KıbrısManşet

Baraka “Radyo ve Televizyonların Kuruluş Yasa Tasarısı”yla ilgili görüş verdi

Baraka Kültür Merkezi, Kamu ve Özel Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları (Değişiklik) Yasa Tasarısı hakkında Cumhuriyet Meclisi’ne görüş verdiğini açıkladı.

Baraka Kültür Merkezi, Kamu ve Özel Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları (Değişiklik) Yasa Tasarısı hakkında Cumhuriyet Meclisi’ne görüş verdiğini açıkladı.

 

Basınla da paylaşılan görüşte, Kamu ve Özel Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın, ifade ve basın özgürlüğüne, halkın haber alma hakkına ve demokrasi kültürüne zarar verecek maddeler içerdiği savunuldu.

 

Görüşte, “Bunun yanı sıra kültürel zenginliğimizi asimile edecek bazı kurallar getirmekte, ayrıca demokratik hayatın vazgeçilmez öğeleri olan derneklerin, sendikaların, meslek oda ve birliklerinin, siyasi partilerin yayın faaliyetlerini antidemokratik olarak yasaklamaktadır. Hatta halkın seçtiği ve halka hizmet eden belediyeler dahi yayıncılık faaliyetinden men edilmeye çalışılmaktadır. “ denildi.

 

Baraka’nın sunduğu görüşte tasarıdaki bazı maddelerden örnekler verilerek, bu maddelerin Anayasa’da da yer alan ve temel insan haklarından olan ifade özgürlüğüne (Anayasa madde 24), basın özgürlüğüne (Anayasa madde 26), basın dışı haberleşme araçlarından yararlanma hakkına (Anayasa madde 30), dernek kurma hakkına (Anayasa madde 33) ve demokratik ilkelere uygun şekilde düzenlenmesi ve/veya yasadan çıkarılması gerektiği belirtildi.

Tasarıdaki “Siyasal partiler, sendikalar, vakıflar, dernekler, odalar, meslek kuruluşları, belediyeler, kooperatifler ve benzeri kurum ve kuruluşlar herhangi bir yayıncılık faaliyetinde bulunamazlar ve yayıncı şirkete ortak olamazlar.” maddesine işaret edilerek, “ Pek çoğu toplum menfaatine çalışan ve faaliyet alanına göre halkı bilgilendiren derneklerin yayın yapmasını yasaklamak tamamen çağ dışı ve demokrasi katliamı olduğu gibi Anayasa’nın yukarıda sayılan maddelerine aykırı olacaktır. “ denildi.

 

Tasarıdaki “argo ve küfür içeren ifadelere yer vermeden, Türkçeyi özellikleri ve kuralları bozulmadan kullanmak” ibaresine yer verilerek, ülkede konuşulan Türkçe’nin kendine has özellikleri bulunduğuna, Kıbrıs ağzı ve/veya Kıbrıs Türkçesinin, dil bilimciler tarafından da önemli bir değer ve kültürel zenginlik olarak kabul edildiğine dikkat çekildi.

 

Yayın lisans ücretlerinin artırılması, yabancı sermaye payının yüzde 75’e çıkarılması, mahkemeye gidilmeden kesilebilecek cezalarda net tanımlamalar yapılmamasının yasanın, hak ve özgürlükler adına sakıncalı maddeler olduğu görüşü iletildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu