GenelKıbrısManşet

Belediyelerden eylem uyarısı!

Belediye başkanları ve sendikalar, belediyelere ayrılan katkı payı konusunda hükümetten görüşme talep etti

Belediye başkanları ve sendikalar, belediyelere ayrılan katkı payı konusunda hükümetten görüşme talep etti

28 belediye ve 4 sendikanın başkanları toplantı yaparak, hükümete Cuma gününe kadar süre verdi

BELEDİYE KATKI PAYLARI EKSİK ÖDENİYOR

Belediye başkanları ve bazı sendikalar, belediyelere ayrılan katkı payının artırılması konusunda hükümetin kapısını çalmaya karar verdi. 28 belediye başkanı ile Belediye Emekçileri Sendikası (BES), Dev-İş, Mağusa Türk Genel İş ve Büro-İş sendikalarının başkanlarının katılımıyla dün bu konuda bir toplantı yapıldı. Katkı paylarının eksik ödenmesinin belediyeleri zor durumda bıraktığı vurgulanan toplantıdan, “sorunu hükümet yetkililerine bir kez daha aktarma” kararı çıktı. Merkezi hükümetin bütçedeki haksız düzenlemelerinden dolayı son 5 yılda her belediye bütçesinin ortalama %36,7’sinin kayıp olduğu belirtiliyor.

“MÜCADELEYİ SOKAĞA TAŞIRIZ”

Toplantıya katılan belediye başkanları ile sendika başkanlarından yapılan ortak açıklamaya göre, tek gündem maddesiyle gerçekleşen toplantıda, belediyelere ayrılan katkı payının hükümetler tarafından yıllardır eksik ödendiği ifade edilirken; 2022 yılında da aynı tavrın sürmemesi için hükümete en geç Cuma güne kadar toplantı yapılması çağrısında bulunuldu. Hükümetin yanıtına göre tavır alınacağının belirtildiği toplantıda, belediyelerin aynı zihniyetle mağdur edilmeye devam edilmesi halinde 28 belediye ve burada örgütlü sendikaların mücadeleyi sokağa taşıyacağı ifade edildi.

HÜKÜMETİN POLİTİKALARI SUÇLANMIŞTI

Geçtiğimiz Haziran ayında da 13 belediyenin başkanı “Yerel Yönetimlerde Yıkıma Hayır” şiarıyla ortak bir basın toplantısı düzenlemişti. Yapılan açıklamalarda, yerel yönetimlerde yıkım sürecinin asıl sebebinin merkezi yönetimin uyguladığı haksız, orantısız ve adaletsiz maliye politikaları olduğu savunulmuştu. Toplantıda, belediye bütçelerindeki yıkımın nedenleri: “Devlet katkısından oluşan kayıplar; 51/95 Belediyeler Yasası güncellenmediği için belediyelerde oluşan mağduriyet; belediyelere ait olan ve Maliye Bakanlığı’nda tutulan kayıplar; ekonomik kriz, pandemi ve Türk Lirası’nın değersizleşmesi” olarak sıralanmıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu