DünyaGenelManşetTürkiye

Biden ‘soykırım’ dedi, Türkiye açıklamaları ‘lanetledi’

ABD Başkanı Biden’ın “Ermeni Soykırımı” açıklamaları Türkiye tarafından sert tepki ile karşılandı. ABD Ankara Büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı. Yapılan açıklamalarda Biden’ın ifadeleri "telin" (lanet okuma) edildi.

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan’da 1915 olaylarının yıldönümüyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada yaşananları ‘soykırım’ olarak tanımladı. Biden, Ronald Reagan’ın ardından bu nitelemeyi yapan ilk ABD Başkanı oldu.
“Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz” cümleleriyle başladığı açıklamasında Biden, iki kez “soykırım” ifadesini kullandı.

TC Dışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçisi David Satterfield’ın Bakanlığa çağrıldığını açıkladı. TC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da açıklamayı kınadı ve “ABD Başkanına kendi tarihine ve bugününe bakmasını tavsiye ediyoruz” diyerek Biden’a tepki gösterdi.

İstanbul’dan “Konstantinapolis” olarak bahseden ABD Başkanı mesajında, “24 Nisan 1915’te Konstantinopolis’te Ermeni aydınları ve cemaat önderlerinin Osmanlı yetkililerince tutuklanmasıyla başlayarak bir buçuk milyon Ermeni bir imha harekatı dahilinde sınırdışı edildi, katledildi ya da ölüme yürütüldü” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarına ilişkin yayımladığı mesajındaki “sözde soykırım” ifadesine dair, “ABD Başkanı’nın radikal Ermeni çevreleri ile Türkiye karşıtı grupların baskısı altında 24 Nisan tarihinde yaptığı 1915 olaylarına dair açıklamayı kabul etmiyor ve en şiddetli şekilde telin (lanet okuma) ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Biden’ın açıklamasının konuya dair bilimsel ve hukuki bir temele, bulguya dayanmadığının ortada olduğuna dikkat çekilerek 1915 olaylarına ilişkin, uluslararası hukukta tanımlanan soykırım ifadesinin kullanılabilmesi için gereken şartların hiçbirinin mevcut bulunmadığı vurgulandı.

Öte yandan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise açıklamadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu