KıbrısManşet

Başbakan Sucuoğlu: Sonuna kadar mücadelemizi vereceğiz, bu gemiyi yüzdüreceğiz

Başbakan Faiz Sucuoğlu, BRT ekranlarında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Başbakan Faiz Sucuoğlu, BRT ekranlarında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ülkedeki ekonomik sıkıntının yaklaşık olarak, 2 yıldır artarak devam ettiğine işaret eden Sucuoğlu, “Neresinden bakarsanız bakın ciddi sıkıntılı bir süreç… Bıkmadan, usanmadan, moralimizi bozmadan uğraş veriyoruz” dedi.

Dün Ekonomik Örgütler Platformu ile bir görüşme yaptığına da işaret eden Sucuoğlu, şöyle devam etti:

“Bundan sonraki süreçte, birlikte çalışma kararı aldık. Birlikte bir üst komite kuracağız. Öyle bir aşamaya geldik ki ‘ben’ olayı bitti artık. Sıkıntının, daralan piyasanın tek olumlu yönü belki de bu oldu. ‘Biz’ olma zorunluluğu ortaya çıktı. Yarın CTP ile görüşmelerini söyledim. Artık Kıbrıs sorunu, federasyon bunları bırakalım. İhtiyacımız olan birlik ve beraberliktir. Bunu bir şekilde hep birlikte yaşamamız lazım ve hep birlikte elimizi taşın altına koymalıyız.”

Platform ile çok yararlı bir görüşme yaptıklarını da aktaran Başbakan Sucuoğlu, “Önümüzdeki hafta itibarıyla bu çalışmayı hızlandıracağız. Tarafların bizimle birlikte çalışma isteği bizleri mutlu etti. Yarın büyük bir grupla bir toplantımız daha var…” ifadelerini kullandı.

Enerji sıkıntılarının giderilmesi için güneş panellerinin serbest bırakılacağını da belirten Sucuoğlu, “Güneşten gelecek olan enerji kullanılacak, akşam ise kapatılıp sisteme dönülecek. Birkaç arkadaş ile konuştum. Enerji konusunda ciddi bir rahatlama sağlanacak” diye konuştu.

“BİRİLERİ KONUŞUYOR, BİZ GÜLÜYORUZ”

Başbakan Faiz Sucuoğlu, kabinenin değişeceği yönündeki haberlere yanıt vererek, “Birileri konuşuyor, biz gülüyoruz… Sadece izliyoruz” dedi.

Sucuoğlu, bakanların performasının ve başarısının önemli olduğuna işaret ederek, “Gerekliyse değişebilir… Burada performansa bakacağız. Halkın memnuniyeti oldukça önemli. Bu bir bayrak yarışıdır” diye konuştu.

“TEK İSTEDİĞİMİZ SAVAŞIN BİR AN EVVEL BİTMESİ…”

Sanal Bet Yasası’nın hazır olduğunu, rötuşlarının yapıldığını, hükümetin güvenoyu alması ardından önümüzdeki hafta geçirileceğini, FOREX’in hazır olduğunu, kripto para çalışmalarının bittiğini, konunun uzmanlar tarafından değerlendirildiğini aktaran Başbakan Sucuoğlu, yabancılara satılan mallardaki tapu harcı konusunda birtakım çalışmaları bulunduğunu, ülkeye çok ciddi yatırımcı ilgisi bulunduğunu, bunların direkt yatırıma sevk edileceğini, vergi adaletinin sağlanacağını, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi anlayışının yaratılacağını, bunun çalışmalarının hızlı bir şekilde yapılacağını kaydetti.

Turizme ilişkin açıklamalarda da bulunan Sucuoğlu, “Turizmle ilgili her şeye rağmen çok umutluyduk. Şu anda da beklentiler yüksek ancak savaş nedeniyle bir korku var. Charter uçaklar gelmeye başladı, Avrupa’dan çok ciddi bir turist akımı olacak. Tek istediğimiz savaşın bir an evvel bitmesi…” diye konuştu.

“(KIB-TEK KONUSU) FON ÇALIŞMASI 10-15 GÜN İÇERİSİNDE TAMAMLANACAK”

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) bir borç batağında olduğuna da dikkat çeken Sucuoğlu, “Teknik heyet, zam olmaması halinde her an karanlıkta kalabileceğimizi söyledi. KIB-TEK’in borcu her ay artıyor… Dolayısıyla bu fiyatlandırmayla her ay eksiğe düşme engellenmeye çalışıldı. Bunun yanında birde fonlama yapılıyor. Fon çalışması ise 10 ila 15 gün içerisinde tamamlanır. Ancak bunlar çok eskiden yapılması gereken şeylerdi…” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİMDEN BAŞLAYARAK, ORTA VE UZUN VADEDE BİR PLAN ÇİZMELİYİZ”

Ülkedeki işsizlik oranının pandemi ile artmasına da işaret eden Başbakan Sucuoğlu, şöyle devam etti:

“Bizim ülkemizde belli işler beğenilmiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yaptığım dönemde, trajikomik birçok olay yaşadım. Bugün inşaatta veya otellerde çalışmıyoruz. Çünkü herkes üniversite mezunu, yüksek lisans yapmış yani herkes eğitimli… Sistemde arıza var. Eğitim sisteminden başlayarak, orta ve uzun vadede bir plan çizmeliyiz. Yerel işgücüne ilgili bakanlığımız da birçok destek veriyor. Bu konuda çok daha sistemli ve kapsamlı çalışmalar yapmamız lazım. Bunu da eğitim bacağından başlayarak yapmalıyız. Eğer doğru adımlar atabilirsek, meyvesinden anca 2-3 yıla kadar yararlanabiliriz.”

“HAVALARIN ISINMASIYLA BU VİRÜSTEN KURTULACAĞIZ”

Pandeminin ise yavaş yavaş gerilediğini dile getiren Sucuoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Koronavirüs tedbirlerini gevşettiğini aktardı ve “Biz de Türkiye Cumhuriyeti ile paralel bir şekilde ilerliyoruz… Önümüzdeki günlerde havaların ısınmasıyla bu virüsten kurtulacağız” dedi.

“FİNANSAL AKIŞ PROTOKOLLE YAPILIR”

Türkiye Cumhuriyeti ile yapılması planlanan ekonomik protokolün ise çalışmalarının sürdüğüne dikkat çeken Sucuoğlu, “Hükümetin güvenoyu almasıyla birlikte daha da hızlı bir tempoya girecektir. ‘Bana iki valiz para yolla’ dönemi artık kapanmıştır. Finansal akış, protokolle yapılır” diye konuştu.

“28 BELEDİYENİN TOPLAM 600 MİLYON TL BORCU VAR”

Başbakan Sucuoğlu, Belediyeler Reformu hakkında İçişleri Bakanlığı’nın çalışmalarını sürdürdüğünü aktararak, sayıdan ziyade, sürdürülebilir olmanın önemini belirtti.

28 belediyenin toplam 600 milyon TL borcu olduğunu da aktaran Sucuoğlu, bazı belediyelerin borçsuz olduğunu da ifade etti.

Sucuoğlu, şöyle devam etti:

“Böyle bir çerçevede belediye başkanlarının büyük bir kısmı borçla, zorlanarak belediyeleri yönetmeye çalışıyor. Bu küçücük ülkede 3 bin-5 bin nüfuslu yerlerde nasıl belediyecilik yapılabileceği 2008 yılından beridir tartışılıyor. 12 veya 13 bölge olarak düşünüyoruz. Amaç, 12 veya 13 ayrı bölgede belediyelerin birleştirilmesi ve bunun sonucunda da sürdürülebilir yapıyı kazandırmaktır. Burada sayıdan ziyade belediyelerin tekrardan ayağa kalkabileceği, sürdürülebilir olacağı, personel yapısının tekrardan ele alınacağı, özlük haklarının tekrardan düzenleneceği bir yapıdır. Dünyanın yaptığını biz çok geç yapıyoruz. Bunu dünyada ilk yapan biz değiliz. Bu süreçten sonra belediyeler çok güçlenecek. Bu hızla gidersek Mart sonuna kadar yasa hazırlanır. 12 veya 13 belediyeyle seçime gideriz sıkıntı yok. Ama yasal sürecin uzaması olasılığı varsa, 1-2 aylık bir erteleme de söz konusu olabilir. Eğer iyi yönde bir hareket tarzı olacaksa, böyle bir adım atılabilir. 28 belediyeyle bir seçime girerseniz 4 yıl daha bu böyle gidecektir. 4 yıl daha yaşanan sıkıntılar devam edecektir.”

“BU AÇILIMI HEDEFLİYORUZ VE YAPACAĞIZ”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de ertelenmesinden örnek veren Sucuoğlu, şunları söyledi:

“Böyle bir adımın atılmaması için bir sebep yok. Bu ülke, 4 yıl daha yerel yönetim hizmetleri anlamında şu anda yaşadığı sıkıntıları yaşamaya devam edecek. Bu krizin içerisinde, 2 aylık bir seçim yasağı olacak gene her şey duracak. Biz bütün gücümüzle, siyasi sıkıntı olmazsa, bu açılımı hedefliyoruz ve sonuçlandıracağız. Yapacaksak, tam yapalım yarı buçuk bırakmayalım. Bu sandal su almasın, delikleri tam kapatalım… Bu reform ile belediyeler keyfine göre iş yapmayacak. ‘Ben kazanayım’ diye bir dünya yok, olmayacakta artık ‘ben’ olayından kurtulmalıyız.”

“HAYAT PAHALILIĞININ KALDIRILMASI KONUŞULMADI”

Hayat pahalılığının kaldırılacağı yönünde çıkan haberlere de yanıt veren Başbakan Faiz Sucuoğlu, “Olumlu olumsuz herhangi bir şey konuşulmadı, gündem olmadı” dedi.

“TESLİM OLMAK YOK, MÜCADELEYE DEVAM”

Sucuoğlu, “Çok sıkıntılı bir sürecin içerisinde geçiyoruz. Başımıza gelmedik kalmadı, bir savaştı o da oldu. Bize ‘bu işi yapamayacağız’ demek yakışmaz. Sonuna kadar mücadelemizi vereceğiz, 24 saat çalışmaya devam edeceğiz. Tüm paydaşlarımızı içimize katarak, bu gemiyi yüzdüreceğiz. Biz kendimizden vazgeçtik. Çocuklarımızın veya torunlarımızın hak ettikleri refah seviyesinde yaşamaları gerekiyor. Keşke imkanımız olsa da bir kuruşluk zam yapmasak ama ya siyah ya da beyazdır ortası kalmadı” ifadelerini kullandı.

“Bizim amacımız ekonomimizin önünde engel yaratmamaktır…” diyen Sucuoğlu, “Kıbrıslı Türk bu sıkıntılı süreçlerin çıkışını birlik olarak bulacaktır… Teslim olmak yok, mücadeleye sonuna kadar devam” dedi.

KAYNAK: KIBRIS POSTASI

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu