GenelKıbrısManşetSağlık

“Beklentimiz, doğru tedavi ve kan bağışı”

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla yaşanan sorunlar bir kez daha vurgulandı

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla yaşanan sorunlar bir kez daha vurgulandı

Ülkede tedavi gören 150 talasemi hastasının tek beklentisi, “doğru tedavi ve düzenli kan bağışıdır”

Güney Kıbrıs’ta yaklaşık 1,500; dünya çapında ise 100 milyon insanın talasemi hastası olduğu belirtiliyor

KUZEY KIBRIS’TA 150 HASTA

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla dün Thalassaemia Derneği yetkilileri tarafından düzenlenen basın toplantısında, ülkede tedavi gören 150 talasemi hastasının tek beklentisinin; “Doğru tedavi ve düzenli kan bağışı” olduğu bir kez daha vurgulandı. Thalassaemia Derneği Eğitim Salonu’nda yer alan basın toplantısında konuşan Dernek Başkanı Çiğdem Beşevlerli, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü’nün amacının, talasemiyi topluma hatırlatmak, anlamını ve nasıl önlenebilir olduğu konusunda topluma bilinç kazandırmak olduğunu söyledi. Beşevlerli, her bireyin kaliteli hayat sürdürmek istediğini belirterek, “Tedavi endişesi yaşamadan bir hayat geçirmeyi diliyoruz” diyerek, 8 Mayıs’ı kutladı.

MUADİL İLACA HAYIR

Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Varoğlu da 8 Mayıs’ın, tedavinin doğru yapılması, kan bağışı ve doğru, yeterli kan verilmesi için farkındalık günü olduğunu belirterek, dernek olarak bu yönde yapılan çalışmaları anlattı. Talasemi hastalarının, protokollere uygun tedavi aldıklarını ancak sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Varoğlu, son dönemde fiyatlarının yüksek olması sebebiyle orijinal ilaçlar yerine muadil ilaçların ülkeye getirilmesi ve ilaçların değiştirilmesi nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını vurguladı. Muadil ilaçları değil orijinal ilaçları istediklerini yineleyen Varoğlu, yeni doğumlarda talaseminin sıfırlandığına ancak sorunun ortada durduğuna işaret etti.

HER YIL 5-6 ÇOCUK

Öte yandan Güney Kıbrıs’ta, talasemi hasta sayısının bin 300 olduğu açıklandı. Fileleftheros gazetesi, her yıl 5-6 çocuğun talasemi hastası olarak doğduğunu yazdı. Gazete toplam talasemi hastası sayısının bin 300 olduğunu ayrıca, bu kişilerden 650’sinin ise ağır hasta grubunda yer aldığını belirtti. Güney Kıbrıs’ta her 7 kişiden 1’inin talasemi taşıyıcısı olduğunu aktaran gazete, ayrıca hasta sayısı açısından, ülke nüfusuna göre dünya çapında en yüksek rakamlara sahip olduğunu da belirtti. Dünya çapında ise 100 milyon insanın talasemiden sorumlu genler taşıdığı ve her yıl yaklaşık 300 bin bebeğin hastalığın ciddi formlarıyla doğduğu tahmin ediliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu