EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Bayramın kurbanı “çalışan” oldu!

6 aylık hayat pahalılığı %57’yi buldu ama özel sektörün maaşı olan asgari ücrete %41 zam yapıldı

Ülkede hem çalışan kesimden hem de sendikalardan yeni “asgari ücrete azami tepki” geldi. Siyasiler dâhil kamudan maaş çeken 42 bini aşkın kişi Temmuz maaşını %56.76 artışlı alacak

ÇALIŞAN SENDİKAYA DA KIZGIN

Asgari Ücret Tespit Komitesi’nin Perşembe akşamı yaptığı toplantıda yılın ikinci yarısında geçerli olacak yeni asgari ücretin devlet kanadı ve işveren kanadının elbirliğiyle brüt 9 bin 885, net 8 bin 599 TL olarak belirlenmesine yönelik sert tepkiler geldi. Tepkilerin sadece devlet kanadına ve işverenlere yönelmediği, “masada kalıp, çalışanının hakkını son ana kadar savunmadan” toplantıyı terk eden Hür-İş Konfederasyonu’na da yöneldiği dikkati çekti. Birçok vatandaş “küfürler” dışında, “Kurban Bayramı’nın bu yılki kurbanı çalışan oldu. Devlet yetkililerimize ve iş insanlarımıza teşekkür ederiz” şeklinde ironik mesajlar gönderdi.

HÜKÜMET ARTIŞI LÜTUF OLARAK GÖSTERDİ

Çalışanının “savaşmadan cepheyi terk etmekle suçladığı” sendikacılardan olan BASS Genel Sekreteri ve Hür-İş Federasyonu adına AÜ Saptama Komisyonu üyesi Ali Yeltekin yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı temsilcisinin 4 kişilik bir ailenin aylık gıda ihtiyacının 9 bin 703,90 TL’ye karşılanabileceğine yönelik hesaplamasının ciddiye alınmadığını belirtti. Hükümetin, asgari ücretliye artış vermeyi “lütuf” olarak gösterdiğini belirten Yeltekin, “Siyaset sermayenin elinde oyuncak oldu” dedi.

TÜRK-SEN: İTİRAZ EDECEĞİZ

Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı da yazılı açıklamasında, 40 bin TL maaş alan bakan ve milletvekillerinin maaşlarına %56.76 zam uygulanırken, 6 bin TL maaş alanlara bu artışın bile mehel görülmediğini söyledi. Bıçaklı, Türk-Sen olarak, yazılı itirazlarını yapacaklarını belirtti. Kamu-Sen, asgari ücretin açlık sınırının altında kalmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Esas olan asgari ücretin artırılması değil, hayatın ucuzlatılması ve vatandaşın alım gücünün arttırılmasıdır” açıklamasında bulundu.

TAÇOY: PAHALILIK %30’U BULURSA TOPLANIRIZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ise açıklamasında Eylül ayında hayat pahalılığının %30’un üzerinde çıkması halinde komisyonun yeniden toplanacağını iddia etti. “Rakamlar içinde en yükseği değil, ortalamayı almaktır marifet. Tüm faktörleri inceleyip bu kararı aldık” diyen Taçoy, işçi sendikalarına sunduğu bazı önerilerin kabul görmediğini anlattı. Taçoy, “Hayatın gerçeklerini göz ardı etmeden bir karar vermemiz gerekirdi. 7 bin 500 TL’den başlayan pazarlıklar neticesinde bu noktaya vardık” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu