KıbrısManşetSiyaset

Berova: Genel Başkan, Başbakan olmazsa sıkıntı olur

Hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde herhangi bir partiden gelecek “UBP Başkan vekili başbakan olmasın” gibi bir öneriyi değerlendirilebilir bile bulmadığını belirten Özdemir Berova, partisinin böyle bir öneriyi kabul edeceğini düşünmediğini söyledi

Ulusal Birlik Partisi Grup Başkan Vekili Özdemir Berova, Halkın Partisi’nin hükümeti kurma görevini istediğinin söylendiğini, yazıldığını ama kendisinin bunlara inanmadığını ve dedikodu olduğunu düşündüğünü söyledi.

Hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde herhangi bir partiden gelecek “UBP Başkan vekili başbakan olmasın” gibi bir öneriyi değerlendirilebilir bile bulmadığını belirten Özdemir Berova, partisinin böyle bir öneriyi kabul edeceğini düşünmediğini söyledi.

Berova, 2021 yılının ekonomi, maliye ve salgınla ilgili gidişat bakımından çok zor geçeceğinin bilincinde olduklarını ama UBP’nin hiçbir zaman sorumluluk bilincinden kaçmadığını, bu zor süreçte de hükümeti kurmak istediğini vurguladı. Özdemir Berova, Markaj programına katılarak Ali Baturay’ın sorularını cevaplandırdı.

“HP’NİN HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİNİ İSTEDİĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”

Halkın Partisi’nin, hükümeti kurma görevini kendilerinin almak istediği ve başbakanlığı UBP’ye verecekleri iddialarına karşılık Berova “Anayasa açık ve nettir. Cumhurbaşkanı hükümeti kuracağına inandığı herhangi bir vekile hükümeti kurma görevi verebilir. Halkın Partisi böyle bir talepte bulunursa hükümet modelini de ortaya koymalıdır. Halkın Partisi içinde böyle bir şey konuşulduğunu düşünmüyorum dedikodudur” dedi. Berova, olası böyle bir teklifin doğru ve işlevsel olmadığını kaydetti.

“PARTNERE GÜVEN DUYMAK ZORUNDAYIZ”

Güvensizlik konusuyla ilgili görüşlerini aktaran Berova, “Küresel salgın devam ediyor. UBP olarak sağlık ve ekonomi açısından ülkeyi nasıl düze çıkarız onun çalışmalarını yapıyoruz. UBP’de birlik ve beraberlik önemlidir. Zor dönemde UBP tek başına hükümet kuramaz o nedenle partnere ihtiyacı var ve bu partnere güven duymak zorundadır” diye konuştu.

“DÜZGÜN ŞARTLARDA ERKEN SEÇİME GİDİLMELİ”

Yapılan ilk tur görüşmelerinde uzun zamanlı bir hükümet kurulamayacağının ortaya çıktığını anlatan Berova, “Önümüzde ara ve yerel seçimler var. Zor dönemden geçen ülkeyi düzgün ve sağlıklı şartlarda erken seçime götürebilecek bir hükümete ihtiyaç var” diye konuştu.

Berova, icraat hükümetinin kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları ve hedefler ortaya koyduğuna, seçim hükümetinde ise kısa vadeli hedefler ve eylem planları ortaya konduğuna vurgu yaptı.

 “SAĞLIĞA ÇOK PARA HARCANDI”

Ülkenin salgından sağlık olarak az etkilendiğini ancak sağlığa çok para harcandığını aktaran Berova, “Ülkede kısıtlamalara gidildi tedbirler alındı. Gelirler düştü giderler arttı. Bu durum ne kadar sürdürülebilir?” diye konuştu.

UBP’de hükümeti kurma heyetinin içinden biri olarak ilk turda iyi niyetle görüştüklerine ve bakanlık pazarlığı yapmadıklarına dikkat çeken Berova, “Bakanlık konusunu zaten tartışacak ortam oluşmadı” dedi.

 “SORULSA, DENKTAŞ’A VERİLEN ARAZİNİN İPTAL EDİLDİĞİ ÖĞRENİLECEKTİ”

4’lü hükümet kurma çalışmalarında Serdar Denktaş’a verilen arazinin iptal edilmesi gerektiğinin masaya getirilip, görüşüldüğünün hatırlatılması üzerine Berova, verilen arazinin iptal edildiğini, maliye bakanına bir telefon edilip sorulsa bunun onlara söylenebileceğini kaydetti. Borova, bu gibi iletişimleri kurmanın ve doğru bilgiyi almanın önemine değildi.

“UBP TEK ADAYLA KURULTAYA GİDECEK”

UBP’nin tamamlanamayan olağanüstü kurultayı ile ilgili konuşan Berova, “İlk tur tamamlandı, iki aday geri çekildi. Bu durumlar ortaya çıkabilir ancak UBP bunları aşabilecek güçtedir” dedi.

“Ersan Saner başbakanlığında hükümet kurulursa, tüm milletvekillerinin olağan genel kurulda aday olmayacak” diye mutabakata vardıklarını anlatan Berova, kurultayda tek adayın Ersan Saner olacağını vurguladı.

“GENEL BAŞKAN BAŞBAKAN OLMAZSA SIKINTI OLUR”

Kişisel fikrini ortaya koyarak, “Kurulacak hükümette, diğer ortağın olası UBP Genel Başkanı’nın, başbakan olmaması önerisini” değerlendirilebilir bile bulmadığına dikkat çeken Berova,  partisinin de bir şeyi değerlendirip kabul edeceğini düşünmediğini kaydetti.

Berova, geçmişte kurulan “CTP-UBP Hükümeti” döneminde genel başkanının, başbakan olmaması nedeniyle sorunlar yaşandığını hatırlatarak, bu nedenle bu duruma sıcak bakmadığını açıkladı.

“UBP İMAR PLANINI YAPMAK İSTER”

CTP’nin ilkelerine ek olarak HP’nin “Mağusa- Yeniboğaziçi- İskele İmar Planı”nı ve “Nerden Buldun Yasası”nı gündeme getirdiğinin sorulması üzerine Berova, “İmar Planı konusunda en tecrübeli kişi Ersan Saner’dir. UBP imar planını yapmak ister. ‘Nerden Buldun Yasası’nda bazı sıkıntılı hususlar tespit edildi. İşlevsel hale getirilmedir” diye konuştu.

Özdemir Berova, gündeme gelen tüm yasaları yapmaktan ya da tadil etmekten çekinmediklerini ama ülkenin önünde pandeminden dolayı çok daha acil ve büyük sorunlar olduğunu ve önce onları çözmek gerektiğini vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu