DünyaManşetToplum

Beyaz Saray: “Rusya’nın Ukrayna’da baraj bombaladığına dair delil yok”

ABD yönetimi Ukrayna barajının bombalanmasından Rusya'yı sorumlu tutmuyor

Beyaz Saray, Ukrayna’daki Kakhovka Barajı’nın bombalanmasından Rusya’yı sorumlu tutmuyor. ABD yaptığı açıklamada Ukrayna altyapısına sabotaj yapıldığına dair izlenimler olduğunu belirtti.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby Salı günü öğleden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada: “baraj patlamasının ardından büyük olasılıkla çok sayıda ölüm olacağını, ancak bu olayın arkasında kimin olduğunu belirlemek için henüz somut bir kanıt olmadığını” söyledi.

Kirby, ABD’nin bu aşamada ne olduğunu kesin olarak söyleyemeyeceğini belirterek, barajın çökmesine yol açan bir patlama nedeniyle önemli hasar meydana geldiğini açıkladı, ancak Washington’un faili belirlemeden önce hala olayı incelediğini vurgulamak istedi: “Amerika Birleşik Devletleri nihai bir sonuca varmış değil, hala bilgi toplamaya ve Ukraynalılarla konuşmaya çalışıyoruz ve tek söyleyebileceğimiz Ukrayna halkına ve bölgeye verilen zararın büyük olacağıdır.”

Nova Kakhovka Barajı patlamasında Rusya’nın sorumluluğundan söz eden raporlarla ilgili olarak Kirby, ABD yönetiminin bu raporlardan haberdar olduğunu ve bunları değerlendirdiğini söyledi ve Zaporizhya’daki nükleer santralin tehlikede olduğuna inanmadığını belirtti.

Kirby, baraja saldırmanın savaş suçu teşkil edip etmeyeceğine ilişkin bir soruya cevaben şunları söyledi: “Sivil altyapının kasıtlı olarak tahrip edilmesine savaş yasaları kapsamında izin verilmediği çok açıktır.”

Moskova ve Kiev, Kakhovka Barajı’nın ihlal edilmesinden birbirlerini sorumlu tutarken Kiev, Rusya’nın uzun zamandır beklenen Ukrayna saldırısını raydan çıkarma girişimi olarak nitelendirdi… Oluşan sel suları küçük bir şehri ve yirmi köyü sular altında bırakarak 17 bin kişinin tahliyesini gerektirdi.

Şarku’l Avsat’ın AP’den aktardığı habere göre Kirby, Ukrayna’nın Rusya topraklarını hedef alan saldırılar gerçekleştirmesi durumunda ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardımında kısıtlamalar yapıp yapmayacağı konusunda ise şunları söyledi “Eğer Rusya Ukrayna’nın askeri yetenekleriyle ilgileniyorsa, yapabileceği en iyi şey Ukrayna’yı terk etmektir.” Kirby sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya içindeki saldırılarla ilgili endişelerimizi Ukraynalı yetkililere açıkça ifade ettik, onlar da bunu kabul ettiler ve Rusya içinde saldırı düzenlemek için Amerikan yapımı ekipman kullanmayacakları konusunda bize güvence verdiler. Savaşın tırmandığını görmek istemiyoruz ve bunun için özür dilemiyoruz. Ancak Ukraynalılarla yürüttüğümüz özel görüşmelerin detaylarına girmeyeceğim.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, ABD yönetiminin önümüzdeki günlerde ve haftalarda Ukrayna’ya ek güvenlik yardım paketleri sunacağını vurguladı ve şunları söyledi: “Başkan Biden’ın da dediği gibi, Ukrayna’nın savaş alanında başarılı olmaya devam edebilmesi için gereken her şeyi yapmaya devam edeceğiz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu