GenelKıbrısManşetTürkiye

Bilanço ağırlaşıyor, binlerce ölü ve yaralı var

Tüm Türkiye'yi derinden sarsan Kahramanmaraş depreminin ikinci gününe girildi. Pazarcık'ta 7.7, Elbistan'da 7.6 şiddetinde meydana gelen depremler 10 ilde büyük hasara yol açtı. Artçı depremlerin bitmek bilmediği bölgede pek çok vatandaş yıkılan binaların enkazı altında kaldı. Yaşanan felaket nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 gün ulusal yas ilan edildiğini açıklarken, Türkiye genelinde okullar bir hafta tatil edildi. Arama kurtarma çalışmalarının hız kesmeden sürdüğü bölgede depremin bilançosu ise bir hayli ağır oldu. AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 426 kişinin de yaralandığını duyurdu. İşte deprem bölgesinden son durum...

Türkiye, 1939 tarihli Erzincan depreminden bu yana en büyük deprem felaketini yaşadı. Kahramanmaraş’ın  Pazarcık ilçesinde pazartesi günü saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde deprem  oldu. Başta Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Şanlıurfa, Adana olmak üzere çok sayıda ilde hissedilen şiddetli deprem felakete yol açtı. Çok sayıda binanın yerle bir olduğu depremde binlerce ölü ve yaralının olduğu öğrenildi. Artçı depremlerin aralıksız sürdüğü bölge, öğle saatlerinde ikinci büyük bir depremle daha sarsıldı. İlkinden bağımsız olduğu bildirilen merkez üssü Kahramanmaraş’ınElbistan ilçesindeki ikinci depremin şiddetinin 7,6 büyüklüğünde olduğu açıklandı. İlk depremde hasar gören binaların bir kısmı, ikinci depremle yıkıldı. Kar yağışının da etkili olduğu bölgede arama kurtarma çalışmaları sırasında zorluklar yaşanırken, İçişleri Bakan Süleyman Soylu uluslararası yardım da içeren dördüncü seviye alarm verildiğini duyurdu.

7 GÜNLÜK ULUSAL YAS

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle 7 gün süreyle ulusal yas ilan edildiğini açıkladı. Yurt genelinde bayraklar yarıya indirildi. Öte yandan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) de Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem faciası nedeniyle 7 günlük yas ilan etti.

DEPREMDE ACI BİLANÇO: 3.381 CAN KAYBI

Kahramanmaraş merkezli depremde arama kurtarma çalışmaları devam ederken AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, depreme ilişkin son bilgileri paylaştı. Tatar, depremler sonucu 3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 426 kişinin yaralandığını açıkladı.

Şu ana kadar toplam 285 artçı olduğunu söyleyen Tatar, “Vatandaşlarımızdan bir kez daha hasarlı binalardan uzak durmalarını rica ediyoruz. Bu son derece önemli bir uyarı. 5 ve üzeri büyüklükteki artçı sarsıntılar hasar almış binalarda yıkım yaratabilir” diye konuştu.

DÜNYA LİDERLERİNDEN TAZİYE MESAJI

Pazarcık ve Elbistan’daki iki büyük depremin ardından dünya liderlerinden Türkiye’ye taziye ve destek mesajı yağdı. Rusya, ABD, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Fransa, İsrail, Katar, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Libya, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Somali, Suudi Arabistan, Ürdün ve Yunanistan liderleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak ‘geçmiş olsun’ dileklerini iletti.

YIKIMI YAŞAYAN İLLERDE SON DURUM

İşte merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Gaziantep olmak üzere Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Hatay ve Kilis’te son durum…

10.00 DEPREMDE 13,5 MİLYON KİŞİ ETKİLENDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, “Bölgedeki birçok ilimiz deprem hasarı yaşamış durumda. Erzincan depreminden sonra ülkemizin son 1 asırda gördüğü en büyük deprem felaketidir. Depremin ilk anından itibaren tüm ekiplerimiz sayın Cumhurbaşkanımızın da AFAD’dan takibiyle bu süreci bilfiil takip ediyoruz. Bu deprem nüfus itibarıyla doğrudan 13,5 milyon vatandaşımızı etkiledi. İkinci depremle birlikte, yorulan ve hafif hasar alan binalar da yıkıldı” ifadelerini kullandı.

09.45 Emniyet Genel Müdürlüğü, deprem sonrasında sosyal medya platformlarında provokatif paylaşımlarda bulunan 90 hesap yöneticisinin tespit edildiğini, 4 şahsın gözaltına alındığını duyurdu.

09.28 AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar yaptığı açıklamada, “Şu ana kadar toplam 285 artçı var. Şu ana kadar yaşamını yitirmiş olan vatandaşımızın sayısı 3 bin 381. Yaralı sayısı 20 bin 426. 5 bin 775 bina yıkıldı, teyidi yapılmamış ama yıkıldığı ihbarı gelen toplam bina sayısı ise 11 bin 302” dedi.

08.22 AFAD, psikososyal destek için bölgeye 4 mobil sosyal hizmet merkezi, 1322 personel ve 100 araç sevk edildiğini kaydetti. Kızılay ve STK’lar tarafından depremden etkilenen bölgelerdeki vatandaşlara çorba, sıcak yemek, kumanya, ikramlık malzeme ve gıda kolisi dağıtıldı.

08:09 AFAD’ın açıkladığı son dakika verilerine göre bölgeye 300 bin battaniye, 41 bin 504 adet Aile Yaşam Çadırı, 101 bin 738 adet yatak, 148 bin 482 adet yastık çarşaf, 4 bin 602 mutfak seti, 3 bin 761 ısıtıcı, ısınma için 4 bin 452 tüp başlığı, 557 konteyner ve 747 adet 112 m2 çadır gönderilmiştir.

08:05 Soğuk havaya rağmen 24 saat esasıyla çalışan ekipler Kahramanmaraş başta olmak üzere 10 ilde çok sayıda noktada çalışmalarına devam ediyor.

03.53 Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen deprem neticesinde Adana’da 109 kişi hayatını kaybetti, 1500 kişinin ise yaralı olduğu öğrenildi.

3.38 Hatay’da meydana gelen depremde yaralanan 500 kişi, TCG İskenderun Gemisi ile Mersin Devlet Hastanesine sevk edildi.

01.00 Türk Hava Yolları; Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ’dan İstanbul’a gerçekleşen uçuşların bilet fiyatlarını 100 TL olarak belirledi.

00.40 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay depremde can kaybının 2 bin 379’a, yaralı sayısının 14 bin 483’e yükseldiğini, 4 bin 758 binanın da yıkıldığını bildirdi. 338 bin depremzedenin yurtlar, üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki barınma merkezlerine yerleştirildiğini belirten Fuat Oktay, barajlarda herhangi bir sorun bulunmadığını, 10 bin 718 baz istasyonumuz çalışır durumda olduğunu söyledi. Ayrıca 7 bin 840 kişi de enkazdan sağ kurtarıldı.

00.30  İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, deprem bölgesine 41 uçak ile 6 bin 718 personelin sevk edildiğini bildirdi.

00.10 Adıyaman’da deprem enkazından kurtarılan 45 yaralı ve 6 sağlık personeli Uçan Kale ile Atatürk Havalimanı’na getirildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu