BasketbolGenelKıbrısManşetSpor

Basketbolda değişim ateşini yaktılar

KKTC Basketbol Federasyonu’nda 25 Temmuz 2020’de gerçekleşen Olağan Genel Kurul’da başkanlık görevine getirilen Orhun Mevlit ve oluşturduğu yönetim kurulu, ikinci görev yılını geride bırakmaya hazırlanırken büyük bir şokla karşı karşıya kalmış durumda. Mevlit ve yönetimini bu süreçte başarılı bulmayan, basketbolu oldukça geriye götürdüğünü düşünen, camiada çok ciddi tepkilerin yol açılmasına sebep olan birçok olaydan ötürü basketbol hakemlik camiasında 30 yıla yakın hizmet vermiş deneyimli isim Eser Taçoy, Basketbol Federasyonu başkanlığı adaylığını açıkladı.

ESER TAÇOY BAŞKAN ADAYI, BURAN ATAKAN CEO

KKTC Basketbol Federasyonu’nda 25 Temmuz 2020’de gerçekleşen Olağan Genel Kurul’da başkanlık görevine getirilen Orhun Mevlit ve oluşturduğu yönetim kurulu, ikinci görev yılını geride bırakmaya hazırlanırken büyük bir şokla karşı karşıya kalmış durumda. Mevlit ve yönetimini bu süreçte başarılı bulmayan, basketbolu oldukça geriye götürdüğünü düşünen, camiada çok ciddi tepkilerin yol açılmasına sebep olan birçok olaydan ötürü basketbol hakemlik camiasında 30 yıla yakın hizmet vermiş deneyimli isim Eser Taçoy, Basketbol Federasyonu başkanlığı adaylığını açıkladı. Öte yandan basketbolun efsane isimlerinden Buran Atakan da Eser Taçoy ile birlikte CEO olarak birlikte yürüyecek.

HEDEF 3’TE 2 YETER SAYIDA İMZA İLE GENEL KURULU TOPLAMA

Basketbol Federasyonu başkanlığı adaylığını ve CEO’luğu sadece GIYNIK Spor’a açıklayan Eser Taçoy ile Buran Atakan, çalışmalara şimdiden başladı. Basketbol Federasyonu tüzüğünde başkanlık görev süresi ile ilgili bazı maddelerde 2 yıl, bazı maddelerde ise 3 yıl olarak geçmesini fırsata çevirmek isteyen Orhun Mevlit’in, Olağan Genel Kurulu 2023 yılında gerçekleştireceğini açıklamasının ardından Taçoy ve Atakan daha fazla beklememe kararı aldı ve meşaleyi yaktılar. İkili, kurban bayramının hemen sonrasında federasyona üye kulüplerle tek tek görüşerek hedeflerini ve projelerini ortaya koyup onaylarını isteyecek. İkili bu görüşmelerin ardından ise tüzüğe göre 3’te 2 yeter sayıda imza alarak, Olağan Genel Kurulu beklemeden genel kurulu toplamaya gidecek.

ORHUN MEVLİT YÖNETİMİNİN TEPKİ TOPLADIĞI OLAYLAR;

KADIN BASKETBOLU BİTTİ, ERKEKLERDE SADECE 3 KATEGORİ OYNANDI

Orhun Mevlit başkanlığındaki KKTC Basketbol Federasyonu, 2021-2022 Basketbol Sezonu’nda kadın basketbolu adına hiçbir kategoride lig organize edemezken erkeklerde ise Büyükler, U20 ve U15 kategorisi olmak üzere sadece 3 ayrı kategoride lig oynatabildi. Federasyon, parası olmadığı gerekçesiyle erkeklerde U17 Ligi’ni durdu, U13 Ligi’ni ise hiç başlatmadı.

HAKEMLER DÜDÜK ASTI, KULÜPLER LİGDEN ÇEKİLDİ

Sezon öncesinde hakemlerle yaşanan sorunlardan dolayı birçok deneyimli hakem düdük asarken federasyon yetersiz sayıda yeni hakemlerle yoluna devam etmek zorunda kaldı. Yine sezon öncesi kulüplerle problem yaşanırken Büyük Erkekler’de bazı kulüplerin ligden çekilmesiyle kulüp sayısı tarihte ilk kez 4’e düştü ve Açılış Kupası 4 takımla oynandı. Federasyon bu durumdan kurtulmak için zorlama bir şekilde lige yeni 2 takım dahil edebilmek için liglerin başlangıç tarihini uzun bir süre geciktirdi.

LİSANS SKANDALI YAŞANDI, MALİ GENEL KURUL UNUTULDU

Tüm bunların yanı sıra ilk düzenlenen Açılış Kupası’nda şampiyon olan Koopspor’a, usulsüz bir şekilde ülkemizde öğrenci olmayan ancak öğrenci lisansı çıkartarak büyük bir skandala imza atan federasyon bu konuda hiçbir açıklama yapmazken ilk yıl sonunda mali genel kurulunu yapmayı da unutarak yasalara ve tüzüklere aykırı geçersiz bir tarihte sessiz sedasız mali genel kurul gerçekleştirdi. Bu süreçte Spor Dairesi Müdürü Fuat Tek ve Genel Yönetim Kurulu Başkanı Mete Topçu da yaşananlara göz yumdu.

U14 KIZ KARMASI KONUSUNDA SERT TEPKİLER OLUŞTU

Federasyon, bu sezon Türkiye Bölgesel Şampiyonaları’na gönderilen karmalar konusunda da tepki topladı. Özellikle U14 kızlar kategorisinde ülkemizde başka takımlar da olmasına rağmen karmalar adı altında Leventspor’u tek takım olarak Türkiye’ye göndermesi diğer takımların ve velilerin sert eleştirilerine neden oldu.

U15 KRİZİ GELİNEN SON NOKTAYI ORTAYA KOYDU

Son olarak ise U15 Erkekler Ligi’nde şampiyon olan Koopspor’un, kadrosunda bulunan iki oyuncunun tüzüklere aykırı bir şekilde aynı sezon içinde hem Güney Kıbrıs’ta hem de KKTC’de lisanslı olarak oynatılması büyük tepki topladı. Federasyonun konuyla ilgili YDÜ’nün yazılı şikayet dilekçesine yasal süreçlerde cevap vermemesi üzerine YDÜ’nün konuyu genel Ceza Kurulu’na taşıması basketbolun geldiği son noktayı ortaya koydu ve bardağı taşıran son damla oldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu