KıbrısManşetSiyaset

Başbakan Saner, 2’nci Maraş açılımının yapılacağı bölgede incelemelerde bulundu

Başbakan Ersan Saner, Maraş’ın askeri bölge olmaktan çıkarılan bölümünü ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Saner’e ziyaretinde GKK Komutanı Tümgenerel Zorlu Topaloğlu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Polis Genel Müdürü Ahmet Soyalan eşlik etti

Başbakan Ersan Saner, 2’nci Maraş açılımının yapılacağı bölgede, yerinde  incelemelerde bulundu.

İncelemenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Saner, Kapalı Maraş’ta 174 bin 643 kilometrekarelik alanın askeri statüden çıkarılarak kamuya dahil edildiğini ifade etti.

Saner,  askeri yasak kapsamı dışına alınan bölgede 36 mal sahibinin takas, tazminat ve iade yöntemiyle  mallarınını almak  için Taşınmaz Mal Komisyonu’na müracaatları bulunduğunu belirterek, “Bu müracaatlar Mal Tazmin Komisyonumuz tarafından değerlendirilecek ve kararlar üretilecektir.” dedi.

Başbakan Ersan Saner, 2’nci Maraş açılımının yapılacağı bölgede, yerinde  incelemelerde bulundu.

Başbakan Saner’e incelemelerinde Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Polis Genel Müdürü Ahmet Soyalan ile askeri ve sivil yetkililer eşlik etti.

İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Saner, 12 Temmuz 2021 Tarihinde Bakanlar Kurulu’nda alınan kararla Maraş’ın belli bir bölgesinin askeri yasak bölge kapsamından çıkarılarak,  Maraş açılımının 2’nci devresi olarak uygulamaya koyduğunu  hatırlattı.

Kapalı Maraş olarak belirtilen alanın 5 kilometrelik bir bölgeyi kapsadığını da aktaran Saner, şu an itibariyle bölgenin yüzde 3,5’lik kısmının açılımının sağlandığını ve mevcut 4 bin 956 parselin bulunduğunu dile getirdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uygun bir şekilde hareket edileceğine de dikkat çeken Başbakan Saner, 5 kilometrelik alanda 337 mal sahibi takas, tazminat veya iade koşulları kapsamında başvuruda bulunduğuna da işaret etti.

Askeri bölgeden çıkarılan alanda ise takas, tazminat ve iade yönetimiyle 36 kişinin Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurduğunu da belirten Saner, “Buradaki yıkılmaya yüz tutmuş binalarında nasıl değerlendirileceğini komite kurarak gündemimize alacağız” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu