DünyaGenelManşet

Bilim insanlarından zaman sıçraması uyarısı

Dünya, 29 Haziran 2022'de yeni rekorunu kırdı. Kendi etrafındaki tam turunu olduğundan 1,59 milisaniye daha kısa sürede tamamladı. Ancak, çok daha uzun periyoda bakıldığında işler değişiyor. Bilim insanları her yüzyılda Dünya'nın dönüş hızının yavaşladığını belirterek bunun yıkıcı etkileri olabileceğini belirtiyor. Zaman sıçraması meydana gelirse...

Dünya, 29 Haziran 2022’de yeni rekorunu kırdı. Kendi etrafındaki tam turunu olduğundan 1,59 milisaniye daha kısa sürede tamamladı. Ancak, çok daha uzun periyoda bakıldığında işler değişiyor. Bilim insanları her yüzyılda Dünya’nın dönüş hızının yavaşladığını belirterek bunun yıkıcı etkileri olabileceğini belirtiyor. Zaman sıçraması meydana gelirse…

Dünya kendi etrafındaki tam turunu kendi standardı olan 24 saatten daha kısa sürede tamamladı. 1,59 milisaniye (saniyenin binde birinden biraz uzun) olan bu rekor, 26 Temmuz’da 24 saatten 1,5 milisaniye daha kısa süreyle neredeyse bir kez daha kırıyordu.

Son zamanlarda Dünya’nın hızı artıyor. 2020’de, 1960’lardan bu yana ölçülen en kısa ayı yaşamıştık ancak tüm zamanların en kısa günü de 19 Temmuz’da 24 saatin 1,47 milisaniye altıyla o yıl ölçülmüştü.

Dünya ertesi sene, rekor kırmasa da artan bir hızla dönmeye devam etti. Fakat uzun periyoda bakıldığında işler biraz karışık…

Çünkü Dünya’nın dönüşü yavaşlıyor. Her yüzyılda, Dünya’nın bir tam dönüşünü tamamlaması birkaç milisaniye daha uzun sürüyor.

Bunun nedeni kesin olmamakla birlikte bilim insanları yavaşlamanın çekirdeğinin iç veya dış katmanlarındaki süreçlerden, okyanuslardan, gelgitlerden ve hatta iklimdeki değişikliklerden kaynaklanabileceğini tahmin ediyor.

“NEGATİF ARTIK SANİYE”

Dünya artan hızla dönmeye devam ederse, Dünya’nın Güneş’in yörüngesindeki hızını atomik saatlerden gelen ölçümle tutarlı kılmak için negatif artık saniye uygulamasına yol açabilir. Bu da sorunlara neden olabilir.

ZAMAN SIÇRAMASININ KORKUTAN ETKİLERİ

Meta yakın zamanda, artık saniyenin “esasen bilim insanlarına ve gökbilimcilere fayda sağladığını” fakat bunun “faydadan çok zarar veren riskli bir uygulama” olduğunu belirten bir blog yayımlamıştı.

Söz konusu riski, saatin 00:00:00’da sıfırlanmadan önce 23:59:59’dan 23:59:60’a geçmesi ve bu tür bir zaman sıçramasının programları çökertmesi veya veri depoları üzerindeki zaman etiketleri yüzünden veriyi bozması oluşturuyor.

YIKICI ETKİ

Benzer şekilde, negatif artık saniye meydana geldiğindeyse, saat 23:59:58’den 00:00:00’a geçiyor. Meta bunun, “kronometrelere veya zamanlayıcılara dayanan yazılımlar üzerinde yıkıcı bir etkiye” sahip olabileceğini öngörüyor.

Dünyanın saatleri ve zamanı düzenlediği birincil zaman standardı olan Eşgüdümlü Evrensel Zaman (UTC), 27 kez artık saniye güncellemesi geçirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu