GenelKıbrısManşet

Başbakan’dan Belediyeler Reformu, enerji ve prim destek ödemeleri açıklaması

-Mine İçsel

Başbakan Ünal Üstel, katıldığı programda Belediyeler Reformu ve enerji konusu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Çok zor koşullarda göreve geldiklerini belirten Üstel, bu görevin bilinciyle hareket ettiklerini ve muhalefetin bu süreçte yalnızca eleştiri yaptığını belirtti. “Önemli olan böyle dönemlerde elini taşın altına koymaktır” diyen Başbakan, muhalefetin sorumluluktan kaçtığını ve UBP-DP-YDP olarak sorumluluğu paylaştıklarını dile getirdi.

Ad-Hoc Komite çalışmaları yeniden başladı

Belediyeler Reformu Yasası için oluşturulan Ad-Hoc komitenin Temmuz ayında çalıştığını ve Belediyeler için kriter belirlediğini aktaran Başbakan Üstel, Ad-Hoc komitede çalışmaların gün itibarı ile yeniden başladığını söyledi.

Ad-Hoc Komite’nin çalışmaları sonucu belirlenen kriterlere göre Belediye sayısı oluşturulacağını dile getiren Üstel; “Henüz belirlenen net bir dayı yok. Sayı belirlenecek daha sonra Cumhuriyet Meclis’i olağanüstü toplantıya çağrılacak ve belirlenen sayı Meclis’ten geçirilecek. Böylece Belediyeler seçimlerinin de startını vermiş olacağız” diye konuştu.

Muhalefete mesaj

Belediye sayılarındaki çalışmalar için uzlaşı kültürünün esas alındığını aktaran Başbakan Üstel, muhalefete de çağrıda bulunarak; “Çıkalım el ele bu topluma diyelim ki; ülkemiz için çalışıyoruz, geleceğimiz için çalışıyoruz; reform yapıyoruz daha güçlü belediyeler yaratıyoruz” dedi.

Denetim sorunu da çözülecek

Belediye sayılarının aza indirgenmesiyle belediyelerin güçlü bir mali yapıya kavuşacağını savunan Üstel, bu sayede denetim eksikliği konusun da çözülebileceğinin altını çizdi. Belediyelerin mali imkansızlıklardan kaynaklı sorunlar nedeniyle denetim gerçekleştiremediğini söyleyen Başbakan, Belediyeler Reformu Yasası ile birlikte, tüm sorunların aşılacağına dikkat çekti

Enerji konusu…

Enerji konusu ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Başbakan, ülkedeki mevcut elektrik santralinin geçen zamanla birlikte çalışma kapasitesi konusunda aksaklıklar yaşadığını ifade etti.

Yaşanan aksaklıklar sonrası elektrik üretiminin yetersiz kaldığını ve bu eksiklikleri gidermek için AKSA’dan destek alınmaya başlandığını anlatan Üstel; “ Bugün AKSA’dan aldığımız enerji ülke ihtiyacının %48’idir. Biz ancak %52 oranında elektriği kendimiz üretebiliyoruz” dedi.

“Ben bu konuya el attım, çözmeden başka işe bakmayacağım”

Elektrik konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını kabul ettiğini söyleyen Başbakan Ünal Üstel, yaşanan tüm eksiklik ve aksaklıkların çalışmalarının yapıldığını ve işlerin yoluna konulacağını belirtti.

Türkiye yetkilileri ile de yaşanan sorunları paylaştığını anlatan Başbakan; konu ile ilgili Türkiye’nin önemli enerji şirketlerinin üst düzey yöneticilerinden oluşan bir heyetin ülkeye geldiğini ve Teknecik’te çalışmalar yaptıklarını söyledi. Çalışmalar sonucu hazırlanacak rapor ile birlikte sorunların çözüleceğine inanç belirleten Başbakan Üstel; “Ben bu konuya el attım ve bu işi çözmeden başka işe bakmayacağım. Çünkü ülkemizi direkt ilgilendiren bir konu enerji. Enerji sorununu çözdüğümüzde halkımız yeni yeni zamlarla da karşılaşmayacak ayrıca. Bu konuyu muhakkak halledeceğiz; Türkiye’den uzmanlar getirteceğiz, enerji çalıştayı yapacağız, bu işi çözeceğiz” diye konuştu.

Küçük esnafa prim destek ödemesi müjdesi

Esnaf ile ilgili önemli çalışmaların da gündemde olduğunu anlatan Başbakan, özellikle küçük esnafa yönelik önümüzdeki günlerde prim destek ödemelerinin hayata geçirileceğini söyledi.

Elektrik Kurumu’nun da küçük esnafa yönelik çalışmalar yaptığını belirten Üstel; “Gerek çoklu tarifeye geçiş, gerek saat dilimlerini genişletme. Küçük esnafı elektrik konusunda da rahatlatmak için çalışıyoruz. Elimizden ne gelirse yapacağız küçük esnaf için” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu