DünyaManşetSpor

Beşikte sözleşme

Adamlar beşikteki bebelerle ileriye dönük yatırımlar yaparlarken, bizler de var olan mevcut sözleşme dosyasını yırtıp bir tarafa atıyoruz

Hollanda Ligi kulüplerinden Venlose Voetbal Verenigin, iki yaşındaki Baerke van der Meij ile 10 yıllık sözleşmemzalamış iyi mi. Youtube isimli video sitesinde Meij’in evde çekilmiş topa vuruş görüntüleri sayesinde bebeyle 10 yıllık bir anlaşma imzalanmış ne hoş.

Kulübün resmi internet sitesinde yorum yapan taraftarlar ise Meij’i geleceğin Messi’si şeklinde yakıştırmalar yapıyorlarmış.

Kulüp tarafından yapılan resmi açıklamada; “Meij’in gelecekte hangi mevkide oynayacağının kesinlik kazanmadığı ancak, mükemmel bir vuruş tekniğine sahip olduğu” belirtilmiş. Aynı zamanda ilgili sitede; “En önemlisi de Meij futbol genini dedesinden almıştır” deniliyor. Şaka gibi!

Adamlar beşikteki bebelerle ileriye dönük yatırımlar yaparlarken, bizler de var olan mevcut sözleşme dosyasını yırtıp bir tarafa atıyoruz. Futbolcu kaynağı konusunda mangalda kül bırakmayan birçok kulübümüz var ama sürdürülebilir yapı konusunda hep lo lo lo.

Bu konu kader-mader olamaz. Sabırlı bir şekilde konuya ilgi ve şefkat gösterenler giderek büyüyecekler. Göstermeyenler ise paslı bir tabela yanındaki asma altı “siyaset, seçim ve n’olacak bu memleketin hali” ekseninde bolca gabaklar kesilecek, tıpkı geçmişte veya günümüzde yaşanılanlar gibi.

Sonuç mu? Avrupa’nın önde gelen futbol ülkeleri İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya, Fransa ve Hollanda ligleri üzerinden yapılan araştırma sonuçlarına göre, neredeyse sınırsız yabancı oynatma hakkına sahip bu ülkelerde dahi kulüplerin kendi altyapılarından yetiştirdikleri futbolcu sayısı çok fazla.

Örneğin son dünya şampiyonu Fransa’da her kulüp altyapısından yetişen ortalama 9 futbolcuya yer veriyor. Bu rakam Türkiye’de sadece 3 oyuncuya yer veriliyor. İngiltere’de 6, ‘yabancı cenneti’ İspanya’da ise 5 oyuncu ortalamayla alt yapıdan yetişen futbolcular takımlarında yer buluyor. Özetle Özellikle AB Ligleri’nde hem serbest AB vatandaşı olan yabancı oyuncu fırsatı çok, hem de sağlam oyuncu yetiştirme programları 7/24 aktif. Bizde maalesef olmayan.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu