ÇevreDünyaManşet

Belçika’da geçen hafta 37 kişinin öldüğü bölgeyi yine sağanak ve sel vurdu

Belçika'nın doğusunda geçen hafta sağanak yağış ve seller nedeniyle 37 kişinin öldüğü bölge, dün gece yeniden şiddetli yağış ve sellere teslim oldu.

Belçika’nın doğusunda geçen hafta sağanak yağış ve seller nedeniyle 37 kişinin öldüğü bölge, dün gece yeniden şiddetli yağış ve sellere teslim oldu.

Fransızca konuşulan Valon bölgesindeki Namur ve Dinant kentlerinde durumun geçen haftadakinden daha ağır olduğu belirtiliyor. Sağanak yağışların Pazar ve Pazartesi günleri de etkili olması bekleniyor.

Almanya’da da geçen hafta sel felaketi yaşanan bölgelerde birçok kişi evlerinden tahliye edildi ancak beklenilenin aksine yağış görülmedi.

Belçikalı uzmanlara göre, daha önce 100 yılda bir rastlanılan bu tür felaketlere, iklim krizi nedeniyle daha sık tanık olunacak.

Belçika’nın Namur ve Dinant kentlerinde Cumartesi akşamı aniden bastıran şiddetli sağanak sırasında, metrekareye 75 litre yağış düştü. Şiddetli yağışın yol açtığı seller nedeniyle Namur kentinde küçük çaplı bir heyelan meydana geldi.

Namur’da yüzlerce evi su basarken bir binanın da çöktüğü belirtiliyor. Kente sokakları dolduran sel suları, çok sayıda aracı da sürükledi.

Maas nehrinin sol kıyısında meydana gelen taşkınlar nedeniyle bazı yerleşim yerleri tahliye edildi.

Namur Belediye Başkanı Maxime Prévot’a göre, kentteki durum, geçen hafta yaşanan selden daha kötü. Birkaç mahallenin sular altında kaldığı şehirde, hastane ve huzurevlerinde de hasar var.

Belediye Başkanı, şu ana kadar ölüm veya yaralanmalarla ilgili herhangi bir bilgi bulunmadığını söyledi.

Dinant Belediye Başkanı Axel Tixhon da, kısa ama şiddetli yağan yağmurun ciddi hasara yol açtığını vurguladı. Kentteki bazı evler tahliye edildi. Su basan birçok ev ile selin sürüklediği araçlara itfaiye ekipleri müdahale ediyor.

Şiddetli sağanak yağış, Belçika’nın ikinci büyük kenti Anvers ile Valon Brabant bölgesinin bazı bölümlerinde de su baskınlarına neden oldu. Sokaklardaki su yüksekliği zaman zaman 1,5 metreye kadar yükseldi.

Belçika Meteoroloji Enstitüsü (KMI), sağanak yağışların Pazar akşamı ve Pazartesi günü de etkili olabileceği uyarısında bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu