DünyaEkonomiGenelManşet

Battıkça batıyoruz

TC Merkez Bankası'nın faiz kararını yorumlayan ekonomistlere göre zamları iliklerimize kadar hissedeceğiz, enflasyon yükselmeye devam edecek, hem Türkiye hem Kuzey Kıbrıs daha büyük bir ekonomik krize doğru koşar adım gidiyor

TC Merkez Bankası’nın faiz kararını yorumlayan ekonomistlere göre zamları iliklerimize kadar hissedeceğiz, enflasyon yükselmeye devam edecek, hem Türkiye hem Kuzey Kıbrıs daha büyük bir ekonomik krize doğru koşar adım gidiyor

DÖVİZ KURLARI ÇILDIRDI… TC Merkez Bankası’nın faizi 1 puan daha indirmesi ve aralıktaki toplantı için de açık kapı bırakması, ekonomiye ilişkin endişeleri daha da artırdı. TL’deki sert değer kaybına ve enflasyon artışına rağmen banka, aralık ayında indirimlere devam edeceğinin de mesajını verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faizini 100 baz puan indirerek %16’dan %15’e düşürmesi sonrasında döviz kurları adeta çıldırdı. Sterlin 15.10’u, Euro 12.70’i, dolar 11.20’yi aştı. Türkiye’de TL’deki kayıplar %6’yı gördükten sonra %5’in altına çekilirken, KKTC piyasasında özellikle sterlin ve Euro’nun dış piyasalara kıyasla çok daha yüksek değerden satıldığı dikkati çekiyor.

“KUR KRİZİ” GİDEREK DERİNLEŞİYOR… Türk Lirası’nın dolara karşı bu yılki kaybı %30’un üzerinde seyrederken, piyasalardaki kur krizi giderek derinleşiyor. Dolar için 10, 12, hatta 20 TL’den söz ediliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Eylül, Ekim ve Kasım aylarında piyasaların beklentisinin aksine toplamda 400 baz puan faiz indirimine gitmesi, TL’deki değer kaybını hızlandırdı. Enflasyonun %20’ye yakın olmasına rağmen TCMB’nin faizleri %15 seviyesine çekmesi, TL üzerindeki baskıyı artırıyor. Dolar/TL kuru ilk defa 12 Kasım Cuma günü psikolojik sınır olan 10 seviyesinin üzerine çıktı. Kasım ayında Türk Lirası dolara karşı %11 değer kaybederek Bloomberg’in verilerine göre en kötü performans sergileyen gelişmekte olan ülke para birimi oldu.

2022 DOLAR/TL TAHMİNLERİ İÇ KARARTICI… Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kararını değerlendiren Societe Generale Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Phoenix Kalen 2022 dolar/TL beklentilerini güncellediklerini açıkladı. Buna göre Societe Generale 2022 ilk çeyrek sonu itibariyle dolar beklentisini 11,50 seviyesine çıkardı. 22 Ekim tarihli raporda Societe Generale’nin dolar/TL beklentisi 10,90 olmuştu. Kurumun 2022 ikinci çeyrek sonuna ilişkin beklentisi 11,50’den 12,20’ye yükseldi. Üçüncü çeyrek beklentisi ise 12’den 13’e çıktı. Kalen, 2022 son çeyreği için dolar/TL beklentisinin 13,90 olduğunu belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu