KıbrısManşetSürmanşet

“Ben hiçbir sektörün kapanmasını istemiyorum”

Maliye Bakanı Amcaoğlu, bu sabah katıldığı televizyon programında hem pandemiyi, hem ekonomiyi hem de yaklaşan Cumhurbaşkanlık seçimlerini değerlendirdi.

MEYİL AVCAN – GIYNIK ÖZEL

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, bu sabah katıldığı televizyon programında hem pandemiyi, hem ekonomiyi hem de yaklaşan Cumhurbaşkanlık seçimlerini değerlendirdi.

Öncelikle reel sektörü etkileyecek hiçbir yerin nasıl açılacağını düşünmeden kapanmasına karşı olduğunu ve ülkenin sadece kamu sektöründen ibaret olmadığını ifade eden Amcaoğlu, ülkeyi bütünlüklü olarak düşünmek gerektiğine değindi.

Öte yandan, ülkemizde son dönemlerde sosyal medyanın büyük bir etkisi olduğunu vurgulayan Bakan Amcaoğlu, bazı basın mensuplarının felaket tellallığı yaparak, halkı paniğe sokmaya çalıştığını ifade etti.

Amcaoğlu, bu sürecin üzerinden siyaset yapılmaması gerekiğini işaret ederek, kendisinin Maliye Bakanı olarak sadece pandemiyi değil, bunun yanı sıra ekonomiyi 2021 yılına sağlıklı bir şekilde nasıl taşıyacağını konusunu da önemsediğini belirtti.

Halkı, işletmeleri ve esnafı bu zorlu süreçte desteklemek için hazırladıkları destek paketinden de söz eden Olgun Amcaoğlu, son olarak Cumhurbaşkanlık seçimlerinde Kıbrıs Türk halkının geleceğini düşünen herkesin Ersin Tatar’a oy vermesi gerektiğini aktardı.

Maliye Bakanı Amcaoğlu’nun açıklamaları şu şekildedir:

“BEN HİÇBİR SEKTÖRÜN KAPANMASINI İSTEMİYORUM”

“Ben hiçbir sektörün kapanmasını istemiyorum. Nasıl açılacağımızı planlamadan ben bir işyeri veya sektörün bile kapanmasına karşıyım. Reel sektör tarafından hangi şirketin binayen nasıl açılacağını düşünmeden kapatılmasın karşıyım. Kamu görevlisi olarak her şeyin güllük gülistanlık geçeceğini düşünmek tamamen cehalettir. Bu ülkeyi bütünlüklü düşünmek zorundayız. İktisadi anlamda doğacak sonuçlar düşünülmeden her sektörden bir yerin bile kapanmasına karşıyım çünkü kapanmak sadece ekonomimize zarar verir. Ülkeyi düşünemezsek sadece kamuyu savunursak, bu iş yürümez.”

YASA HALA YÜRÜRLÜKTE DEĞİL!

“Yasa için hala imza atılmadı ve yasayı hala bugün oldu yürürlüğe sokamadık. Bu yasayı aylar önce geçirmemiz gerekirdi doğrudur. Ama biz insanımızın bize yardımcı olacağını düşünmüştük. Meclis olağanüstü toplandı ama biz bugün hala daha Cumhurbaşkanını bekliyoruz.”

“EV KARANTİNASI UYGULANMALI”

“Ülkemize gelecek olan öğrencilere, vatandaşımıza, oturma izinleri olan kişilere 7 günlük karantinayla ilgili 14 günlük ev karantinası uygulanacak. Buna uymayanlar, asgari ücretin yüzde %10’u para cezası ödeyecek veya hapislik cezası uygun görülecek. Bizim insanımız anlayışsız ve kültürsüz insanlar değildir. İlk kapanma sürecinde hükümetin aldığı her karara uyan bu ülkenin insanı değil miydi* Öncesinde bu kurallara uyan da bu ülkenin insanı değil miydi?”

“BASINDAKİ BAZI ARKADAŞLAR ‘FELAKET TELLALIĞI’ YAPIYOR”

“Sosyal medyanın bu ülkedeki etkisi çok büyük. Kendilerini ‘felaket tellalı’ ilan eden basıncı arkadaşlar 45 kişilik yoğun bakım ünitesini 25 günde yapılmasına rağmen pencereden girildiği ve kapısı olmadığını iddia etti, herkes de buna inandı. Hükümet tebrik beklemiyor ama bu şekilde eleştirilmeyi hak etmiyor.”   

“O PARAYA OKUL İNŞA EDEBİLİRDİM”

“Günlük oda parası 165 TL, bu tüm otellerde aynı ve yemek de 100 TL. Haftalık olarak 3 bin 5OO kişilik misafirliğin masrafı yemek, oda parası ve PCR test ücretiyle 31 milyon 570 bin TL’ye denk geliyor. Ben o paraya 3 ilkokul inşa edebilirdim. İnsanımız baştaki gibi kurallara uyulsaydı şu an bu para altyapı eksikliklerimizi giderebilirdik. Ülkemizin az olan kaynaklarını harcarken dikkat etmeliyiz hem de bu süreçte kurallara uyarak atlatabiliriz diye düşünüyorum. Bülbülü altın kafese koysanız ‘yine de vatanım’ diye serzerişi vardır.  ‘Yüksek Eğitim’ ve ‘Turizm’i bu ülkeyle buluşturmak zorundayız. Aksi takdirde sadece TC’nin bize vereceği katkıları değil kendi ev ödevlerimizi yapabilmenin koşullarını da yerine getirmeliyiz. Bazı kişilerin yaratmaya çalıştığı umutsuzluk ve kaos bizi iyi bir yere götürmüyor. Sırf siyaset yapılacak diye yalan söyleyerek, ülkeyi inandıracağını zannetmesinler.”

HALKA DESTEK!

“Geçen yıl maalli bütçeden 49 milyonuk bloke verdik bu yıl karayollarına 76 milyon bütçe verildi ve en son bu 90 milyona kadar çıktı. Biz pandemide bile elimizden geleni yapmaya devam ettik. Temmuz’dan Aralık ayna kadar casino çalışanlarına, turizme, sanayiye, tarıma ve restoranlara kilowatt desteği 25 kuruşa çıkarılacak. Turizmin tamamına ayrılan toplu taşımaya bin 500 TL maaş desteği verilecek. Bu meblağ da 700 milyon TL’nin üzerindedir.

Sigorta anlamında yapılacak destek yıl sonuna dek 450 milyon TL, elektrik teşviği 50 milyon TL, sosyal sigortadan verilen 2 bin TL hibe toplamda 96 milyon TL, süt ihracatına 7 milyon TL, TÜK’e avans verildi 5 milyon TL, patates ihracatında paso ve işçilik için 850 bin TL, 13 milyon TL YIL SONUNA DEK işsizlik ödeneğine ayrıldı. Toplamda 9 milyon TL sosyal sigorta, prim ve 500 TL’lik maaş desteği, yatay geçişle kendi ülke insanımız başka işletmeye geçiyorsa 9 milyonluk meblağdan onlara 1 yıl süreyle sosyal sigorta, prim ve 500 TL maaş desteği verilecek.

600 milyon TL’lik kredi paketi tasarlandı. 200 milyon TL esnafa, 200 milyon TL işletmelere, 200 milyon TL turizm işletmelerine kredi paketi hazırlandı. Bunun yanı sıra %9’luk faizle 4 yıllık vadeyi içeren 1 yıl geri ödemesiz bir kredi paketi oluşturduk ve 11 bankayla sözleşme imzalandı.”

“BİZ HERKESE EŞİT SEVİYEDE YAKLAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ”

“Biz herkese eşit seviyede yaklaşmaya çalışıyoruz. Basından bizi arayanlara bilgi ve belgeyi anında veriyoruz. Birinin sırtına basarak ilerlemek istemiyoruz. Ev ödevlerimizi yerine getirmeliyiz. Bu ülkenin çalışanı her türlü hakkını alacak ama birlikte bir şeylere göğüs gererek. Bu ülkenin sıkıntılarını bütünlüklü bir şekilde aşmayı öğrenmeliyiz.”

“REEL SEKTÖRE DİKKAT EDELİM”

“92 bin sosyal sigorta mükellefinin içeride kalmasını sağlamak zorundayız yoksa 2021 yılını düşünmek bile istemiyorum. Reel sektöre dikkat edelim ve kamuyu öne çıkararak bunu görmezden gelmeyin ama bunu yaparken kamuyu da sıfırlamayalım. Değerli sendikacı arkadaşlarıma da söylüyorum. Sizin özel sektörü itibarsızlaştırmaya hakkınız yoktur. Bazıları buna uyuyor ama bazıları dinlemiyor ve ben de ciddiye almıyorum onları. İstişare halınde olmadan, diyalog kurmadan direk mahkemeye giderek bu işi çözemeyiz.”

“KIBRIS TÜRKÜ’NÜN GELECEĞİNİ DÜŞÜNEN TATAR’A OY VERSİN”

“Şükürler olsun Sayın Tatar elinden geleni yapıyor. Bu sadece onun veya UBP’nin görevi değil. Bu ülkenin devamını ve Kıbrıs Türkü’nün geleceğini düşünen herkes ona oy vermelidir. Onun davası Kıbrıs Türk halkının devamlılığıdır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu