DünyaGenelManşetSiyasetSürmanşet

Biden seçmeninin 3’te 1’i Trump’a karşı oy kullandı

Görev süresini 4 yıl daha uzatmak isteyen Başkan Donald Trump, bu seçimleri "ABD tarihinin en önemli seçimlerinden biri" olarak tanımlarken, anketler rakibi Joe Biden'ın önde olduğunu gösteriyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşları, önümüzdeki 4 yıl boyunca ülkeyi yönetecek başkanı seçmek için sandık başında. Ülke genelindeki oylama işlemleri devam ediyor.

Görev süresini 4 yıl daha uzatmak isteyen Başkan Donald Trump, bu seçimleri “ABD tarihinin en önemli seçimlerinden biri” olarak tanımlarken, anketler rakibi Joe Biden’ın önde olduğunu gösteriyor.

Seçimlerde aynı zamanda Temsilciler Meclisi’nin tamamını oluşturan 435 üye, Senato’nun 34 üyesi ve bazı eyaletlerin valileri de belirlenecek. Covid-19 salgını gölgesinde gerçekleşen seçimlerde 100 milyonu aşkın vatandaş oylarını posta yoluyla veya seçim sandıklarına erkenden bırakarak kullandı.

BİDEN SEÇMENİNİN 3’TE 1’İ TRUMP’IN SEÇİLMEMESİ İÇİN OY KULLANDI

Sandık çıkış anketlerinde Biden seçmeninin:

  • Yüzde 64’ü Biden desteklediği için,
  • Yüzde 31’i ise Trump’ın seçilmemesi için Demokrat adaya oy verdiğini söyledi.

Diğer yandan Trump seçmeninin:

  • Yüzde 81’i Trump’ı desteklediği için,
  • Yüzde 14’ü ise Biden’ın seçilmemesi için Cumhuriyetçi adaya oy verdiğini açıkladı.

İLK SANDIK ÇIKIŞ ANKETİ

Seçimlerde oylama işlemleri sürerken bazı ülke genelindeki sandık çıkış anketleri de yayımlanıyor. CNN’in yaptığı anketlere göre seçmenler kendileri için bu seçimlerde en önemli konunun ekonomi olduğunu söyledi. İkinci sırada ırkçılık, üçüncü sırada ise koronavirüs salgını yer aldı.

Yine de halkın yüzde 52’si Covid-19 salgınını yenmenin, ekonomiyi kurtarmaktan daha öncelikli olduğunu düşündüğünü belirtti.

İLK SANDIKLAR 01.00’DA KAPANACAK

ABD’de Indiana ve Kentucky eyaletlerinin bazı kısımlarında sandıklar KKTC saati ile 01.00’da kapatılacak. En

batıdaki Alaska ve Hawaii eyaletlerinde son sandıklarında kapatılması ise KKTC saati ile 08.00’ı bulacak.

ERKEN OY VERENLERİN SAYISI 100 MİLYONU GEÇTİ

Covid-19 salgını nedeniyle birçok eyalette başlayan erken oylama sürecinde kullanılan oylar 100 milyonu geçti. Posta yoluyla kullanılan oyların sayısı 65 milyona yaklaşırken, 35 milyondan fazla kişi de oy pusulalarını bu süreçte oluşturulan seçim sandıklarına elden bırakmayı tercih etti.

ABD’de 2020 Başkanlık Seçimi’nde Kentucky ve Indiana eyaletlerinden ilk sonuçlar gelmeye başladı.

KENTUCKY’DE TRUMP, VERMONT’TA BİDEN KAZANDI

Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı resmi olmayan sonuçlara göre ABD Başkanı Trump, Kentucky’deki oyların yüzde 53,7’sini elde etti.

Halen oy sayımının devam ettiği eyalette yüzde 53,7 oy oranına ulaşan Trump, yüzde 44,8 oy oranında kalan Biden’a üstünlük sağlayarak seçimleri kazandı.

Vermont’ta ise yüzde 62,7 oy oranına ulaşan Biden, yüzde 37,3 oy oranında kalan Trump’ı geride bırakarak eyalette ipi göğüsleyen isim oldu.

Bu sonuçla Trump, Kentucky’de 8 delegeyi, Biden ise Vermont’ta 3 delegeyi hanesine yazdırdı.

INDİANA’DA TRUMP ÖNDE BAŞLADI

Halen oy sayımının devam ettiği eyalette toplam oyların yüzde 2’i sayılırken, yüzde 67,2 oy oranına ulaşan Trump, yüzde 30,9 oy oranında kalan Biden’a üstünlük sağlayarak seçimleri önde götürüyor.

Sandıkların yüzde 8’inin sayıldığı Kentucky’de ise yüzde 54,6 oy oranına ulaşan Biden, seçimleri, oyların yüzde 43,8’ini alan Trump’ın önünde götürüyor.

Şimdiye kadar yapılan anketlerin çoğunda Demokrat Parti adayı eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın yarışı önde götürdüğü görüldü, ancak salıncak eyaletlerin durumu ve Trump’ın dört yıl önceki gibi bir sürprize imza atma olasılığı da devam ediyor.

Salıncak eyaletlerden biri olan Pensilvanya’dan gelecek sonuçların seçim yarışında kritik bir gösterge olacağı tahmin ediliyor.

ABD’de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık koltuğuna oturmaya hak kazanıyor.

TRUMP WASHİNTON’DA, BİDEN DELAWARE’DE

Trump, programın ardından döneceği Beyaz Saray’da seçim sonuçlarını takip edecek.

Kazanması durumunda Trump’ın hitabını ve kutlamasını Beyaz Saray’da yapması bekleniyor.

Öte yandan, Demokrat aday Joe Biden bugün son kez seçimler için en kritik eyaletlerden Pennsylvania’da miting düzenledi.

Daha sonra Delaware eyaletine geçen Biden, seçimlerden zaferle çıkması durumunda konuşmasını da burada yapacak.

02.53 ABD Başkanı Trump’ın Güney Carolina’da yüzde 72,6 oy oranı ile bu eyaleti kazandı. Bu eyalette Biden’ın oy oranı yüzde 25,8’te kaldı.

02.50 Florida – ABD’de başkanlık seçimlerinde Doğu Yakası’nda birçok eyalette oy verme işlemi tamamlandı. Florida eyaletinde ABD Başkanı Donald Trump ile ABD Başkan Adayı Joe Biden arasında kıyasıya mücadele sürüyor.

ABD’de başkanlık seçimi tüm hızıyla sürüyor. Tarihi seçimde en çok dikkat çeken eyaletlerden biri Florida oldu. Son açıklanan verilere göre Florida’da oyların yüzde 79’u sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre ABD Başkan Adayı Joe Biden 4 milyon 615 binin üzerinde oy alarak yüzde 49,9, ABD Başkanı Donald Trump ise 4 milyon 542 binden fazla oy alarak yüzde 49,1 oy aldı. Eyalette oy sayımı devam ediyor.

02.45 ABD seçimlerinde şimdiye kadar netleşen sonuçlara göre Trump, Kentucky ve West Virginia’yı kazanarak 13 delege elde ederken, Joe Biden ise Vermont ve Virginia’da kazanan isim olarak 16 delegeye ulaştı.

02.41 ABD’de Ohio ve Kuzey Karolina’da oy verme işlemi sona erdi.  ABD Başkanı Donald Trump ile Hillary Clinton arasında 2016 yılında yapılan seçimde Kuzey Karolina ve Ohio eyaletlerini Trump kazanmıştı. Trump seçimi Ohio’da yüzde 51,3, Kuzey Karolina’da ise yüzde 49,8 oy oranıyla Hillary Clinton’ın önünde bitirmişti.

TRUMP MI, BIDEN MI?

02.39 Demokrat aday Biden, Virginia eyaletini kazandı.

02.37 Cumhuriyetçi Donald Trump, oyların sayılmasının ardından Batı Virginia eyaletini kazandı.

02.27 Oyların yüzde 43’ünün sayıldığı Florida‘da Biden öne geçti.

02.14 Demokrat aday Biden seçimde Vermont eyaletini kazandı. Vermont’ta yüzde 62,7 oy oranına ulaşan Biden, yüzde 37,3 oy oranında kalan Trump’ı geride bırakarak eyalette ipi göğüsleyen isim oldu.

02.02 ABD’nin Georgia, Güney Karolina ve New Hampshire eyaletlerinde oy verme işlemi sona erdi.

01.54 ABD’de 59. başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Donald Trump ise Kentucky eyaletini kazandı. ABD Başkanı Trump, Kentucky’deki oyların yüzde 53,7’sini elde etti.

01.53  Indiana – Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı resmi olmayan ilk sonuçlara göre ABD Başkanı Donald Trump, Indiana eyaletindeki oyların yüzde 67,2’sini elde etti. Halen oy sayımının devam ettiği eyalette toplam oyların yüzde 2’i sayılırken, yüzde 67,2 oy oranına ulaşan Trump, yüzde 30,9 oy oranında kalan Biden’a üstünlük sağlayarak seçimleri önde götürüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu