KıbrısManşetSiyaset

Bile bile lades olmaktan yorulduk

Türkiye’nin Kıbrıs’ta iki devletli çözüm politikasının uluslararası toplumdan ilgi görmediği tartışma kaldırmaz şekilde açık ve net. Dolayısıyla bunu bilerek savunmanın ve dayatmanın izahı olamaz

Dayanaksız bir şey ortaya atarsınız, bunu teyit edecek  hiçbir kaynağa  da sahip değilsiniz, lakin izlediğiniz politikanın etki ettiği çevrenin çapı kadar bunu elinizde tutmaya çalışırsınız, üstelik savunduğunuz argümanın tutar hiçbir tarafı olmadığını bile bile.. İşte Türkiye’nin yeni

Kıbrıs politikası da böyle bir şey.

Yoksa yüzyıllık hariciye tecrübesine sahip bir devletin, bir Türkiye’nin Kıbrıs’ta iki ayrı devlet beklentisinin gerçekçi olmadığı yaklaşımı ya da beklentisi bilinmiyor mu? Bence biliniyor.. Türkiye bunun farkında. Nitekim bu yönde uluslararası toplumdan bir destek gelmediği gibi, dünya siyasetinde söz sahibi ülkelerin de işaret ettiği çözüm “ İki Ayrı Devlet” değildir. Hatta buna net olarak karşıdırlar. ABD, Avrupa, Çin ve Rusya dahil birçok ülkenin ilgili bakanları da bu konuda sık sık demeç vererek düşüncelerini ortaya koyuyorlar. Nitekim önceki hafta da  Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Kıbrıs’ta iki devletli bir çözüm modelinin söz konusu olmadığını belirterek, ülkesinin BM kriterleri tahtında bir çözüm için çaba göstereceğini söyledi.

Dolayısıyla Türkiye’nin Kıbrıs’ta iki devletli çözüm politikasının uluslararası toplumdan ilgi görmediği tartışma kaldırmaz şekilde açık ve net. Dolayısıyla bunu bilerek savunmanın ve dayatmanın izahı olamaz.

Elbette yaşadığımız coğrafya kader mi değil mi tartışılır ve fakat Kıbrıs’ın kuzey yarısından  bakınca, hem güneydeki hem de kuzeydeki seçim süreçlerinin gerçekçilik olgusunu yitirdiğini ve tamamen algı üzerinden şekillendiğini görebiliyoruz.

Kıbrıs’ın ne kuzeyinde, ne de güneyinde esas konuların hasıraltı edildiğini ve yeterince konuşulmadığını görüyoruz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu