KıbrısManşet

Berrak Yörük, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında ders başı yapan çocuklar ve ebeveynler için açıklamalarda bulundu

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Beşerî Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Klinik Psikolog Berrak Yörük, Yaz tatilinin sona ermesiyle beraber başlayan 2022-2023 eğitim-öğretim yılında ders başı yapan çocuklar ve ebeveynler için açıklamalarda bulundu.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Beşerî Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Klinik Psikolog Berrak Yörük, Yaz tatilinin sona ermesiyle beraber başlayan 2022-2023 eğitim-öğretim yılında ders başı yapan çocuklar ve ebeveynler için açıklamalarda bulundu.

Berrak Yörük yaptığı açıklamada, yepyeni bir eğitim öğretim sezonunun gelmesiyle bu sene okula ilk kez gidecek olan veya önceki senelerde adaptasyon sorunu yaşayan çocukların ebeveynlerinin kaygı seviyelerinin yükseldiğini belirtti.

Yörük açıklamasına şöyle devam etti;

Söz konusu kaygı maalesef çocuklara da yansıyor. Bu nedenle çocuktan önce ebeveynlerin kaygılarını yönetebilmesi için aşağıda yer alan klasik sorulardan zihnini uzaklaştırması gerekiyor. Bu sorular:

  • Çocuğum okula alışabilecek mi?
  • Çocuğum okula alışmaz ise ne yapacağım?
  • Çocuğum öğretmenini sevmez ise ne olacak?
  • Çocuğuma sınıftaki ya da okuldaki diğer çocuklar ya zarar verirse?
  • Çocuğum öz bakım becerilerini kendisi karşılayabilecek mi?
  • Çocuğum okula ne kadar sürede alışacak?

 

Ne Kadar Sürede Alışacak?

Unutulmamalıdır ki her çok birbirinden farklı olduğu gibi okula uyum süreleri de farklıdır. Bu yüzden çocuğunuzu uyum süreciyle ilgili asla diğer çocuklarla kıyaslamamanız gerekmektedir.

Çocuğunuz Kaygılı İse Nasıl Tepkiler Vermelisiniz?

Paniğe kapılmadan çocuğunuzu dinleyin. Neler hissettiğini doğru bir şekilde dinlerseniz kaygıları ile ilgili doğru geri bildirimler verebilirsiniz. Bu sayede süreç daha yönetilebilir hale gelebilir.

Çocuğumun Öğretmeniyle İletişimi Nasıl Olacak?

Öğretmeni çocuğunuzun gelişim aşamalarıyla ilgili size rehber olacak ve sizde her zaman çocuk ebeveyn ve öğretmen üçgeniyle birlikte hareket ederseniz bu süreci yönetmek daha kolay olacaktır. Çocuğunuzun öğretmeniyle olan iletişimini rahat bir şekilde gözlemliyor olacaksınız. Bunu zamanla görecek ve rahatlayacaksınız bu konuyla ilgili.

ÖNERİLER

  • İlk hafta çocuğunuzu okula hangi ebeveyninden daha rahat ayrılıyorsa o ebeveynin bırakması olacak ya da servis kullanımı süreci kolaylaştıracaktır.
  • Ebeveynlerin okul konusunda kararlı olup pes etmemesi çok önemlidir.
  • Çocuğunuz direndiğinde veya ağladığında onu eleştiren cümleler kurmak yerine kararlı ve empatik cümleler kurmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Özellikle ilk bir ay boyunca okuldan alacağınız saatler konusunda vereceğiniz saatlere riayet etmeye özen gösterin.
  • Unutmayın ki kaygınızı yansıtırsanız çocuğunuzun okula uyum sürecini istemsizce zorlaştıracaksınız ve kaygılı çocukla baş etmek kolay olmayacak…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu