil edilecektir” denildi. Senetlerin faizleriyle geri ödeme tarihi ise 3 Ekim 2023 olarak açıklandı.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu