KıbrısManşetToplum

Baybars: “Asgari ücreti artırmak hayat pahalılığı sorununu çözmüyor”

Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, asgari ücretin belirlendiğini bir artışa gidildiğini ve gerekli olduğunu ifade ederek “Asgari ücreti artırmak hayat pahalılığı sorununu çözmüyor” dedi

 

Bağımsız vekil Baybars, Meclis Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinin başladığını ve yoğun bir dönemde olduklarını ifade ederek, 2022 yılının genel bir değerlendirmesini yaptı.

Ülkenin ve dünyanın pandemiyle birlikte çok büyük bir değişim sürecine girdiğine değinen Baybars, 2022’yi değerlendirirken 2020’den bağımsız kalamadığını belirtti, sebebinin ise pandemi süreci ile birlikte dünyadaki her şeyin değişmesi olduğunu söyledi.

Baybars, siyasette en önemli şeylerden birinin istikrar olduğunu ancak ciddi istikrarsızlıklar olduğunu ifade etti.

“Ülkemizde demokrasi açısından da büyük sıkıntılar yaşandı” diyen Baybars, gelirlerin artığını gördüklerini ama hayat pahalılığı olduğu için bunun bir anlam ifade etmediğini söyledi. Baybars, “2023 bütçesi ülkemizde sadece maaş bütçesi gibi görülüyor” dedi.

“ASGARİ ÜCRETİ ARTIRMAK HAYAT PAHALILIĞI SORUNUNU ÇÖZMÜYOR”

2023 yılına bütçe açısından bakılınca çok öngörülür olmadığını belirten Baybars, bir açık olduğunu ve büyüyebileceğini söyleyerek bugün belirlenen asgari ücrete işaret ederek, “Asgari ücret belirlendi ve gerekliydi ama asgari ücreti artırarak hayat pahalılığı sorunu çözülmüyor” ifadelerini kullandı.

Asgari ücretin artışı ile enflasyon dengesinin de bozulduğundan bahseden Baybars, “8 bin kazanırken 3 TL’ye alınan ürün, 11 bin alırken 5 TL’ye satılacak” diyerek, hükümetin ülkeye döviz girişini sağlayacak yatırımların önünü açması gerektiğini dile getirdi.

“MALİYE BAKANLIĞI’NIN KEMER SIKMA POLİTİKALARINA İHTİYACI VAR”

Üreticinin, çiftçinin, esnafın desteklenmesi gerektiğini de söyleyen Baybars, bunun için Maliye Bakanlığı’nın kemer sıkma politikalarına ihtiyacı olduğunun altını çizdi. Baybars, bütçede herhangi bir tasarrufa gidildiği ile ilgili bir tablo olmadığını kaydetti.

Temel tüketim malzemelerinde ciddi bir pahalılık olduğunu ve tümünün çok pahalı olduğunu dile getiren Baybars, bazı ürünlerde KDV’nin olmadığını ama bazılarında olduğunu söyleyerek, temel tüketim ihtiyaçları için KDV indirimi yapılması gerektiğinin altını çizdi.

“SERBEST PİYASA BÖYLE BİR ŞEY DEĞİL”

Dün maliye bakanı Alişan Şan’ın serbest piyasaya dokunamayacaklarını söylediğini vurgulayan Baybars serbest piyasanın böyle bir şey olmadığını belirterek, “Başbakan Ünal Üstel’i de Meclis Genel Kurulu’nda görmüyoruz kendi bütçesinin arkasında durmuyor” dedi.

“İYİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL”

Baybars, Başbakan Üstel’in yılbaşı mesajında 2023 yılının daha iyi bir yıl olacağını söylediğini ifade ederek, iyi olan bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

“Piyasada istihdamı sağlayıcı, işsizliği önleyici tedbirler almalısınız” diyen Baybars, on çalışana kadar olanlara sigorta ve ihtiyaç sandığı desteği olacağını ve bu desteğin önemli olduğunu ifade etti.

Baybars, 3 kişi veya 13 kişi çalıştırmanın fark edip etmeyeceğini sorgulayarak, giderlerin çok fazla olduğunu ve büyük işletmelerin de bunun altında ezileceğini söyledi.

Kaynak: Kıbrıs Postası

Diğer Haberler

Başa dön tuşu