DünyaManşetSpor

Basketbolun yönetsel zirvesi

Amerika’nın en büyük 3’ncü spor organizasyonu olan NBA’de dönen paralar ise züğürdün çenesini yoracak cinsten

NBA (National Basketball Association) basketbolun yönetsel zirvesi; Son yıllarda Amerika’dan sonra İngiltere, Meksika ve Çin’de yaptığı organizasyonlarla pazar değerini arttırmış. Önümüzdeki yıllarda bir de Afrika hamlesi yapacakmış. Amerika’nın en büyük 3’ncü spor organizasyonu olan NBA’de dönen paralar ise züğürdün çenesini yoracak cinsten. Oyuncular sahada bulundukları dakika başına ortalama 12,000 dolar kazanıyor oh mis!

Organizasyonda mücadele eden takımların toplam değeri de 40 milyar USD’yi bulmuş durumda. Geçtiğimiz yıl NBA’in özellikle artık sadece bir basketbol ligi olmadığını, 205 ülkede 43 farklı dilde milyara yakın insana nasıl ulaşmış ve bunun sonucunda yıllık 4 milyar USD’ye yaklaşan gelirleriyle önemli bir endüstrisine dönüşmüş durumda.

NBA’de basketbol artık ‘iş’ olsun diye oynanıyor. 2022 yılına göre en fazla değerlenen takım Philadelphia 76’ers olmuş. 1,15 milyar USD olan değerini 1.6 milyar USD’ye çıkarmayı başaran Sixers, %40 değer kazanarak listenin ilk sırasındaki takım oldu. İkinci sırayı ise normal sezonu ilk sırada bitiren Milwaukee Bucks almış. Bucks bir senede %26 oranında değerini arttırdı. Bu iki takımı %23’lük değer artışı ile Trail Blazers takip ederken, Pelicans ve Nuggets %22 ile 4’ncü, Raptors ise %20 ile ne fazla değerlenen 5’nci takım oldu. Listenin son sırasındaki ekip ise -%4 ile değer kaybı yaşayan Cleveland Cavaliers olmuş.

Gelir sıralaması da hemen hemen takım değerleri ile doğru orantı da. İlk sırayı 443 milyon USD gelirle yine New York Knicks alırken, ikinci sırada ise 401 milyon USD ile son iki sezonun şampiyonu Warriors yer alıyor. 3’ncü sırada 395 milyon USD ile Lakers, 4’ncü sırada 326 milyon USD ile Houston Rockets bulunmakta. 5.’nci sırada ise 302 milyon USD gelir elde eden Cavaliers yer almakta. Listenin son iki sırası da hayli ilginç. Bu sene Playoff’ları son maçlarda kaçıran Charlotte Hornets 213 milyon dolar ile 29’ncu sırada yer alırken, normal sezon lideri olmayı başaran Milwaukee Bucks, 204 milyon USD gelir ile son sırada.

NBA’de takımların en büyük giderlerini oyuncu maaşları oluşturuyor. Her sene NBA yönetimi gelir oranlarına göre oyuncu maaş sınırı koyuyor. Takımların oyunculara ödediği ücret ise gelirlerinin neredeyse yarısı. NBA takımları oyunculara senelik yaklaşık 3.75 milyar USD ödüyor. Yani 494 oyuncunun bulunduğu NBA’de, oyuncuların ortalama maaşı ise 7.5 milyon USD civarı. Takımlar arasında en fazla maaş ödeyen takım 153,1 milyon USD ile Miami Heat olurken, en az maaş ödeyen takım ise 88,9 milyon USD ile Mavericks olmuş. Bereket versin.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu