EkonomiKıbrısManşetSiyasetToplum

Bengihan: Gıda enflasyonunda ve pahalılıkta dünya beşincisiyiz

Temmuz ayında belirlenen 15 bin 750 TL’lik net asgari ücret, sadece 1 ay açlık sınırının üzerinde kalabildi ve Ağustos ayı itibariyle asgari ücretle açlık sınırı arasındaki fark 776 TL’ye çıktı

“ASGARİ ÜCRETLİ ÖLÜME TERK EDİLMİŞTİR”…

KTAMS Başkanı Güven Bengihan, cezaevindeki bir mahkûmun aylık yemek bedeli 22 bin 80 TL ve açlık sınırı 16 bin 526 TL iken asgari ücretin 15 bin 750 TL olmasına tepki gösterdi. Cezaevindeki mahkûmun sadece günde 3 öğün yemek giderinin aylık toplam 22 bin 80 TL olduğunu yineleyen ve bunun içinde kira, elektrik gibi masrafların bulunmadığını vurgulayan Bengihan, “Asgari ücrette 15 bin 750 TL’yi nasıl uygun buldunuz?” diye sordu.

“ASGARİ ÜCRETE DE HP YANSITILMASI ELZEMDİR” …

Açlık sınırının 16 bin 526 TL olduğunu, açlık sınırında günlük harcama limitinin ise 550 TL olduğunu aktaran Bengihan, eyleme getirilen alışveriş arabasındaki ürünlerin fiyat tutarının da 550 TL olduğunu ancak bahse konu sepette et, tavuk, balık, tüp gaz gibi ürünlerin bulunmadığını anlattı. Asgari ücretin açlık sınırının da altında kaldığını yineleyen Güven Bengihan, “Asgari ücretli ölüme terk edilmiştir” diyerek, tepkisini dile getirdi.

“SEPET GÜNCELLENMELİ”…

Hayat pahalılığının belirlenmesinde kullanılan ‘sepetin’ çalışmalarının 2013 yılında ve yürürlüğe girişinin ise 2015 yılında olduğunu kaydeden Bengihan, “Yani 10 yıl önceki tüketim kalıpları kullanılıyor” dedi ve sepetin günün ihtiyaçlarına göre güncellenmesi gerektiğini vurguladı. Ülkede yüzde 55 olarak öngörülen yıllık enflasyonun yüzde 80 olduğu, 8 aylık enflasyonun yüzde 58,56 ve son iki aylık eşel mobilin ise yüzde 25,14 çıktığını, halkın “bilinçli” olarak açlığa terk edildiğini savunan Bengihan, “Gıda enflasyonunda ve pahalılıkta dünya beşincisiyiz” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu