KıbrısManşet

Başbakan Tatar: Maraş mutlaka açılacak

Kapalı Maraş’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devleti sınırları içerisinde olduğunu dile getiren Tatar, Maraş'ın açılımı için Dışişleri Bakanlığı’nın envanter çalışmasını tamamlandığını ve artık açılım aşamasına geldiğini belirtti

 GIYNIK CANLI TAKİP

Başbakan Ersin Tatar, Kapalı Maraş’ın mutlaka açılacağını söyledi. Başbakan Ersin Tatar bugün TRT Habere konuk olarak Kapalı Maraş’ın açılması konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Kapalı Maraş’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devleti sınırları içerisinde olduğunu dile getiren Tatar, Maraş’ın açılımı için Dışişleri Bakanlığı’nın envanter çalışmasını tamamlandığını ve artık açılım aşamasına geldiğini belirtti.

Başbakan Tatar, Kapalı Maraş’ın açılması için yeterli altyapı çalışmasının da olduğunu söyledi. Tatar, “Bize bundan sonra düşen görev KKTC’yi dünyaya tanıtmak ve biz bunun için elimizden geleni yapacağız” dedi.


Başbakan Ersin Tatar, Kapalı Maraş’ta gerçekleştirilen canlı yayınla Kapalı Maraş açılımına ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.  46 yılda ilk kez Kapalı Maraş’ta gerçekleştirilen canlı yayınla, Başbakan Ersin Tatar Kapalı Maraş açılımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Kapalı Maraş mutlaka açılacaktır. Ezber bozulmuştur, yeni sayfa açılmıştır.” diyen Başbakan Tatar, “Proaktif siyaset için bu gereklidir. Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelerle de birlikte artık Kıbrıs sorunu konusunda Crans Montana sonrası bir devrin kapandığını söyleyebiliriz” dedi.

“GARANTÖRLÜKTEN ASLA TAVİZ VERMEYİZ”

“1974’ten beridir Kıbrıs’ta barış vardır ve huzur içinde yaşıyoruz. Eksik olan tek şey bir anlaşmadı. Olası bir anlaşma da eşit şartlarda ve kırmızıçizgilerimizi koruyarak yapılacak bir anlaşmadır. Doğru zemin ve şartlarda bir anlaşmaya ulaşabiliriz.” diyen Başbakan Tatar, “Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Crans Montana’da yaptıkları bizi bağlamaz. Biz orada verilmeye çalışılan tavizleri kabul etmiyoruz. Türkiye’nin etkin garantörlüğünü biz asla kaybetmek istemiyoruz. Mustafa Akıncı farklı düşünebilir ama Türkiye’nin garantörlüğünün tartışmaya açılmasına asla müsaade etmeyiz. Garantörlük hakkımızdan asla taviz vermeyiz” şeklinde konuştu.

“MARAŞ’IN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ ZATEN AÇIKTIR”

“Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ışığında yakın bir zamanda müzakere süreci de görünmüyor” diyen Ersin Tatar, “Maraş’ın büyük bir bölümü zaten açıktır. Maraş, Mağusa’nın bir mahallesidir.  Dünyanın en güzel sahillerinden bir tanesi Kapalı Maraş’tadır” diyerek, “Burası zaten Vakıf malıydı ama İngiliz döneminde bu vakıf malları uygunsuz şekilde dağıtıldı” yorumunda bulundu.

“MARAŞ, KKTC TOPRAĞIDIR”

“Bizim öngörümüz; Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla Kapalı Maraş’taki mülklerin sahiplerine iade edilmesidir” diyen Başbakan, “TMK’ya 300’e yakın başvuru var. 191 tanesi iade için başvurdu. Vakıflar İdaresi’nin haklarına helal gelmeksizin mal sahiplerinin gelip mallarına sahip çıkmasına imkân tanınacak. Maraş KKTC toprağıdır ve biz Maraş’ı açmak için geç bile kaldık. İnsan hakkı olarak mal sahiplerinin mallarına sahip çıkmasından daha doğal bir şey olamaz” dedi.

“ARTIK AÇILIM SÜRECİNE GİRDİK”

“Gelişmekte olan Mağusa şehrine Maraş’ın da katılmasıyla ekonomik olarak KKTC’nin gelişmesine büyük bir katkı sağlanacaktır. Maraş’ın da turizme açılmasıyla KKTC daha da güçlenecektir.” diyen Başbakan, Kapalı Maraş KKTC idaresinde açılacaktır ve Maraş KKTC devleti sınırları içerisindedir. Envanter çalışması tamamlandı. Artık bu saatten sonra açılma sürecine girme noktasına geldik” diyerek, “Seçim atmosferinde bu süreç ertelenebilir ama netice itibariyle açılım için biz hazırız” şeklinde konuştu.

“KIBRIS’TA İKİ EŞİT HALK VARDIR”

“Kıbrıslı Rumların iddia ettiği şekilde burada Uluslararası Hukuka aykırı bir durum yoktur. Burası Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bir parçası da değildir, Avrupa Birliği toprağı da değildir. Burada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vardır. Burada Kıbrıslı Türklerin bağımsız bir yönetimi vardır. Ortada iki devlet ve iki eşit halk vardır” diyen Başbakan Tatar, “En temel hak yaşam hakkıdır ve insanların yaşam hakkı vardır. Dünyanın tanıdığı bir halk olarak Kıbrıs Türk halkı kendi hakkını aramaya devam edecektir” diyerek, Kıbrıs’ın realitesinin Kıbrıs’ta iki eşit halk olduğu gerçeğidir şeklinde vurgu yaptı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu