BasketbolKıbrısManşetSpor

Basketbolun geleceği için 12 imza

KKTC Basketbol Federasyonu başkan adayı olan Eser Taçoy, federasyona üye 12 kulübün imzasıyla olağan genel kurula gitme talebini içeren dilekçeyi bugün federasyona teslim etti. Basında sadece GIYNIK Spor’un canlı takip ettiği imza teslim süreci ile ilgili yaşanan tüm ilginç ve tepkili gelişmeler haberimizde....

Okan KARADEMİR – GIYNIK SPOR ÖZEL

Bir süre önce KKTC Basketbol Federasyonu başkanlığına aday olduğunu açıklayan Eser Taçoy, federasyona üye 12 kulübün imzasıyla olağan genel kurula gitme talebini içeren dilekçeyi bugün federasyona teslim etti.

Eser Taçoy’un yönetiminde yer alacak isimlerden Avukat Lal Kaner ve Arkan Arşehit ile birlikte saat 12.00’de federasyona gelen Eser Taçoy’u, Basketbol Federasyonu Başkanı Orhun Mevlit, yönetim kurulu üyelerinden Avukat Çağda Peghlivan ve Ateş Farisoğlu karşıladı.

Eser Taçoy, 12 üye kulübün imzasının bulunduğu ve “Bizler aşağıda imza sahibi üye kulüp temsilcileri, ‘Basketbol Federasyon Başkanlığı Seçimi yapılması gündemi ile Olağanüstü Genel Kurul talep etmekteyiz. Basketbol Federasyonu Tüzüğü 19 (1), 19 (2), 19 (3) ve 19 (4) maddeleri gereğinin yapılmasını bilgilerinize sunarız.” açıklamasını taşıyan dilekçeyi yetkililere takdim etti.

BASKETBOL FEDERASYONU TÜZÜĞÜ OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTILARI MADDE 19

19 – (1) Başkan, Yönetim Kurulu veya Denetleme Kurulu’nun sözlü talebi ile veya üye kulüp ve/veya derneklerin üye tam sayısının üçte iki (2/3) yazılı talebı ile toplanır.

19 – (2) Kulüp ve/veya derneklerin yazılı taleplerinde Olağanüstü genel kurul toplantısı talep nedenlerini açıkca bildirmeleri koşuldur. Bildirimde bulunulmayan dilekçeler dikkate alınmaz.

19 – (3) Olağanüstü toplantı talebi Yönetim Kurulu’nca en geç otuz (30) gün içerisinde gercekleştirilir.

19 – (4) Olağanüstü genel kurul toplantı gündemi önceden belirlenir.

TÜZÜK GEREĞİ 30 GÜNLÜK YASAL SÜREÇ BAŞLAMASI İÇİN BELGE ALINDI

Eser Taçoy, tüzük gereği 30 günlük yasal sürecin başlaması adına, Basketbol Federasyonu Başkanı Orhun Mevlit tarafından 23 Ağustos 2022 tarihli, imzalı ve mühürlü dilekçenin aslının taraflarından teslim alındağına dair federasyondan belge aldı.

KULÜPLERİN İMZA TOPLAYARAK OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TALEBİ GEREKÇESİ

Eser Taçoy’un başkan adaylığı sonrasında Olağan Genel Kurul talebini içeren belgeye 12 üye kulübün imza atmasının gerekçesi tüzükteki haktan geliyor.

KKTC Basketbol Federasyonu Tüzüğü’ne göre, Genel Kurulun Oluşumu başlığı altındaki 16/3 maddesinde; “Olağan Genel Kurul Federasyon Başkanının ve Yönetim Kurulu üyelerinin seçilmesi maksadıyla yapılır ve iki (2) yılda bir gercekleştirilir” denmektedir.

Ancak Temmuz 2020’de göreve gelen mevcut federasyon başkanı Orhun Mevlit ve yönetiminin 2 yılı doldurması üzerine, tüzüğe göre Eylül 2022’de yapılması gereken Olağan Genel Kurulu yine tüzükteki bir madde de başkanın görev süresi 3 yıldır ifadesi olmasından dolayı bu yıl yapmayıp Eylül 2023’te yapmak istemesi, kulüpleri demokrasi adına bu yola götürdü.

BELGEDE 13 İMZA GÖRÜNÜYOR AMA YDÜ’NÜN İMZASININ ÇEKİLDİĞİ İÇİN 12 İMZA VAR

Eser Taçoy’un kulüplerin imzasını taşıyan belgede toplam 13 kulüp ve imza yer almasına rağmen, Yakın Doğu Üniversitesi’nin atmış olduğu imzanın, belge teslim edilmeden önce geri çekildi açıklandı. BU durum belge teslim edilirken Ydü’nün imzasının geçersiz olacağı belgede ifade edildi.

ESER TAÇOY: 30 GÜN İÇERİSİNDE OLAĞAN GENEL KURULUN TOPLANMASINI KULÜPLERİMİZ ADINA TALEP EDİYORUZ

Yaklaşık altı aydır kulüplerimizin ve birçok kesimin basketbolda yaşanan bazı olumsuzluklardan rahatsız olduğunu federasyona anlatmaya çalıştık. Seçilenin değil, seçenlerin karar vermesi gerektiğini açık bir şekilde ifade ettik. Tüzüğün 16/3 maddesinde Olağan Genel Kurulun Federasyon Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin seçilmesi maksadıyla iki yılda bir eylül ayında yapılması gerektiğini bunu tüzüğün emrettiğini anlatmaya çalıştık. Yine o tarihlerde devam eden basketbol liglerinin zarar görmemesi için imza kampanyasını askıya aldığımızı da söyledik. Basketbolda ben istediğimi yaparım, istediğimi oynatır, istediğimi oynatmam mantığını kabul etmek mümkün değildir. Gelinen aşamada 12 kulübümüzün imza koyduğu ve talep ettiği Olağanüstü Genel Kurulu, tüzüğün 19. maddesi bentlerine göre 30 gün içerisinde toplamanızı kulüplerimiz adına talep eder, bu süreçte alel acele başlatılan müsabakaların da kesintisiz devam etmesi gerektiğinin altını çizeriz.

SADECE GIYNIK SPOR TAKİP ETTİ, FOTOĞRAF TEPKİSİ VERİLDİ

Eser Taçoy ve ekibinin 12 kulübün imzasını taşıyan belgeyi federasyona teslim etme sürecini sadece GIYNIK Spor takip etti ve federasyon lokalinde basına fotoğraf çekme tepkisi verildi.

Eser Taçoy tarafından yapılan basın daveti üzerine, basından başka hiç bir kurum veya kişinin katılmadığı ortamda belgenin teslim edilmesi sırasında Avukat Çağda Pehlivan, GIYNIK Spor adına fotoğraf çeken Okan Karademir’e izinsiz fotoğraf çektiği ile ilgili tepki gösterdi.

Bunun üzerine belge teslim sırasında çekilen fotoğraflar bu tepkiden ötürü kayıtlardan silinmiş ve haberde de kullanılmamıştır.

AVUKAT ÇAĞDA PEHLİVAN’IN HUKUKİ HASSASİYETİNİ BEKLİYORUZ

Avukat Çağda Pehlivan’ın, belge teslim sırasında GIYNIK Spor adına Okan Karademir’e göstermiş olduğu tepkinin, Karademir tarafından, Orhun Mevlit ve yönetiminin iki yıllık süreçte basketbol adına bugüne kadar yapmış oldukları tüm yanlışlıkları, hataları ve olumsuzlukları gündeme getirmesi olarak düşünülüyor.

Bir hukukçu olan Avukat Çağda Pehlivan’ın, bir spor yazarının halka açık olması gereken Basketbol Federasyonu lokali gibi bir ortamda ve de basın daveti yapılmış bir ortamda izin almadan fotoğraf çekmesine gösterdiği tepkide ki hassasiyetini, GIYNIK Spor olarak, bir basketbol yöneticisi olarak tüzüğe aykırı bir şekilde hem Güney’de hem de ülkemizde oynayan oyuncularla ilgili ellerindeki yazılı şikayate, 2 aydan fazla zaman geçmesine rağmen disiplin kurulunun yasal süreçlere uymayıp gereken kararı vermemesi ve açıklama yapmamasına da göstermesini temenni ediyoruz.
KULÜP TEMSİLCİLERİ NOKTASINDA SORUN YARATTILAR

Eser Taçoy’un belgeyi teslim etmesi sırasında Basketbol Federasyonu yetkilileri imza atan kulüp temsilcilerinin imza yetkisinin olup olmadığı noktasında da sorun çıkarmak istedi.

Özellikle Doğu Akdeniz Üniversitesi adına Cemal Konnolu’nun, Leventspor adına Serkan Biran’ın ve Akdeniz Spor Birliği adına da başkan Serhat Deniz’in yurt dışından olmasından dolayı vekaleten Ayden Kahraman’ın imzası ile ilgili rahatsızlık duyan yetkililer, bu kişiler ile ilgili yetki yazısı istediler.

KENDİ DÖNEMLERİNDE KABUL ETTİKLERİ YETKİLİLERİ ŞİMDİ ETMİYORLAR

Basketbol Federaysonu yetkilileri, Temmuz 2020’de yapılan Olağan Genel Kurul’da kendi seçildikleri dönemde Avukat Çağda Pehlivan tarafından DAÜ adına Cemal Konnolu’nun ve Levent Spor adına da Serkan Biran’ın oy vermek için yetkili görevlendirdiği kulüp temsilcilerine verdikleri yetkilerini o dönem kabul ederken, aynı kişi şimdi ise aynı kişilerin yetkisi olup olmadığını sorgulaması ve bu konuda sorun çıkarması mevcut yönetimin nasıl bir zihniyet içinde olduğunu ortaya koymakta.

17 KULÜP VAR AMA KİMLER OLDUĞU HENÜZ AÇIKLANMADI

Eser Taçoy ve ekibi, basketboldaki kulüp sayısını resmi olarak öğrenmek için, Basketbol Federasyonu’ndan bilgi istedi ve kendilerine 17 kulüp olduğu belirtildi. Bu üyelerin hangi kulüpler olduğu ile ilgili bilgi ise henüz verilmedi ve bekleniyor.

SÖZÜNÜNÜZ ARKASINDA DURUP İSTİFA EDECEK MİSİNİZ?

GIYNIK Spor olarak yaşanan tüm bu gelişmeler ışığında Basketbol Federasyonu Başkanı Orhun Mevlit’in bir kulüp yöneticisine söylemiş olduğu “8 imza bulsunlar istifa ederim” açıklamasını hatırlatır, Orhun Mevlit’in bu sözünün arkasında durup duramayacağını merak ederken istifa edecek misiniz? diye de sormak isteriz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu