KıbrısManşet

Bilim insanları: Amazon yağmur ormanlarındaki kayıp korkunç boyutlara ulaştı

'Dünya'nın akciğeri' olarak da anılan Amazon yağmur ormanlarındaki kayıp, son 12 yılın en yüksek seviyesine çıktı

İrili ufaklı yangınlar, ağaçlandırmanın yetersizliği ve küresel ısınma nedeniyle Amazon yağmur ormanları, günümüzde endişe verici bir oranda küçülmeye devam ediyor.

Dünyanın akciğeri olarak ifade edilen bu ormanlar, sadece 2019 yılında 75 binden fazla yangına maruz kaldı ve bu yangınlar 2020’de de devam etti.

BÜYÜK BİR ALAN YOK OLDU

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden (INPE) yapılan açıklamada, Amazonlar’da Ağustos 2019-Temmuz 2020 döneminde 11 bin 88 kilometrekarelik ormanlık alanın yok olduğu belirtildi.

Bilim insanları: Amazon yağmur ormanlarındaki kayıp korkunç boyutlara ulaştı #1

SON 12 YILIN ZİRVESİNDE

Yaklaşık 3 milyon bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan Amazon yağmur ormanlardaki kaybın, bir önceki yıla göre yüzde 9,5 arttığına işaret edilen açıklamada, kaybın 2008’den beri en yüksek seviyeye çıktığı bilgisine yer verildi.

Amazon yağmur ormanları, dünya genelindeki bütün canlı türlerinin yüzde 10’unu barındırıyor. Uzmanlara göre şu anda günde 137’den fazla hayvan, bitki ve böcek türü yok oluyor.

Bu da yılda yaklaşık 50 bin canlı türü demek. Eğer Amazon ormanları tamamen yok olursa, dünya üzerindeki canlı türlerinin neredeyse yarısı da yok olma tehlikesi altına girecek.

Bilim insanları: Amazon yağmur ormanlarındaki kayıp korkunç boyutlara ulaştı #2

Diğer Haberler

Başa dön tuşu