GenelKıbrısManşetSiyasetToplum

Başbakan Üstel, Su Master Planı Çalışmaları Lansmanı’nda konuştu

Başbakan Ünal Üstel, Su Master Planı Çalışmaları Lansmanı’nda yaptığı konuşmada “su sadece bizim için değil tüm insanlık ve canlılar için yaşamsal bir ihtiyaçtır” diyerek “su yoksa hayat yoktur” dedi.

Kıbrıs’ın kurak bir ada ülkesi olduğunu ifade eden Üstel, yüzyıllardır ülkenin susuzlukla boğuşmak zorunda kaldığını belirterek, Türkiye’den su getirme projesinin önemine vurgu yaptı.

“Zaman bu projeye karşı çıkanları değil, projenin hayata geçirilmesini savunanları haklı çıkardı“
Türkiye’den su getirme projelerinin 1960’lı yıllarda ilk kez yüksek sesle dile getirildiğini belirten Üstel, 1980’li yıllarda siyasal bir söylem haline dönüşen, 1990’lı yıllarda balonla denenen ama sürdürülemeyen, Borularla su getirilmesi projesi olarak ilk kez  2009 yılında tek başına iktidarda olduğumuz bir dönemde kendilerinin hükümet programında yer alan,2012 yılında iktidar oldukları dönemde temeli atılan 2015 yılında ilk etapları tamamlanan ve hayata geçirilmiş en yaşamsal projelerden biri olduğunu belirtti.

Üstel, “Zaman bu projeye karşı çıkanları değil, bizim gibi projenin hayata geçirilmesini savunanları haklı çıkarmıştır” vurgusunda bulundu.

Üstel ayrıca bir Kıbrıs Türkü olarak projenin kullanma suyu etabından sonra ikinci en büyük etabı olan tarımsal sulama etabının ilk aşamalarının da tamamlandığını görmektenmutlulu7k duyduğunu belirtti.

“SUYUN MESERYA OVASI İLE BULAŞMASI ÜLKE TARIMI AÇISINDAN OLUMLU ETKİLER YARATACAK
Başbakan Üstel, suyun Mesarya ovası ile buluşmasının ülke tarımı üzerinde son derece olumlu etkiler yaratacağını belirtti.

“KKTC’Yİ DÜNYA İLE BULUŞTURMA HEDEFİNDEYİZ”

Başbakan Üstel konuşmasında şunları kaydetti;

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Su ve Toprak Master Planı Toplantısında olduğu gibi gerek Türkiye’deki uzmanlar gerekse Tarım Bakanlığımıza bağlı Tarımsal Araştırma ve Tarım Dairesi’nin yürüttüğü çalışmalarla Su Master Planına göre şekillenecektir.

Elbette, suyun gelmesi kadar, suyun ne şekilde ve nasıl kullanılacağı da son derece önemlidir.

Tarım sektörünün, yapılacak master plana göre yeniden revize edilmesi, burada belirlenecek daha verimli tarım modellerine geçilmesi de bir bütünsellik içerisinde ele alınmalıdır.

Biz hükümet olarak bu konuyu da en az suyun gelmesi kadar önemsiyoruz. Ve bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni dünya ile buluşturmak gibi bir hedefimiz var, Dünya ile buluşmak için dünyaya da hazır olmak gerekir. Biz bu hedef doğrultusunda emin adımlarla, Türkiye ile el ele, gönül gönüle ilerlemeye devam ediyoruz. Biz bu anlayışla çalışıyor ve büyük projeleri hayata geçirmek için gerekli adımları atıyoruz”

Üstel KKTC’yi dünya ile buluşturma hedeflerini bir bir gerçekleştirdiklerini belirterek, Su projesi ve Havalimanı projelerinin bunlardan birileri olduğunu belirtti.

Üstel şimdi ki hedeflerinin de enterkonnekte sistemle Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesi projesi bunlardan biri olduğunu ifade etti.

“EN BÜYÜK DESTEĞİ ANAVATAN TÜRKİYE’DEN GÖRÜYORUZ”
Üstel, Türkiye ile imzalanan, Mali ve İktisadi İşbirliği Antlaşmasında yer alan, karayollarının geliştirilmesi, sağlık ve eğitim alanındaki yapısal iyileştirmeler, teknoloji alanında atılacak adımlar, hızlı internete geçiş gibi süreçler hep bu vizyona uygun adımlarımız olacağını belirterek, en büyük desteği her zaman olduğu gibi anavatan Türkiye’den gördüğünü açıkladı.

Üstel son olarak, asrın en büyük projelerinden biri olan su projesine tam destek vererek, bu büyük hayali 3 yıllık kısa bir sürede hayata geçirilmesini sağlayan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzerek, Su Projesini 2009 yılında hükümet programına alan zamanın Başbakanı Derviş Eroğlu’na ve ondan sonra göreve gelerek projenin ilk adımlarını ve temelini atan Rahmetli Başbakan Sayın İrsen Küçük’e teşekkürlerini iletti.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu