KıbrısManşetToplum

Barçın: “Hasta hakları yasası ülkenin kronik yarası”

Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde açıklama yapan CTP Milletvekili Devrim Barçın yazılı sorun bildirimi mekanizmasının eksikliğini eleştirdi, bir sorunun bildirilmesinin sorunun çözümünün en temel noktası olduğunu ifade etti

CTP Milletvekili Devrim Barçın, Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. Hasta hakları yasasının bu ülkenin kronik bir yarası haline geldiğini kaydederek, bu yasanın derhal tekrardan komiteye gönderilmesi gerektiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığının elinde bilimsel veri olan sivil toplum örgütleriyle iş birliği yapması gerektiğini söyleyen Barçın, Evrensel Hasta Hakları Derneği’nin yaptığı anket sonuçlarını paylaştı. Barçın, sonuçlara göre halkın düzenli sağlık kontrolünden geçmeyi talep ettiğinin, devlet hastanelerinden kan testi gibi sağlık hizmeti alanların daha fazla kamu çalışanları olduğunun, kanser taramalarının kamuda yapılma yüzdeliğinin az olduğunun, kamusal sağlık hizmetlerine erişimde randevu alma zorluğu ve ulaşım sıkıntısının ifade edildiğinin altını çizdi.

Anket sonuçlarını değerlendiren Barçın, ankette ortaya çıkan şikayetlerin büyük oranda yetkililere “sözlü” olarak ifade edildiğinin de belirtildiğini vurgulayarak, yazılı sorun bildirimi mekanizmasının eksikliğini eleştirdi, bir sorunun bildirilmesinin sorunun çözümünün en temel noktası olduğunu ifade etti.

Barçın, doğum öncesi kontrollerinin de sadece yüzde 19’unun kamuda olduğuna işaret ederek, ülkede insan sağlığına önem verilip verilmediği ve kamu hizmetlerinin başarılı bulunup bulunmadığı yönündeki sorulara da olumlu yanıt verenlerin yüzde 10’un altında olduğunu kaydetti.

Hem genel hem koruyucu sağlık hizmetleri bakımından ülkede birçok eksiklik olduğunu belirten Barçın, bu paylaştığı çalışmanın Bakanlık tarafından dikkate alınması çağrısında bulundu.

Barçın, kendilerinin CTP olarak “ben bilirim, yaparım” anlayışıyla değil, sağlıkta sorunları çözme noktasında politika üretmeye devam ettiklerini kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu