EkonomiKıbrısManşetToplumTürkiyeYaşam

Binaların deprem sigortası olmalı

Türkiye'de Zorunlu Deprem Sigortası’yla her 10 konuttan 6’sı sigortalı, KKTC’nin ise yasası bile yok.

Sigortacılık çevreleri, böyle bir sigortanın varlığının, konut kalitesini de artıracağını söylüyor.

ZORUNLULUK İÇİN YASA YAPILMALI… Kıbrıs açıklarında Pazartesi sabahı meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki deprem, Kıbrıs adasında son 25 yıl içerisinde gerçekleşen ikinci büyük deprem olurken, KKTC’de yapı güvenliği yanında “deprem sigortası” da gündeme geldi. GIYNIK Property yaptığı araştırmada ülkede konutların, kamu binalarının ve diğer yapıların depreme karşı sigortalanmadığını saptarken, Türkiye’deki gibi ‘Zorunlu Deprem Sigortası’ gibi bir yasaya da sahip olunmadığı da görüldü. Kıbrıs’ın Alp-Himalaya deprem kuşağında olduğunu hatırlatan sigortacılık çevreleri, bu konuda yasa yapılması gerektiğine işaret ederken, böyle bir sigortanın varlığının, konut kalitesini de artıracağını vurguluyor.

ZORUNLU DEPREM SİGORTASI… Türkiye’de büyük can ve mal kaybına neden olan 17 Ağustos 1999’daki Marmara Depremi’nin ardından zararların en aza indirilmesi amacıyla ‘Zorunlu Deprem Sigortası’ (ZDS) uygulamasına geçilmişti. Ancak, 21 yıllık sürede Türkiye’deki 17 milyon 682 bin 80 konuttan sadece %59.80’i (10 milyon 572 bin 114) Zorunlu Deprem Sigortası’na sahip bulunuyor. Başka deyişle KKTC’de bu yasa şimdi çıksa en az 10-15 yıl içerisinde binaların önemli bir kısmı sigorta kapsamına alınabilecek.

DASK’IN KAPSAMI GENİŞ… Türkiye’de devletin güvence olarak sunduğu Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), konutları depreme ve depremin doğrudan neden olduğu yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi afetlere karşı da güvence altına alıyor. DASK verilerine göre, ülkede en yoğun kentleşmenin yaşandığı ve 6 milyon 14 bin 550 konutun yer aldığı Marmara, deprem sigortasına en fazla ilgi gösteren bölge oldu. Bölgede %71’lik oranla 4 milyon 272 bin 889 konutun sigortası bulunuyor. Marmara Bölgesi’ni %59.60 ile Ege, %55.30 ile İç Anadolu, %52.30 ile Güneydoğu Anadolu, %51.80 ile Doğu Anadolu, %51.20 ile Akdeniz ve %48.40 ile Karadeniz izledi. Ayrıca, sigortalı konutların yarısından fazlası 15 yaş ve altında.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu