KıbrısManşet

Başel: Saraylar için değil, kadın sığınma evleri için bütçe ayırın

Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel, GIYNIK Web TV’nin konuğu oldu. Pandemi sürecinde ev içi şiddetin arttığını kaydeden Başel, pandemi dolayısıyla artan işsizlik oranlarının ev içi şiddeti daha da alevlendireceğini kaydetti ve yetkililere seslendi “Daha çok canımız yanmadan lütfen büyük tabloyu görün."

Sosyal Hizmetler Uzmanı Barış Başel, GIYNIK Web TV’nin konuğu oldu. Pandemi sürecinde ev içi şiddetin arttığını kaydeden Başel, pandemi dolayısıyla artan işsizlik oranlarının ev içi şiddeti daha da alevlendireceğini kaydetti ve yetkililere seslendi “Daha çok canımız yanmadan lütfen büyük tabloyu görün.”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla GIYNIK Web TV’nin canlı yayın konuğu olan Barış Başel, “Kadın emeği dediğimiz günde süslü cümlelere gerek yok” dedi ve bu gibi tabirlerin dahi kullanımında cinsiyetçilik barındıran bir düşünce sistemi olduğunu ifade etti. Kadına yönelik şiddetin ne düzeyde olduğunu da yanıtlayan Başel, “Kadınların yüzde yüzü şiddete uğruyor” dedi ve şiddetin ailede başladığının altını şu sözlerle çizdi: “Kadınlar önce aile faşizminde şiddete uğrarlar. Erkek çocuk kamusal alana çıkarken, akşamları dışarı çıkarken kız çocuklarının eline bir toz bezi verilerek ev içi hayatı belirlenir. Kız çocuğunun görüşeceği kişiler dahi bellidir. Bu nedenle kadınların yüzde yüzü şiddete uğruyor. Önce ailede sosyal şiddetle başlıyor. Kız -erkek ayırmadan çocukları cinsiyet ayrımcılığından uzak bir şekilde yetiştirin.”

14 MİLYONA KAÇ BÖLGEYE ŞİDDETTEN KORUMA MERKEZİ OLUŞTURURSUNUZ BİLİYOR MUSUNUZ?

Konuşmasında kız çocuklarının aile tarafından sıkılmaması ve görüşeceği kişilere karşı da baskıcı bir tavır uygulamaması yönünde ailelere tavsiyelerde bulunan Başel, kadının da erkek gibi kendini tanıyabilmesi, karşı cinsi tanıyabilmesi gerektiğini vurguladı.

Ülkede yasaların düzenlenmesi gerektiğine de değinen Başel, toplum sağlığı için sosyal hizmetlerin yapılandırılmasına daha fazla bütçe ayırılması gerektiğini ifade etti ve şunları sordu: “14 milyon Saray için geliyor, 14 milyona kaç bölgeye şiddetten koruma merkezi oluşturursunuz biliyor musunuz? Sosyal hizmet politikalarını yapılandırmak için neden kullanmıyoruz bu kaynağı? Ya da neden kadınlar bu bütçeden faydalanamıyor?”

BÜTÇEYİ SARAYLAR İÇİN DEĞİL KADIN SIĞINMA EVLERİNE AYIRIN

“8 Mart dolayısıyla Sayın Bakanlar, vekiller süslü süslü cümleler kuruyor, kadınlar baş tacı. Yalancısınız, çünkü tek bir cümlenizin içinde 8 Mart, 25 Kasım bu dönemlerin dışında hiçbir şeklide samimi değilsiniz.  Bütçeyi görüştük mecliste hani kadın sığınma için bir bütçe koyduk mu?  Ekonomiyi, sağlığı düşünüyoruz ama toplumun değişmesi ve dönüşmesi için Sosyal Politikaya ihtiyacınız vardır bunun tek ağı da Sosyal Hizmetlerdir. Bunu geliştirmediğiniz sürece asla gelişmiş bir toplum olamazsınız” ifadelerine yer veren Başel, kadın ve çocukların bir olayın mağduru olduğunda ülkede görünür kılındığını da sözlerine ekledi.

Pandemiyle birlikte ev içi şiddetin artış gösterdiğine değinen Başel, pandemi sonrasında yaşanan işsizlikler nedeniyle bu oranın daha korkunç boyutlara ulaşabileceğini sözlerine şu şekilde ekledi: “İşsizlik ev içi şiddet oranını korkunç bir orana çekecek.  Yaşam hakkı elinden alınan her kadının hayatına kaybetmesinde bu sistem ortaktır. Fotoğrafın büyük bölümünü görün. Bütçeyi saraylar için değil kadın sığınma evlerine ayırın. Bizlerin yaşama yeniden dönüş merkezlerine ihtiyacımız vardır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu