Güney KıbrısKıbrısManşetSiyaset

Belli ki bölünmüş bir Kıbrıs istiyorlar

Çok açık ki küresel arenada kurulan satranç masasında yapılan hamlelerden Akdeniz’in Doğusunda bizler de Adalılar olarak nasibimizi alıyoruz. Halihazırda sorunlu olan Kıbrıs’ta iş birliğine ihtiyaç duyulduğu bir konjonktürde Adanın her iki yanının da silah deposuna dönüştürülmesi bundan sonrası için büyük tehlikelere yol açabileceği gerçeğini tabi ki görmezden gelemeyiz

ABD 2023 mali yılı için Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kaldırdı.

ABD, 33 yılın ardından Ekim 2020’de Güney Kıbrıs’a  yönelik silah ambargosunu kısmi olarak kaldırma kararı almış, geçen yıl (30 Eylül 2021) bu kararı 1 yıllığına uzatmıştı. Çok net ki ABD’nin bu kararı Türkiye-Rusya özelinde ilerletilen ikili ilişkilerin ortaya çıkardığı bir hamle olasılığını kuvvetlendiriyor. Ne olursa olsun hangi taraftan gelirse gelsin Kıbrıs’ta silahlanma Ada’da çözüme hizmet etmiyor.

Bilakis çözüme giden bütün yolları tıkıyor.

Çok açık ki küresel arenada kurulan satranç masasında yapılan hamlelerden Akdeniz’in Doğusunda bizler de Adalılar olarak nasibimizi alıyoruz. Halihazırda sorunlu olan Kıbrıs’ta iş birliğine ihtiyaç duyulduğu bir konjonktürde Adanın her iki yanının da silah deposuna dönüştürülmesi bundan sonrası için büyük tehlikelere yol açabileceği gerçeğini tabi ki görmezden gelemeyiz.

Elbette ABD Kıbrıs’ın Güney kesimine silah satmasın. Bunun yanlışlığı gün gibi ortada. Kaldı ki bu kararın Kıbrıs’ta yaşayan halklara bir faydası yok.

Ve fakat siyaset işliyor.

Uluslararası aktörler politik beklentileri doğrultusunda giriştikleri küresel dizayn içinde Kıbrıs’ın da bölünmüş bir Ada olmasını destekler adımlar attıklarını görebiliyoruz. Bu kapsamda belli ki ABD’nin gündeminde de sorunlarından arınmış bir Kıbrıs yok. Eğer ABD ve diğer küresel güç odaklarının böyle bir gündemi olmuş olsaydı Kıbrıs’a silah satışını değil çözüme giden yolun engellerini kaldırmak için halklara motivasyon kazandıran girişimler ortaya koyarlardı… Fakat hepimiz de biliyoruz ki küresel sermayenin şekillendirdiği politikalarda silah ve petrol etkisi bir coğrafyanın makus talihini belirlemektedir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu