DünyaGenelManşet

Batıya korkutan uyarı: Nükleer savaş ‘yanlışlıkla’ çıkabilir!

Rusya ve Ukrayna arasında süren savaş cephede sert çatışmalara neden olurken, bir yandan da dünyanın batı ve doğu bloğunu diplomasi arenasında karşı karşıya getirdi.

Rusya ve Ukrayna arasında süren savaş cephede sert çatışmalara neden olurken, bir yandan da dünyanın batı ve doğu bloğunu diplomasi arenasında karşı karşıya getirdi. Dünyanın üç büyük askeri ve nükleer gücü Rusya-ABD ve Çin’in bu savaşla fitili ateşlenen kutuplaşma yüzünden karşı karşıya kaldığında yaşanabilecek büyük bir nükleer felaket ihtimali dünyayı diken üstünde tutmaya devam ediyor.

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş, uzun yıllar önce, Soğuk Savaş döneminde, Batı tarafından yayılan ve o dönemlerde propaganda malzemesi haline getirilen nükleer savaş korkusunu bir kez daha gün yüzüne çıkardı.

İngiltere’nin ulusal güvenlik danışmanı Sir Stephen Lovegrove’un yaptığı açıklama bugün dünya basınında manşetlerin en üst sırasına yerleşti.

‘ARKA KAPI’ DİPLOMASİSİ ÖLDÜ

Sir Stephen Lovegrove, siyasette çok yoğun olarak kullanılan ‘arka kapı’ kanallarının bozulduğunu söyledi. Bu, ülkelerin birbirleriyle ihtilaf yaşasalar bile diplomatik yollarla ve kamudan gizli bir şekilde bir araya gelip yaşanabilecek büyük savaşların ve felaketlerin önüne geçebilmek için dünyanın çıkarına anlaşma sağlayabildiği bir siyasi iklimi anlatan terim.

Ancak Rusya ve Ukrayna arasında patlak veren savaş dünyayı neredeyse yarım asırdan sonra yeniden Batı ve Doğu şeklinde ikiye böldü ve uzlaşma umutları her gün yapılan yeni ve sert açıklamalarla azalıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu