ManşetSpor

Barcelona, Barcelona

Bizim BTM Ligleri’nde mücadele eden takımların göğüs logoları bile varken, onların formaları üzerinde kuruluşundan, yakın geçmişe kadar herhangi bir kurum/kuruluşun logosu yoktu

Barça’nın bayrağı Katalanların millî bayrağıdır bildik. Takımı da yine onların millî takımıdır mâlum. Bir yazımızda “Bayraklar da reklam alırlar” demiştik. Şu meşhur Barça/Barselona/Katalan yazılarımızın en en dikkat çekici olanıydı güya.

Mâlumunuz üzere İspanya eski Diktatörü Francisco Franco, ulus-devlet iddiasında olan Katalan parlementerleri bir gecede kurşuna dizerek, Katalunya Özerk Bölgesi diye ortaya atılan bölgeyi lâv etmiş, bugünkü İspanya sınırları dâhiline almıştı. Işte o gün Katalanlar’ın millî takımı Barselona, bayrakları ise forması oldu.

Bizim BTM Ligleri’nde mücadele eden takımların göğüs logoları bile varken, onların formaları üzerinde kuruluşundan, yakın geçmişe kadar herhangi bir kurum/kuruluşun logosu yoktu. Ta ki UNICEF’in müracaatına kadar. Sonuçta UNICEF logolu formalarıyla yardıma muhtaç bebelere yıllık 1,5 milyon Euro’luk kaynak aktardılar ama artık vahşi kapitalizm sosyal sorumluluk-morumluluk takmıyor.

Endüstriyel sporda artık değer ve inanç kalmadı. Bir zamanlar kulüpleri için “Bir kulüpten fazlası (Mes gue un club)” diyen Katalanların da ar damarı çatladı. Geçtiğimiz ay Avrupa Süper Ligi’ne kardeş (!) takım Real ile balıklama dalan Başkan Laporta, formasına logo alan son takım olan Barça, geçmişte de 33 milyon Euro’luk teklife hayır diyememişti.

Qatar Foundation (Katar Vakfı) logolu formalar yerini Japon Rakuten’e çoktan bıraktı bile. ‘Barselona-Bir kulüpten fazlası’ deyimi artık yok, zira onların da artık bir ‘fiyatı’ var. Kimbilir, belki bir gün (ki geçmişte teklif edilmişti) hastalıklardan korunma ürünü olan ‘Durex’ markasını görürüz. Demedi demeyin, tıpkı ‘Barcelona, Barcelona’ filminde olduğu gibi…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu