DünyaGenelManşetSiyasetTürkiye

Beyaz Saray, Biden ve Erdoğan görüşmesinde Türkiye ile yapıcı ilişkilerin sürmesini istedi

ABD Başkanı Joe Biden, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, Türkiye ile yapıcı ilişkilerin sürdürülmesi, iş birliği alanlarının genişletilmesi ve anlaşmazlıkların etkin biçimde yönetilmesi arzusunu dile getirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde, Türkiye ile yapıcı ilişkilerin sürdürülmesi, iş birliği alanlarının genişletilmesi ve anlaşmazlıkların etkin biçimde yönetilmesi arzusunu dile getirdi.

Beyaz Saray’dan yapılan basın açıklamasında, Biden ile Erdoğan’ın Roma’da G20 Liderler Zirvesi kapsamında bir araya geldiği belirtildi.

Açıklamada, Biden’ın Türkiye ile yapıcı ilişkilerin sürdürülmesi, iş birliği alanlarının genişletilmesi ve anlaşmazlıkların etkin biçimde yönetilmesi arzusunun altını çizdiği, Türkiye’nin Afganistan’daki NATO misyonuna yaklaşık 20 yıl katkıda bulunmasını takdirle karşıladığını dile getirdiği aktarıldı.

Liderlerin görüşmesinde, Suriye’deki siyasi süreç, Afganistan’da ihtiyaç sahiplerine insani yardımın ulaştırılması, Libya’daki seçimler, Doğu Akdeniz’deki durum ve Kafkasya’nın güneyindeki diplomatik çabaların gündeme geldiği kaydedildi.

ABD Başkanı Biden’ın iki ülke arasında savunma iş birliğini ve Türkiye’nin NATO üyesi olarak önemini teyit ettiği, öte yandan ABD’nin Türkiye’nin Rus S-400 füze savunma sistemine sahip olmasından endişe duyduğuna işaret ettiği bildirildi.

Biden’ın görüşmede ayrıca güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının, barış ve refah için hukukun üstünlüğünün önemine vurgu yaptığı ifade edildi.

“F-16 VE F-35 KONULARI DA GÜNDEME GELDİ”

Üst düzey bir Amerikalı yetkili de Biden-Erdoğan görüşmesinde, F-16 ve F-35 konularının da gündeme geldiğini, ABD Başkanının bu konuda ülkesinde devam eden bir süreç olduğunu anlattığını söyledi.

Yetkili, Türk hükümetinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son haftalardaki açıklamalarının, Türkiye’nin F-16’ları satın almak istediğini açıkça ortaya koyduğunu, Biden’ın bu arzuyu dikkate aldığını, ancak ABD’de içinden geçilmesi gereken bir süreç olduğunu ve bu süreci etraflıca ele almayı sürdürme konusundaki bağlılıklarını net bir şekilde ifade ettiğini aktardı.

Amerikalı yetkili ayrıca Türkiye’nin F-35’ler için ödediği parayı geri isteyip istemediğine ilişkin bir soruya, ABD Savunma Bakanlığından bir ekibin hafta içinde F-35 konusunda Türk tarafıyla çalışmaya başlamak üzere Türkiye’ye geldiğini anımsatarak,”F-35 konusundaki süreç devam ediyor.” yanıtını verdi.

(L.G.)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu