KıbrısManşetToplum

Barçın: “İktidara geldiğimizde stabil para birimine endeksli ücret ödeyeceğiz”

CTP Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın, "İktidara geldiğimizde stabil para birimine endeksli ücret ödeyeceğiz." dedi

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın, Meclis Genel Kurulu’nda “UBP’nin ‘Ekonomide Dinginleşmeye Gidiyoruz’ Yalanları” konulu güncel konuşma istemi ile söz aldı.

Maliye Bakanı Alişan Şan’ın geçen hafta Meclis kürsüsünde söylediği “Ekonomide dinginleşmeye gidiyoruz” ve “Fakirleşme yoktur” ifadelerine eleştiriler yönelten Barçın, yıllık gıda enflasyonu AB’de yüzde 20, TC’de yüzde 67 iken KKTC’de yüzde 78 olduğunu aktardı.

Barçın ayrıca, yıllık enflasyonun Güney Kıbrıs’ra yüzde 6,1, KKTC’de ise yüzde 66.97 olduğunu belirtti.

“Bunun sebebi yanlış para politikası uygulayan AK Parti ve MHP hükümetidir” diyen Barçın, iktidara geldiklerinde TL kullanımından kaynaklanan mağduriyetleri gidermek adına stabil para birimine endeksli ücret ödeyeceklerini kaydetti.

Emekçiye İhtiyat Sandığı’ndaki birikimlerini döviz tutma imkanı verilmesi gerektiğini de söyleyen Barçın, Devletin İhtiyat Sandığına 5 milyar TL borcu olduğunu ve yönetenlerin bu borcun tahsilinin peşine düşmediğini kaydetti.

İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nun dün özel bir şirketin kuruma ait 10 dönüme yakın arsasını satın almak istediği gerekçesiyle toplantıya çağrıldığını da söyleyen Barçın, “Bir şirket talepte bulunabilir, bir kamu kurumu bir arazisi satılabilir. Ama bunun usulleri vardır. Bir kurum bir malını satacaksa, hiç ilanını yapmadan olmaz. Böyle bir yönetim anlayışı olmaz” dedi.

Barçın, Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı üzerine söz alarak, “Biz 65 yaşa karşı değiliz, Sayıştayda 65 yaşı yapan CTP’dir” diyerek, 65 yaşa karşı olmadıklarını ancak emekliliğine 4 ay kalan bir kişinin atanması üzerinden bunun yapılmasına karşı olduklarını dile getirdi.

“Sizler 65 yaşı 60’a düşürmüştünüz” diye konuşan Barçın, o dönemdeki gerekçeyi okudu. CTP olarak konuya ilkesel baktıklarını ifade eden Barçın, dönem sınırı konulmasını önerdiklerini belirtti.

Daha önce attıkları adımların arkasında olduklarını dile getiren Devrim Barçın, “Bir kişinin 18 yıl boyunca Sayıştay Başkanlığı yapması dünyanın hiçbir yerinde yoktur” dedi. Bu nedenle yasaya “hayır” dediklerini kaydeden Barçın, bundan sonra atanacak kişiler için yaşın 65 olmasını önerdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu