KıbrısManşet

Başhekim Dr. Uçaner: Her şeye hazırlıklıyız

Dün itibari ile vaka sayısının yeniden en yüksek seviyelere ulaşmasının ardından açıklamalarda bulunan Acil Durum Hastanesi Başhekimi Dr. Erol Uçaner, vaka sayılarında zirve beklendiğini, zirvenin ardından yeniden düşüşlerin başlayacağını söyledi.

 

Dün itibari ile vaka sayısının yeniden en yüksek seviyelere ulaşmasının ardından açıklamalarda bulunan Acil Durum Hastanesi Başhekimi Dr. Erol Uçaner, vaka sayılarında zirve beklendiğini, zirvenin ardından yeniden düşüşlerin başlayacağını söyledi.

Katıldığı bir TV programında açıklamada bulunan Uçaner, 90 barajına yaklaşan vakalardan önemli olanın hastane yatış sayısı olduğuna dikkat çekti. Sağlık kapasitesinin önemli ölçüde arttığını ve şu an 160-170 civarında hastaya aynı anda hizmet edebilecek noktada olduklarına işaret eden Uçaner, sağlık çalışanlarının yaşadığı zorluklara da dikkat çekerek ‘Çalışanların halini gördüğünüzde bu insanlara yük olmamak için kurallara dikkat ederdiniz. 36 saattir nöbet tutan ve duş alamayan arkadaşlarımız var’ şeklinde konuştu. Yapılan test oranına göre belirlenen vaka sayısının normal seyrettiğini ancak bu sayıların nüfusa oranla yüksek olduğunu ifade eden Uçaner, “Vaka sayılarında ciddi bir pig yaşıyoruz bu pigin arkasından zirve gelir her zaman zirveye ulaştıktan sonra belli bir gidişat ve düşüş yaşamamız lazım. 8bin 500 civarı test yapıldı tespit edilen vaka binde bir oranında. Bu aslında test vaka oranında çok ciddi bir rakam değil ama nüfusa göre günlük tespit edilen 90 sayısı korkutucu bir rakamdır” diye konuştu.

RAKAMLARDA HASTANEYE YATIŞ SAYISI ÖNEMLİ

88 vakanın yüksek çoğunluğunun semptomsuz olarak otellerde tedavi gördüğüne dikkat çeken Uçaner, “Belli başlı kriterler vardır öncelik şudur günlük tespit ettiğimiz bu 88 vakanın kaç tanesi hastaneye yatacak? Bu 88 hastanın kaç tanesi ciddi şekilde zatürreye sahiptir? Vakalarda otele geri göndermemiz gereken semptomsuz hastaların sayısıdır önemli olan. Buradaki 88’den hastaneye yatan sayısıdır önemli olan. 74 rakamını gördüğümüzde hastaneye yatış yapan sayısı 6’ydı” dedi ve her türlü olumsuzluğa karşı hazır olduklarını belirtti.

160-170 HASTAYA AYNI ANDA HİZMET VEREBİLİRİZ

Vaka sayılarında ağır semptomlar gözükmediğinin altını çizen Uçaner, vakaların ağır seyretmesi durumuna karşı yatak kapasitelerinin de artırıldığına ve acil durum planlarının olduğuna işaret etti. Uçaner, “Yatak sayılarımız belli. 50’lili rakamlara geçtiğimiz günlerde yatak sayımızı artırdık. Alt yapı çalışmalarımızı hazırladık. Acil ihtiyacımız olan 23 yatağımız daha var. Toplam yatak sayımız 76’dır. Yoğun Bakımda da 22 yatağımız vardır. Acil bir durumda yoğun bakımdan da 10 yatak alma şansımız var. Şu an bizim 86 hastaya aynı anda hizmet verme şansımız mevcuttur. Yataklarda geldiğinde bu rakamlar 100^ün üzerine çıkacak. Ayrıca Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Merkezi’nde yataklı bir merkezimizde hemen kullanılmaya hazır bir şekilde bekletiliyor. 22 yatakta nöroloji servisinde bekletiliyor. 160-170 civarındaki hasta sayısına aynı anda hizmet verecek şekilde bir çalışma yaptık” dedi.

EVDE TEDAVİ SİSTEMİ DEVREYE GİRMELİ

“Rakamlar düşsün hastaneye yatış sayısı düşük kalsın. Hastalık semptomsuz olarak bu şekilde tespit edilmeye devam edilsin ve tedavileri rahat bir şekilde otel ve merkezlerde yapılabilsin” şeklinde konuşan Uçaner, “Bu süreci en başından beri takip ediyoruz. İngiltere’de hastaları kendi evlerine gönderiyorlar. Otel tedavileri değil de evde tedavi ve takip sisteminin bir an önce devreye girmesi ile rakamların yükselmesi bizim için bir şey ifade etmeyecek” şeklinde konuştu. YA SİYAHÇIYIZ YA BEYAZCI GRİ TONU BULAMADIK Salgının tüm dünyada devam ettiğine işaret eden Uçaner, “Salgın tüm dünyada devam ediyor. Ölüm oranlarının ne kadar fazla olduğunu iyi görüyoruz. Biz maalesef gri tonu bulamıyoruz. Ya siyahçıyız ya beyazcıyız. Açıyorsak, öyle bir açılıyoruz ki tekrar kapanmaya mecbur oluyoruz. Kapalıysak da öyle bir kapanıyoruz ki her şey kapanıyor. Sosyal mesafe maske hijyene dikkat edip toplu iletişim, yemek ve toplu görüşmelerden vazgeçersek bu iş daha kolay çözülebilir. Zaten gücümüzün ne olduğu belli biz kapasitemizi zorluyoruz. Bizim işimiz göze gelen en kolay iştir içerideki arkadaşları bir gelip görün doktorları, hemşireleri, temizlikçileri, ambulans şoförlerini, hasta taşıyanları, hasta bakıcılarını gördüğünüzde siz de diyeceksiniz ki hasta olmayayım bu insanlara yük olmayayım. İçerdeki hizmetin insanları sağlığına kavuşturmak için çalışanları görün. 36 saat bu mevsimde duş almadan çalışan arkadaşlarımız var burada” diye konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu