KıbrısManşetSiyaset

Başbakan’dan TDP ve CTP’nin, Erdoğan’ın Meclis’teki konuşmasına katılmama kararı değerlendirmesi

Başbakan Ersan Saner'den ülke gündemi değerlendirmesi

Başbakan Ersan Saner, Kıbrıs TV’de katıldığı programda Hasan Hastürer’in sorularını yanıtladı.

Ülkede gündemine dair gelişmelerin konuşulduğu programda, ülkedeki mevcut sağlık sistemi, ekonomik durum, UBP kurultayı ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapacağı ziyaret konusunda Başbakan Saner, önemli açıklamalarda bulundu.

“Bu süreci daha sağlıklı atlatmalıydık”

CTP ve TDP’nin, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC Meclisi’nde yapacağı konuşmaya katılmayacağını açıklaması üzerine değerlendirmelerde bulunan Saner; “bu süreci çok daha sağlıklı bir şekilde geçirmek zorundaydık” diyerek, UBP’nin tam kadro olarak Meclis’te olacağını belirtti.

Saner konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“TDP ve CTP’nin ne mesaj verdiğini değerlendirmek istemem ama bence bu süreci çok daha sağlıklı bir şekilde geçirmek zorunluluğundaydık. Dün Meclis Başkanı Başkanlığında bununla ilgili bir divan toplantısı gerçekleştirdik; dünkü yaklaşımlardan bu sonucun çıkması ihtimalini çok düşük gördüm .Orada koymuş oldukları bazı öngörülere rağmen bu ihtimali düşük görmüştüm. Ama TC Cumhurbaşkanının Mecliste hitap edecek olması önemli. Bu süreci çok daha sağlıklı atlatma zorunluluğumuz vardı diye düşünüyorum. Biz UBP olarak tam kadro o gün orda olacağız.”

“Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplansın talimatı vereceğim”

Ülkede uygulanan asgari ücret konusuyla ilgili soruyu da yanıtlayan Saner, Bakan Çağman’ın Bakanlığı’nın gün itibarıyla onaylanması ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanması konusu ile ilgili kendisine talimat vereceğini belirtti. Asgari ücretin muhakkak artması gerekliliğini dile getiren Başbakan, konu ile ilgili şöyle konuştu:

“Asgari ücret konusunda gerekli adımları kesinlikle atacağız. Bakanımız atandı ve onaylandı. Kendisi ile yapılacak ilk görüşme komisyonun en erken zamanda toplanması olacaktır.. Bayram sonrası komisyon talimatını vereceğim.”

Vakalar artıyor…

Artan vakalar konusuna değinen Saner, “Toplumumuzun davranış biçimi sanki korona yok gibi. Çok dikkatli olmamız gerekiyor” mesajı vererek, aşılanmanın önemi konusunda da açıklamalarda bulundu. Ülkedeki yapılan test sayısının her geçen gün arttığını dile getiren Başbakan; “Dün itibarıyla 20bin test yapıldı 150 yeni vakamız çıktı. 10bin test yapılsaydı 75 kişi çıkacaktı. Geniş çaplı test yaptığınızda hastalığı belirlemek de kolay oluyor.” dedi.

Özellikle 18-35 yaş arasına çağrıda bulunan Saner; dikkatli olunması gerektiğini dile getirerek, bu saatten sonra ülkenin kapanması gibi bir durumun mümkün olmadığının da altını çizdi.

Başbakan Saner’in konu ile ilgili açıklamaları şu şekildeydi:

“Toplumumuzun davranış biçimi sanki korona yok gibi. Çok dikkatli olmamız gerekiyor. Sayılar 150ye çıktı dün.
ilk çıktığı zamanlar ülkede 1000-1500 lere taşıdık. Dün itibarıyla 20bin test yapıldı. 10bin test yapılsaydı 75 kişi çıkacaktı.Geniş çaplı test yaptığınızda hastalığı belirlemek de kolay oluyor. Hastanede yatan hastamız kapasitenin yarısı kadar. Yoğun bakımda 3 kişi var. Bu konuda ciddi bir tehdit yok. Bulaş çok çabuk yayılıyor lakin beklemediğimiz olaylarla karşı karşıya kalmamamız için özellikle 18-35 yaş arasına çağrım; yaşam tarzımıza dikkat etmemizdir .Bu saatten sonra piyasanın kapanması noktasına gelmemiz mümkün değil. Ekonomiyi kapattığımızda neler yaşandığını da gördük.”

Türkiye ile ilişkiler

Türkiye ile KKTC ilişkilerini değerlendiren Saner, “KKTC’nin yaşayış biçimi ile Türkiye’nin yasalarının tam olarak örtüşmüyor olabilir ama Türkiye Cumhuriyeti, KKTC’nin gelişmesi için her imkanı seferber etmeye hazırdır” diyerek konuyu şu cümlelerle değerlendirdi:

“13 yıldır parlamentodayım. Türkiye ile ilişkiler çerçevesinde gözlemlediğim şudur TC, KKTC’nin gelişmesi için her türlü imkanı sağlamaya hazırdır. Tabi ki bazen sizlerin sunduğu projeler, bir takım tartışma yaratabilir. Sonuç itibarıyla KKTC’nin yaşam biçimi ile TC’nin yasaları tam olarak örtüşmeyebilir. Sadece yanlış ilerleyen işlerin düzeltilmesi konusunda bizlerin daha özverili olmamız gerekmektedir. Devlet kurumlarına gittiğinizde alınan hizmet halkı memnun etmiyor. Bizim devlet olarak projeleri hazırlamamız gerekiyor. Burada çok ciddi sorumluluklarımız var. Biz siyasetçilerdedir burada sorumluluk. Çalışma konusunda çok daha fazla özverili olmalıyız. İş üretme konusunda sıkıntılarımız var. Bu yük siyasetin omzunda. Proje üretme konusunda daha özverili çalışmak durumundayız”

Lefkoşa’ya 500 yataklı hastane

Lefkoşa’ya yapılacak yeni hastane konusunda da açıklamalarda bulunan Başbakan Saner, 2023 yılında hastanenin hizmete gireceğini dile getirdi. Temelinin 13 Kasım 2021’de atılacağını da dile getiren Saner, 500 yataklı hastanenin Ankara’nın KKTC halkına bir hediye olacağını belirtti.

“Acil durum hastanesi bizler için çok büyük bir kazanç. Bu hastane sayesinde pandemi sürecini atlatıyoruz. Tüm mücadelemiz bu hastanede yapılıyor. Lefkoşa’da tam teşekküllü 500 yataklı bir hastane için proje çalışmaları başladı. Zemin etüdü için arkadaşlar 1 ay önce adadaydı.  15 kasım 2021de temelini atacağız .Ankara kaynaklı bir proje olacak. Bir buçuk futbol sahası büyüklüğünde bir hastane olacak. Tamamen bizlere hediye edilecek.
2023’te bizlerin olacak.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu