Güney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

Başbakan Ersan Saner: Egemenlik hakkımızın olmadığı anlaşmaya imza atmamız mümkün değil

Başbakan Ersan Saner, Kıbrıs Türk tarafının BM'ye sunmuş olduğu öneri paketinin, görüşmelerin nasıl başlaması gerektiğini yansıttığını belirtti. Saner, "Egemenlik hakkımızın olmadığı anlaşmaya imza atmamız mümkün değil" diye konuştu. Başbakan Ersan Saner, Kıbrıs Türk tarafının Cenevre'de sunduğu 6 maddelik öneri paketi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu

Başbakan Ersan Saner, Kıbrıs Türk tarafının BM’ye sunmuş olduğu öneri paketinin, görüşmelerin nasıl başlaması gerektiğini yansıttığını belirtti. Saner, “Egemenlik hakkımızın olmadığı anlaşmaya imza atmamız mümkün değil” diye konuştu. Başbakan Ersan Saner, Kıbrıs Türk tarafının Cenevre’de sunduğu 6 maddelik öneri paketi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“6 MADDELİK ÖNERİ PAKETİ SÜRPRİZ DEĞİL”

Saner, Kıbrıs Türk tarafının sunmuş olduğu öneri paketinin, egemen eşitliğin kabul edilmesini yansıttığını, söz konusu paketin sürpriz olmadığını dile getirdi. Taraflar arasında görüşme başlayacaksa, hangi parametrelerin olması gerektiği konusunun 6 madde ile şekillendirildiğini ve BM’ye sunulduğunu söyleyen Başbakan Saner, 6 maddenin Türk tarafının görüşmelere nasıl devam edeceğini yansıttığını vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres ile yaptığı görüşmede, Kıbrıs sorununu etraflıca anlatmıştır. 1960’dan bu yana nasıl gelindiğini, federasyon modelinin Kıbrıs’ta neden çalışmadığını, aynı şeylerin söylenerek farklı noktalara ulaşılamayacağını ortaya koymuştur. Kıbrıslı Türklerin egemenliğini tanınarak bir açılımın mümkün olacağı ifade etmiştir.”

“SINIR DÜZENLEMESİ KONUSU TOPRAK TAVİZİ ANLAMINA GELMİYOR”

“Kıbrıs Türk tarafının görüşmelere devam etmesi için adına tanınma denecekse densin, esas konu egemen eşitliğin kabul edilerek, iki devletli çözümün devam etmesidir” diyen Saner, “toprak tavizi söz konusu mu?” sorusunu da yanıtladı. Saner, öneri paketinde değinilen sınır düzenlemeleri konusunun toprak tavizi anlamına gelmediğini ama anlaşma olacaksa ve bir masa kurulacaksa, belirli noktalarda al-ver sürecine gidileceğini kaydetti.

Türk tarafının ortaya koyduğu önerinin, görüşmelerin nasıl başlaması gerektiği yönünde olduğunun altını çizen Saner, “Toprak tavizi veya diğer konuların nasıl çözüleceğinden bahsedilmesi diye bir şey yoktur” ifadelerini kullandı.

“HAKKIMIZIN BİZE VERİLMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Federasyon modelinin, Kıbrıslı Rumların yönetimi ve zenginliği paylaşmak istememesi nedeniyle çalışmayacağını kaydeden Saner, BM’de yapılan görüşmelere bakıldığında, 4 genel sekreterin 4 değişik planı olduğunu anımsatarak, Rumlar tarafından reddedildiğini hatırlattı.

BM’nin kütüphanesindeki en eski dosyanın Kıbrıs dosyası olduğunu savunan Saner, “Kıbrıslı Türklerin, 53 yıldır daha federasyon görüşmeleri ile ambargolar altında, dünyadan izole şekilde yaşaması mümkün mü? Değil mi ? Sormamız gereken soru budur. Eğer değilse, hakkımızın bize verilmesi için gereğini yapacağız” dedi.

“ANASTASİADİS’İN DESANTRALİZE ÖNERİSİ OLURSA, TABİİ Kİ TARTIŞACAĞIZ”

Anastasiadis’in desantralize federasyon önerisi yaptığına dair iddialarla ilgili olarak Saner, “Eğer böyle bir öneri olursa, bunu tabii ki tartışacağız” dedi. Saner, “Egemenlik hakkımızın olmadığı anlaşmaya imza atmamız mümkün değil” ifadelerini kullanarak, net konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu