GenelKıbrısManşetSpor

Basketbolu yönetemiyorsanız istifa edin

Ülkemizde ‘Voleybol’, ‘Hentbol’ ve ‘Basketbol’ branşları salon sporlarının lokomotifleri arasında yer alırken ne yazık ki bu sezon yönetsel açısından voleybol ve hentbol yükselirken, basketbol ise dibe vurdu.

VOLEYBOL VE HENTBOL YÜKSELİRKEN, BASKETBOL DİBE VURUYOR

Ülkemizde ‘Voleybol’, ‘Hentbol’ ve ‘Basketbol’ branşları salon sporlarının lokomotifleri arasında yer alırken ne yazık ki bu sezon yönetsel açısından voleybol ve hentbol yükselirken, basketbol ise dibe vurdu. 2021 yılında devlet katkısı olarak aynı bütçeye sahip üç federasyondan voleybol ve hentbol federasyonları, bu sezon büyükler ligleri dışında alt yaşlarda da erkeklerde ve kızlarda basketboldan çok daha fazla kategoride lig organize edip daha fazla maç oynattı. Bu yıl üç federasyon da henüz devlet katkısı almazken voleybol ve hentbol federasyonları her türlü ekonomik zorluklara rağmen tüm kategorilerdeki liglerini başarıyla tamamladı. Basketbol Federasyonu ise devlet katkısı alamadığını gerekçe göstererek yeni başlayan U17 ligini durdurma kararı aldı.

BASKETBOLDA KADINLAR BİTİRİLDİ, SADECE ERKEK SPORU OLDU

Voleybol ve hentbol branşlarına bakıldığı zaman voleybolda bu sezon “Alt yaşlarda U14, U16, U18 Kız Ligleri, U15, U17, U19 Erkek Ligleri, büyüklerde Kadınlar ve Erkekler Ligleri” olmak üzere 8 ayrı lig kategorisi, hentbolda da “Alt yaşlarda hem kızlarda hem de erkeklerde U14, U16, U18 Ligleri, büyüklerde Kadınlar ve Erkekler Ligleri” olmak üzere yine 8 ayrı kategoride lig organize edildi ve noktalandı. Basketbol Federasyonu’na bakıldığında ise artık basketbolda kadınlar diye bir şey kalmadı. Bu sezon ne alt yaşlarda kızlar ligleri ne de büyüklerde kadınlar ligi yok. Bu sezon adına basketbolda sadece erkekler mücadele ediyor. Alt yaşlarda şu an devam eden U15 Ligi ve U20 Ligi’nde play-off aşamasına gelinirken yeni başlayan U17 Ligi ise ani bir kararla durduruldu. Büyüklerde de sadece Erkekler Ligi olunca Basketbol Federasyonu bu sezon adına resmi olarak sadece 3 ayrı kategoride lig oynatabilmiş durumda.

VOLEYBOL VE HENTBOL YÖNETİLİYOR, BASKETBOL YÖNETİLEMİYOR

Federasyon yönetimlerinin asli görevleri ilgili branşları ülke geneline yaymak, geliştirmek ve oynanarak devamlılığını sağlamaktır. Bu durumlara bakıldığı zaman aynı bütçelere denk voleybol ve hentbol federasyonları devlet katkısı almamasına rağmen bunu sağlarken bu iki branştan çok daha az organizasyon düzenleyen ve daha az maç oynatan Basketbol Federasyonu’nun devlet katkısını gerekçe göstererek U17 Ligi’ni durdurma kararı yine tepkileri beraberinde getirdi. Buna bağlı olarak da iddialara göre basketbolda hakem ücretlerinin ödenemez hale geldiği öğrenildi. Hal böyle olunca geçersiz mali genel kurula katılmayarak yönetime mali hesap sormayan bazı basketbol kulüpleri geçtiğimiz yıl alınan devlet katkılarının nerelere harcandığını şimdi merak etmeye başladı.

GENÇLERİN TUTKULARINI ELLERİNDEN ALAN YÖNETİM MİYADINI DOLDURDU

Basketbol Federasyonu yönetimi yine almış olduğu yanlış bir kararla U17 Ligi’ni öne atarak devlet katkısını alma çabasına girdi. Ülkemizde henüz bir hükumet yokken devlet katkısını alma peşine düşen yönetim, bunu yapacağına bir an önce sponsor ya da bütçe yaratıp liglerini tamamlamayı beceremiyor. Bir yönetim, ekonomik şartlar nedeniyle liglerini durdurmaya başlamış ise o yönetim artık görevini yapamıyor demektir. Yönetimler geliştirmek, oynatmak ve devamlılığı sağlamak için vardır. Basketbol Federasyonu yönetimi ayrıca U17 Ligi’ne hazırlanan ve emek veren kulüpler, antrenörler ve genç oyuncuların da emeklerini çalarak onların tutkularını ellerinden aldı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu