DünyaKıbrısManşetSağlık

Bilim insanı gözüyle son durum

Yaşamını İsviçre’de sürdüren, İmmünoloji Uzmanı Dr. Özge Uluçkan’ın facebook hesabından paylaştığı bu yerinde uyarıyı bugün sizlerle paylaşmak istedim

Yaşamını İsviçre’de sürdüren, İmmünoloji Uzmanı Dr. Özge Uluçkan’ın facebook hesabından paylaştığı bu yerinde uyarıyı bugün sizlerle paylaşmak istedim.

İçinde bulunduğumuz pandeminin geldiği noktada  kaygılarını çok iyi anlatan bir paylaşım olmuş. Öncelikle bu duyarlılığı için Özge Hanım’a çok teşekkür ediyorum bir vatandaş olarak.

Şimdi gelin birlikte okuyalım İmmünoloji Uzmanı Dr.Özge Uluçkan’ın bu güzel paylaşımını..

“Ülkemizin hali beni çok üzüyor. Yaklaşık iki haftadır adadayım ve gördüklerim bana çok endişe verdi. Vakaların hızla arttığı bir zamanda insanlarımızı ve devletimizi daha duyarlı ve sorumlu olmaya çağırıyorum.

Maskeler ya hiç yok ya burun/çene altında, herkese “lütfen rica etsem maskenizi takar mısınız?” demekten yoruldum. Hastane içinde, bana aptal diye cevap veren insan oldu. Bu kadar mı bizim toplumsal sorumluluğumuz, yaşlılarımıza, çocuklarımıza, risk grubunda olan insanlarımıza verdiğimiz değer bu kadar mı?

Lütfen, maskemizi doğru takalım, aşımızı olalım, bu pandemi ancak hep beraber aşılabilir. KKTC Sağlık Bakanlığı na da buradan çağrı yapıyorum, lütfen daha çok denetleme yapılsın. Hiçbir yerde doğru dürüst maske takılmıyor, bazı işyerleri tıka basa insan dolu, adapass soran yerler de kısıtlı.

Omicron varyantı herkesin de görebildiği gibi çok hızlı yayılıyor, artık kumaş maskelerin kullanımının bir etkisi yok. Herkesin daha koruyucu olan FFP2/KN95/N95 maskelerinden takması gerekiyor.

Diğer bir konu da havuzlama yöntemiyle yapılan PCR testleri. Havuzlama yöntemi sadece tarama için uygun bir sistemdir, çünkü PCR in duyarlılığını azaltır, ve bulaşın ilk günlerini yakalayamayabilir. Ülkemizde ne yazık ki, öğrenebildiğim kadarıyla (ki bu konuda transparan bilgi de yok) temaslılara da semptomu olanlara da havuzlama yöntemiyle PCR yapılıyor. Bu demek olur ki, birçok vaka pozitifken aslında kendini negatif sanıp etrafta dolaşıp virüsü yayabiliyor. Yani belki de vaka sayılarımız 700 değil, 1000 in üstündedir.

Lütfen dikkat edelim, yakında, diğer bazı ülkelerde olduğu gibi, hastanelerimizde çalışabilecek doktor ve hemşire kalmayabilir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu